Cu prieteni precum Rusia nu mai ai nevoie de dușmani: Cât a plătit Ungaria în plus, față de țările europene, pentru gazele naturale pe care le-a importat de la ruși


  • ACP
  • Apr 4, 2023 12:32
  • 1611
Cu prieteni precum Rusia nu mai ai nevoie de dușmani: Cât a plătit Ungaria în plus, față de țările europene, pentru gazele naturale pe care le-a importat de la ruși

Relațiile speciale dintre Budapesta și Moscova au fost explicate invariabil ori ca fiind sursa clară a unor beneficii economice majore pe care le-ar avea Ungaria de pe urma acestora. 

Premierul Viktor Orban a spus de multe ori că păstrarea unor relații bune cu Rusia e în interesul direct al țării sale, una dintre marile realizări fiind că Budapesta ar fi reușit prin relațiile cu Moscova să își asigure fluxul de gaze naturale din Rusia pentru sezonul rece la prețuri mult mai bune decât cele pe care au fost obligate să le accepte celelalte țări europene după ce au renunțat la importurile de gaze rusești în urma începerii invaziei din Ucraina.

Informații apărute în presa ungară arată însă că păstrarea unor relații bune cu Moscova și chiar apărarea intereselor Rusiei nu a produs nici pe departe marile beneficii despre care s-a vorbit, ba mai mult, lucrurile stau chiar invers – Ungaria a avut de pierdut de pe urma cumpărării gazelor naturale de la Gazprom, având pentru o perioadă cel mai mare preț la gazele ruse din toate țările Uniunii Europene.  

Astfel, la sfârșitul anului 2022 a existat o perioadă în care prețul mediu al gazelor importate rusești era mai mult de două ori față de prețul mediu al gazelor importate din alte țări, conform publicației ungare G7. Concret, în octombrie și noiembrie 2022 gazul rusesc a ajuns în Ungaria la un preț mediu de peste 2,65 EUR/metru cub, în timp ce importurile din alte surse au fost la prețul de aproximativ 1,33 EUR.  

E adevărat că din vara anului 2021 până la izbucnirea războiului în februarie 2022, importurile rusești au fost mai ieftine, dar pe întregul an 2022 gazul rusesc a fost în medie cu 16% mai scump decât gazul din alte surse, conform publicației G7.

În același timp, la sfârșitul anului trecut importurile de gaze din Rusia au fost mai mari în perioadele când prețurile au fost mult crescute, iar apoi importurile au scăzut pe măsură ce prețurile au scăzut, ceea ce, evident, a favorizat în mod clar Gazpromul. Conform G7, rușii nu livrează uniform cantitatea anuală și decid când și cât gaz sosește, partea ungară neavând prea multă influență asupra cantității lunare pe care o primește, așa cum arată experiența lunilor trecute. (sursa: AICI)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.