Budapesta acuză de discriminare Comisia Europeană după decizia acesteia de a nu oferi nicio compensație Ungariei în contextul inundării pieței europene cu grâul ucrainean


  • ACP
  • Mar 21, 2023 19:07
  • 940
Budapesta acuză de discriminare Comisia Europeană după decizia acesteia de a nu oferi nicio compensație Ungariei în contextul inundării pieței europene cu grâul ucrainean

În timp ce fermierii români se plâng că țara noastră a primit mai puțini bani decât Polonia și Bulgaria de la Uniunea Europeană - și prea puțini la modul general - drept compensație pentru acceptarea cerealelor din Ucraina pe piețele țărilor europene, Ungaria acuză dublul standard al oficialilor de la Bruxelles deoarece nu a primit deloc fonduri pentru agricultorii săi în acest caz.

Ministrul Agriculturii de la Budapesta a afirmat la o conferință de presă de la Bruxelles, după o reuniune a miniștrilor agriculturii din țările UE, că această politică europeană este "grav discriminatorie" deoarece "dezavantajează deliberat fermierii ungari". Ministrul Istvan Nagy a mai spus că inundarea pieței europene cu grâul ucrainean a dus prețul grâului la doar 217 euro/tonă, în timp ce prețul acestuia la bursa din Rotterdam este de 300 euro/tonă.

"Am dovedit prin cifre și date statistice că agricultorii ungari suportă deja pierderi imense din cauza grâului care rămâne în Ungaria, deși ar trebui să treacă, pe linia solidarității, către alte destinații", a mai spus ministrul ungar la conferința de presă. 

Acum Guvernul ungar face orice este posibil pentru a schimba poziția Comisiei Europene privind acordarea compensațiilor, a mai spus el, adăugând că decizia Comisiei a fost una politică mai degrabă, decât una profesionistă. La fel ca Ungaria, nici Cehia și Slovacia nu au primit bani pentru asistență financiară de la Comisia Europeană, deși au cerut ajutorul organismului european împreună cu România, Polonia și Bulgaria, care au primit împreună suma de 53 milioane euro. (sursa: AICI)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.