Președintele Consiliului Județean Bihor, Ilie Bolojan, primarul Oradei, Florin Birta, prefectul Dumitru Țiplea și alți liberali bihoreni s-au deplasat în Republica Moldova, la Chișinău, pentru a inaugura parcul dintr-o localitate de la periferia capitalei moldovene, spațiu amenajat și cu fonduri donate de autoritățile din Bihor.
Evenimentul a avut loc luni, în ziua în care s-au împlinit 105 ani de unirea Basarabiei cu România. PODUL a relatat AICI despre acest eveniment istoric.
Consiliul Județean Bihor și Primăria Municipiului Oradea au alocat aproximativ 200.000 de euro pentru parcul situat în localitatea Băcioi, adică aproximativ 25% din valoarea totală a proiectului, după cum a menționat primarul din Băcioi.
„Astăzi e o zi importantă pentru românii de pe ambele maluri ale Prutului. Astăzi sărbătorim aniversarea Unirii Basarabiei cu România printr-o relație tot mai strânsă între R. Moldova și România. Această relație înseamnă lucruri concrete și importante pentru oameni. Această relație înseamnă mai multe poduri care ne unesc, înseamnă puncte comune la frontieră, înseamnă grădinițe și școli renovate pe banii statului român, înseamnă integrare mai profundă a R. Moldova în piața economică și energetică a României, înseamnă bani din partea statului român pentru dezvoltarea comunităților din R. Moldova. Chiar și acest proiect frumos este o dovadă a acestei relații frățești. Vreau să mulțumesc CJ Bihor și domnului Ilie Bolojan, vreau să mulțumesc municipiului Oradea și primarului Florin Birta pentru susținerea financiară substanțială în realizarea acestui proiect. Vreau să le mulțumim pentru sfaturile pe care ni le dau, deoarece ei pot să ne învețe pe noi, pe primarii noștri cum să transforme localitățile noastre în sate și orașe europene. Contăm și în continuare pe sprijinul dvs. Mulțumim României pentru că este alături de noi pas cu pas în procesul de transformare a republicii și de apropiere a standardelor de viață din R. Moldova cu cele din UE”, a spus Maia Sandu, prezentă la inaugurare alături de oficialii români,
„Astăzi am participat cu drag la ceremonia de inaugurare a Parcului Public din Comuna #Bacioi, alături de doamna Președinte Maia Sandu, domnul viceprim-ministru Bolea Vladimir Iosif, domnul primar Ilie Leahu și o numeroasă delegație din România, condusă de domnul Ilie Bolojan, președintele Consiliul Judeţean Bihor. Acest parc reprezintă o nouă dovadă concretă a cooperării noastre bilaterale, la nivel central, regional și local, precum și o reconfirmare a susținerii pe care #Romania o acordă autorităților pro-europene de la #Chisinau”, a scris pe pagina sa Facebook Cristian-Leon Turcanu, ambasadorul român în Republica Moldova.
În vara anului trecut, când se întorcea dintr-o vizită la Chișinău, Bolojan declara pentru presa locală din Bihor că „programul „Sat European” pe care îl derulează autoritățile din Republica Moldova ajută mai ales cele 18 comune-sectoare ale municipiului Chișinău să se modernizeze. În toate aceste comune-sectoare populația este covârșitor românească și am considerat că, așa cum noi am beneficiat de fonduri europene, sunt momente când și noi îi putem sprijini pe frații noștri din Moldova, cu sume modice raportat la bugetele noastre”.
Ilie Leahu, primarul din Băcioi (foto jos), cunoscut în mediul unionist și pro-românesc din Republica Moldova, a precizat pe pagina sa de Ffacebook: „Inaugurarea Parcului Public cu teatru de vară și havuz din comuna Băcioi a avut loc cu succes.
Evenimentul a avut loc la exact 105 ani de la Unirea Basarabiei cu România din 27 martie 1918 și a fost o ocazie specială și o șansă unică de a celebra împreună un proiect care vine să contribuie la îmbunătățirea calității vieții pentru toată comunitatea.
Vizitatorii au putut explora noul parc construit pe o suprafață de 1,36 ha, care a fost transformat dintr-o zonă degradată într-un sector prietenos de relaxare și distracție, oferind o serie de facilități, cum ar fi teatrul de vară, havuzul, skatepark-ul, terenurile de sport și de joacă pentru copii, precum și multe altele.
La eveniment, au fost prezenți invitați din conducerea de vârf a Republicii Moldova, partenerii din România, oficiali și reprezentanți ai autorităților publice din ambele țări.
Programul special a inclus discursuri din partea oficialităților, un program artistic o donație de carte de partea partenerilor din România și alte activități.
Formula de finanțare aplicată pentru acest proiect, în valoare totală de 17.876.819,39 lei (inclusiv TVA), a constat în atragerea de mijloace financiare din surse variate: Bugetul Local al Primăriei comunei Băcioi a alocat 10.013.664,40 lei (cca 50% din valoarea totală a proiectului). Fondul Național pentru Dezvoltare Regională și Locală a contribuit cu 4 milioane de lei prin concursul de proiecte „Satul European”, reprezentând cca 25% din valoarea totală a proiectului. Partenerii de dezvoltare din România, Consiliul Județean Bihor și Primăria Municipiului Oradea, au alocat aproximativ 200.000 de euro (echivalentul a 3.863.160,00 lei), adică cca 25% din valoarea totală a proiectului.
Mulțumim tuturor celor prezenți pentru participarea la inaugurarea parcului public și încă o dată, aducem sincere mulțumiri partenerilor noștri din România cu care avem semnate acorduri de înfrățire: Primăriei Municipiului Oradea, în persoana primarului dl Florin Birta, dar în special, Consiliului Județean Bihor, în persoana președintelui dl. Ilie Bolojan, pentru sprijin necondiționat în consolidarea celui mai de amploare proiect din ultimii ani pentru comunitatea noastră.
La fel și nu în ultimul rând, mulțumim Guvernului și Președintelui Republicii Moldova, Maia Sandu, pentru încurajarea primăriilor în implementarea de proiecte de dezvoltare locală. Ne bucurăm că am fost selectați pentru finanțare în cadrul concursului de proiecte „Satul European”, care este un sprijin real pentru comunitățile locale, în special pentru acele primării care nu au bugete generoase, dar care doresc să implementeze proiecte cu impact major asupra vieții locuitorilor.
Apreciem aceste oportunități și ne angajăm să valorificăm și mai departe în mod eficient aceste finanțări pentru a aduce beneficii semnificative comunității noastre”