Vicepremierul Poloniei reafirmă hotărârea țării sale de a avea cea mai mare armată din Europa. Câți soldați are Polonia în prezent și la ce număr intenționează să ajungă


  • ACP
  • Mar 27, 2023 11:47
  • 1519
Vicepremierul Poloniei reafirmă hotărârea țării sale de a avea cea mai mare armată din Europa. Câți soldați are Polonia în prezent și la ce număr intenționează să ajungă

Armata poloneză își crește rapid dimensiunile și ar putea deveni cea mai mare din Europa în numai câțiva ani, a anunțat sâmbăta Mariusz Błaszczak, viceprim-ministru și ministrul Apărării Naționale al Poloniei.

În prelegerea ținută la Academia de Cultură Socială și Media din Toruń, șeful Ministerului Apărării a explicat că planul guvernului de a crește dimensiunea armatei poloneze are deja rezultate clare și este urmat în continuare. 

„Dacă ne ducem la bun sfârșit acțiunile, dacă le putem implementa fără piedici după alegerile din toamnă, atunci, în scurt timp, forțele terestre poloneze vor fi cele mai puternice din Europa. Nu pentru că vrem să atacăm pe cineva. Nu. Ci vrem doar să descurajam efectiv agresorul”, a spus Błaszczak. 

Potrivit acestuia, armata poloneză - împreună cu Forțele de Apărare Teritorială - numără 160.000 de soldați în momentul de față iar intenția guvernului este de a crește dimensiunea armatei la 300.000 de soldați, așa cum a menționat anterior ministrul. 

Odată cu creșterea numărului de militari armata poloneză a cumpărat și cumpără în continuare și volume mari de echipamente militare de ultimă generație, cum este în cazul celor 189 tancuri K2 și 212 blindate grele de artilerie K9 din Coreea de Sud, achiziționate pentru 5,8 miliarde dolari. 

Forțele Teritoriale au apărut după observarea și analizarea activităților formațiunilor ucrainene de voluntari în 2014 și 2015, în războiul din Donbas, după ce s-a văzut cât de utilă este existența unei forțe formate din trupe capabile să acționeze în special pe plan local, la locul de reședință, în zonele pe care le cunosc cel mai bine. 

Apărarea Teritorială a Poloniei este finanțată prin bugetul Ministerului Apărării, iar un soldat al acestui corp de armata este plătit cu 411 zloți pe lună (aproape 90 de euro), pe lângă care primește și alți aproximativ 120 de zloți (aproape 20 de euro) pentru fiecare zi de serviciu. În cazul în care un militar nu poate merge locul de muncă principal din cauza serviciului militar, Ministerul Apărării oferă o compensație financiară angajatorului pentru eventualele pierderi – sursa AICI

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.