ANALIZĂ Decizia CPI, întoarsă pe toate fațetele: Se întrevede la orizont emiterea de noi mandate de arestare pe fondul atrocităților comise de Rusia în Ucraina / Putin poate fi arestat inclusiv în țările care nu au ratificat momentan statutul Curții Penale Internaționale


ANALIZĂ Decizia CPI, întoarsă pe toate fațetele: Se întrevede la orizont emiterea de noi mandate de arestare pe fondul atrocităților comise de Rusia în Ucraina / Putin poate fi arestat inclusiv în țările care nu au ratificat momentan statutul Curții Penale Internaționale

Curtea Penală Internațională de la Haga a emis vineri un mandat de arestare pe numele dictatorului de la Kremlin, Vladimir Putin, respectiv al comisarului rus pentru "drepturile" copiilor, Maria Lvova-Belova. Kremlinul a catalogat această acțiune drept "revoltătoare și nesemnificativă din punct de vedere juridic". În cele ce urmează prezentăm integral o analiză realizată de Agents.media în legătură cu implicațiile deciziei CPI: 

De ce Putin și Belova?

Există o mulțime de dovezi publice ale deportării ilegale în Rusia a copiilor din teritoriile ucrainene ocupate, scrie The New York Times. De aceea, avocații familiarizați cu cazul de la CPI au declarat recent pentru The New York Times că așteaptă emiterea unui mandat de arestare. Mărturiile despre care a scris publicația americană constau în declarații pe care Putin și comisarul rus pentru "drepturile" copiilor, Maria Lvova-Belova, le-au făcut în mod public. Aceasta a vorbit de multe ori despre trimiterea copiilor ucraineni în Rusia. În urmă cu o lună, televiziunea de stat a difuzat o conversație între Putin și Belova în care se spunea că "numărul cererilor din partea cetățenilor noștri privind adopția de copii" din teritoriile ucrainene ocupate este, de asemenea, în creștere.

Ce urmează?

Putin s-a ales cu restricții în privința călătoriilor în străinătate. 123 de țări au ratificat Statutul de la Roma al CPI. Vizitarea acestor țări este acum periculoasă pentru liderul rus. Dar nu numai aceste țări pot trimite acuzatul, a cărui extrădare este cerută de CPI, la Haga, a declarat pentru Agenție Denis Krivosheev, director adjunct pentru Europa de Est și Asia Centrală al Amnesty International. În opinia lui, este riscant ca Putin să vină inclusiv în țări care nu au ratificat statutul, dar își pot asuma totuși să acționeze în baza mandatului emis de CPI. 

"Este greu de știut dinainte care stat va decide să facă acest lucru. Cred că Putin nu își va asuma riscuri", crede expertul.

Mandatul CPI îl face pe Putin să fie un paria, acesta riscând totodată să fie arestat în străinătate, transmite Stephen Rapp, un fost ambasador care a condus Biroul pentru Justiție Penală Globală din cadrul Departamentului de Stat al SUA.

Cu toate acestea, deciziile CPI nu au fost întotdeauna puse în aplicare. Instanța l-a pus sub acuzare pe președintele sudanez Omar Hassan al-Bashir, dar acesta a călătorit în străinătate și nu a fost arestat.

Semnal către Beijing și Washington

Harold Koch, profesor de drept internațional la Yale Law School, a declarat pentru NYT că mandatul nu numai că îl izolează pe Putin, dar descurajează China să furnizeze arme Rusiei. În plus, va reduce rezistența pe care armata americană o exercită asupra transferului către CPI a probelor strânse în SUA privind crimele de război rusești.

Un semnal pentru elitele ruse

Potrivit The Guardian, CPI trimite un semnal oficialilor civili și militari ruși de rang înalt că, la rândul lor, ar putea fi judecați. Acest lucru le va limita capacitatea de a călători în lume și de a participa la forumuri internaționale.

Mandatul CPI stipulează că "șefii de stat și liderii militari nu pot comite crime de război având o garanție absolută de neresponsabilitate (pentru atrociățile comise - n.red.)", a declarat Michael Newton, profesor de drept la Universitatea Vanderbilt, într-un interviu acordat pentru The Wall Street Journal.

Este posibil ca CPI să nu se limiteze doar la cele două mandate de arestare

Krivosheev spune că până acum a fost emis mandatul pentru o singură infracțiune, dar decizia de vineri a instanței nu va fi ultima. 

"Există o listă întreagă de crime bine documentate, așa că lista suspecților va crește", a declarat un purtător de cuvânt al Amnesty International. 

Cu o zi înainte, Comisia de anchetă a ONU a publicat un raport despre crimele de război din timpul agresiunii rusești la scară largă asupra Ucrainei, raportând, printre altele, despre crime premeditate, închisoare ilegală și tortură.

O lovitură pentru diplomația rusă

Acele țări care au ratificat Statutul de la Roma vor trebui să-și regândească relația cu diplomația rusă, a declarat fostul diplomat rus Boris Bondarev. 

"Este greu de imaginat că, pe de o parte, Putin este acuzat de infracțiuni grave, iar pe de altă parte, Scholz sau Macron negociază personal cu el sau cu o delegație pe care acesta a mandatat-o. Este posibil ca următorul pas din punctul de vedere al bunului simț să fie declararea lui ca președinte nelegitim, dar atunci se pune întrebarea: cine este liderul legitim al Rusiei?", a zis acesta. 

Va ajunge Putin la Haga? 

Potrivit The New York Times, CPI funcționează astfel: în primul rând, procurorul prezintă dovezi ale vinovăției suspectului unui complet de trei judecători în faza anchetei preliminare, după care este emis un mandat de arestare. După aceea, persoana căutată trebuie adusă la judecată și abia apoi au loc ședințe preliminare, iar ulterior ședințe principale.

Astfel, dacă suspectul reușește să evite arestarea, nu va exista nicio audiere pentru confirmarea acuzațiilor. Asta înseamnă că o judecată în lipsă nu este posibilă. Cu toate acestea, când a fost emis un mandat internațional pentru arestarea lui Miloșevici, puțini au crezut în realitatea detenției sale, dar doi ani mai târziu șeful fostei Iugoslavii a fost arestat și trimis la Haga.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.