Supraestimarea capacităților proprii și neputința de a conduce operații de mari proporții au dus la dezumflarea "marii ofensive ruse"


  • ACP
  • Mar 23, 2023 16:04
  • 975
Supraestimarea capacităților proprii și neputința de a conduce operații de mari proporții au dus la dezumflarea "marii ofensive ruse"

Ofensiva la scara largă anunțată de de Rusia câteva luni și așteptată cu înfrigurare de Ucraina pare să se fi stins, în special după luptele grele din ultima lună, fără să fi adus până acum vreun câștig strategic semnificativ armatei invadatoare. 

Mobilizarea celor 300.000 de ruși și pregătirea lor cu mai mare atenție pentru luptă, precum și furnizarea unui număr mare de blindate unităților de pe front, păreau a duce sigur măcar la recucerirea teritoriilor pierdute în toamnă, după ofensiva ucraineană. Numai că lucrurile au stat cu totul altfel pe front. Într-un interviu acordat pentru RBC- Ucrana, reprezentantul Direcției Principale de Informații a Ministerului Ucrainean al Apărării, Vadym Skibitskyi, s-a referit la această situație spunând că "bravada generală a invadatorilor s-a bazat mai mult pe dezinformare și pe o supraestimare generală a propriilor capacități. În realitate ei s-au confruntat cu incapacitatea de a conduce o ofensivă simultan în mai multe direcții".

"Armata rusă are un singur obiectiv - să ajungă la granițele administrative ale regiunilor Donețk și Lugansk. Cu toate acestea rusii nu au un succes deosebit, deoarece atingerea obiectivului necesită planificare și desfășurare de operațiuni strategice de amploare", a mai explicat reprezentantul serviciilor de informații ucrainene.

"Serviciile de informații militare ale Ucrainei primesc în mod regulat informații despre pozițiile și numărul trupelor inamice. Datorită acestui fapt, Statul Major al Forțelor Armate poate planifica contramăsuri suplimentare", a mai spus Skibitskyi, adăugând apoi că "în prezent, ocupanții sunt cei mai activi în direcțiile Bakhmut, Avdiivka, Lyman, Kupiansk și Shakhtarsk". (sursa: AICI)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.