Nikki Haley își critică colegii din Partidul Republican care cer ca Ucraina să NU mai fie sprijinită: "Este naiv să credem că putem contracara China ignorând Rusia!"


Nikki Haley își critică colegii din Partidul Republican care cer ca Ucraina să NU mai fie sprijinită: "Este naiv să credem că putem contracara China ignorând Rusia!"

Fosta ambasadoare a SUA la ONU, Nikki Haley, aflată în cărți pentru a fi candidata republicanilor la prezidențialele din 2024, îi critică inclusiv pe unii colegi de partid care consideră că Washingtonul ar trebui să nu se mai concentreze pe a contracara agresiunea rusească asupra Ucrainei, ci pe amenințarea reprezentată de China comunistă. 

"Este naiv să credem că putem contracara China ignorând Rusia", subliniază aceasta într-un editorial redactat pentru publicația The Wall Street Journal

"Este o lume periculoasă, iar renunțarea la sprijinul pentru Ucraina i-ar încuraja pe cei care doresc să submineze interesele SUA. Dincolo de China, Iranul și Coreea de Nord ar vedea o înfrângere ucraineană ca pe o invitație la a comite acțiuni nocive. Israelul, Coreea de Sud și Japonia ar fi expuse unui risc mult mai mare – la fel și poporul american", mai precizează Nikki Haley. 

Redăm integral editorialul redactat de Nikki Halley: 

"Întâlnirea de săptămâna aceasta de la Moscova dintre Xi Jinping și Vladimir Putin reprezintă cea mai recentă dovadă că Beijingul este cel mai bun prieten și cel mai mare susținător al Moscovei. Toată lumea știe asta, dar președintele Biden și unii republicani nu reușesc să realizeze adevărul: dacă Rusia câștigă în Ucraina, și China câștigă.

Beijingul și-a setat ca țintă depășirea SUA din punct de vedere militar, economic și cultural. Xi este la Moscova pentru că sprijinirea lui Putin îl ajută să avanseze cu viziunea sa întunecată. El vrea ca Rusia să cucerească Ucraina, pentru a fi mai ușor pentru China să invadeze Taiwanul. El vrea ca Rusia să amenințe restul Europei pentru a distrage atenția Americii de pe Asia.

De ce sunt mulți politicieni americani orbi în legătură cu asta?! De ce nu vor ca Ucraina să învingă aliatul Chinei?! Victoria Kyivului ar face SUA mai sigure fără a pune în pericol un singur soldat american! 

Domnul Biden spune că SUA sunt alături de Ucraina, dar a lăsat în mod constant Rusia să ia inițiativa. El a încurajat invazia predându-se în Afganistan și spunând la un moment dat că o 'incursiune minoră' în Ucraina ar fi OK. El nu a reușit să trimită Kyivului sprijinul de care are nevoie, atunci când are nevoie de el. Ucrainenii au în mod clar dorința de a câștiga. Dar dl. Biden a oferit Ucrainei doar ceea ce este suficient pentru a încetini avansul Rusiei, nu pentru a-l respinge.

Acțiunile domnului Biden sunt în concordanță cu istoria sa pe tema securității naționale. Mai surprinzătoare este slăbiciunea unora din spectrul de dreapta. Ei spun că Statelor Unite ale Americii nu ar trebui să le pese de Ucraina, deoarece acest război nu este lupta noastră. Unii o numesc o simplă 'dispută teritorială'. Ei spun că ar trebui să ignorăm Ucraina, ca să ne putem concentra asupra Chinei.

China pierde de fapt dacă va câștiga Ucraina! Nimeni nu știe asta mai bine decât domnul Xi. El vrea ca America să-și deturneze atenția de la Ucraina pe termen scurt, pentru că ar oferi Rusiei și Chinei un avantaj pe termen lung – în Europa, Asia și în întreaga lume. Cu toate acestea, SUA pot înăbuși acum ambițiile Chinei ajutând Ucraina. O putem face fără a trimite un cec în alb sau a supune trupele americane unor riscuri. 

Sunt multe lucruri pe care trebuie să le facem pentru a contracara China în materie de tehnologie, comerț și informații. Dar este naiv să credem că putem contracara China ignorând Rusia. Este o lume periculoasă, iar renunțarea la sprijinul pentru Ucraina i-ar încuraja pe cei care doresc să submineze interesele SUA. Dincolo de China, Iranul și Coreea de Nord ar vedea o înfrângere ucraineană ca pe o invitație la a comite acțiuni nocive. Israelul, Coreea de Sud și Japonia ar fi expuse unui risc mult mai mare – la fel și poporul american. Dușmanii noștri ne amenință prietenii pentru că, în cele din urmă, vor să ne învingă pe noi și să ne distrugă!

În calitate de ambasadoare la ONU, am văzut că atunci când America este puternică, dușmanii noștri fac pași înapoi. Trebuie să fim puternici alături de prietenii noștri de la Kyiv, nu în ultimul rând pentru că victoria lor asupra Rusiei ar avea efecte ce exced cu mult Ucraina. Xi și Putin știu asta, motiv pentru care s-au întâlnit la Moscova în această săptămână. SUA au nevoie de un lider care să știe să facă ceea ce trebuie făcut pentru a proteja poporul american și libertatea".

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.