Ucraina anunță că se apropie momentul contraofensivei totale, care va fi purtată pe mai multe fronturi. Când va face Kievul această mișcare


  • ACP
  • Mar 29, 2023 20:23
  • 1928
Ucraina anunță că se apropie momentul contraofensivei totale, care va fi purtată pe mai multe fronturi. Când va face Kievul această mișcare

Ministrul Apărării Ucrainei, Oleksii Reznikov, a declarat, într-un interviu pentru canalul tv eston Err.ee, că Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei intenționează să desfășoare o contraofensivă pe mai multe fronturi în perioada imediat următoare, în aprilie sau mai. 

Trupele ucrainene așteaptă doar „momentul potrivit”, asta însemnând și condiții meteo bune, printre altele și pentru a putea fi folosite corespunzător tancurile germane Leopard. 

„Le veți vedea în timpul contraofensivei, în conformitate cu decizia Marelui Stat Major al Forțelor Armate ale Ucrainei. Planul este de a conduce contraofensiva pe mai multe fronturi. Va depinde de momentul potrivit, căci acesta vine; dar rămâne la latitudinea Statului Major General să decidă. Depinde și de condițiile meteo. Pământul nostru este foarte umed primăvara. Pot fi utilizate numai vehicule pe șenile. Cred că le vom vedea (în lupta) în aprilie sau mai”, a spus Reznikov. 

Pentru militarii ucraineni, a remarcat el, trecerea de la armamentul sovietic la tancurile germane Leopard este ca și cum ar conduce un Mercedes după un Jiguli. Reznikov a apreciat că, în cursul anului 2023, lumea va fi martoră la „schimbări foarte pozitive pentru Ucraina”.

”Sunt încrezător că vom continua să eliberăm teritoriile ocupate temporar, așa cum am făcut-o înainte, în regiunile Kiev, Cernihiv, Sumi, Harkov și Herson. Toate acestea vor continua”, a asigurat el.

Soldații ucraineni de pe linia frontului sunt obosiți, a mai adăugat el, în condițiile în care războiul durează deja de peste un an. 

„Este un proces dur din punct de vedere psihologic și fizic. De aceea încercăm să facem o rotație a trupelor. Dar acesta este războiul: standardul de viață este diferit, condițiile sunt diferite. De exemplu, militarii dorm doar 3-4 ore pe zi. Acest lucru a devenit un obicei", a precizat el.

În același timp, a mai spus ministrul ucrainean, "și ei (rușii – n. red.) sunt obosiți - au suferit pierderi uriașe; sunt mulți soldați ruși răniți și uciși. Ei pierd zilnic cel puțin 500 de soldați, uciși și răniți" – sursa AICI

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.