INTERVIU. Jucătoarea de tenis Elina Svitolina: Sportivii din Rusia și Belarus trebuie excluși din toate competițiile europene și internaționale! NU uitați că sportivii ucraineni mor pe front, apărându-și țara în fața invadatorilor ruși / Anna Neplii


INTERVIU. Jucătoarea de tenis Elina Svitolina: Sportivii din Rusia și Belarus trebuie excluși din toate competițiile europene și internaționale! NU uitați că sportivii ucraineni mor pe front, apărându-și țara în fața invadatorilor ruși / Anna Neplii

Odinioară cunoscând performanțe remarcabile, sportul ucrainean se află acum la pământ din pricina invaziei rusești. În loc să se antreneze și să-și reprezinte țara în diversele competiții europene și internaționale, mulți sportivi luptă acum cu arma în mână pentru independența și viitorul Ucrainei. Mulți au murit. 

Alți sportivi ucraineni sunt în străinătate, unde își folosesc influența pentru a strânge fonduri necesare armatei și procesului de reconstruire al țării. Unindu-și eforturile și sesizând diverse organizații internaționale, sportivii noștri luptă pentru a se asigura că sportivii ruși și belaruși vor fi lipsiți de oportunitatea de a concura pe plan extern. 

Pentru a afla mai multe despre aceste situații, jurnaliștii Kyiv Post au intervievat-o pe Elina Svitolina, cunoscuta jucătoare de tenis ucraineană.

Jurnalist: A fost dificil, din punct de vedere psihic și fizic, să reveniți în tenisul mare? 

Elina Svitolina: La nivel fizic, am avut noroc. Sarcina a trecut neobservată. Mă așteptam la ce e mai rău, dar am trecut cu bine, poate fiindcă am fost implicată în sport întreaga mea viață. În timpul sarcinii nu am făcut mișcare, mi-am odihnit corpul. 

Psihic a fost mai dificil. Războiul m-a lăsat fără motivația de a mă mai antrena. În primele două luni ale invaziei, încă făceam performanță. Însă mi-a fost greu să mă concentrez mintal asupra sportului, știind că familia mea se afla în Ucraina.  

Deși a trebuit să-mi reconstruiesc mușchii de la zero, la două săptămâni după ce am născut am revenit la fitness. După trei luni am reînceput antrenamentele. 

Momentan sunt la Monaco cu echipa mea de antrenori și ne pregătim pentru competiția din aprilie. Tenisul presupune un program foarte încărcat, așa că este important pentru mine să-mi monitorizez starea fizică pentru a nu mă supraîncărca. 

În perioada sarcinii am organizat evenimente cu scopul de a strânge fonduri pentru ajutor. Voi continua să ajut în acest sens. 

Jurnalist: Care este starea actuală a tenisului ucrainean și care este, în opinia dumneavoastră, viitorul acestuia? 

Elina Svitolina: E greu de spus, dar cred că situația sportului ucrainean în ansamblu este foarte tristă. În Ucraina, toate sporturile sunt cam cu 10 ani în urmă. Acum sportivii noștri nu se pot antrena normal. Mulți au murit pe front.  

În general, în Ucraina nu a existat o dezvoltare a tenisului. Sportivii dau din coate și-și caută propriile modalități pentru a pătrunde în lumea tenisului. E adevărat, unii oameni de afaceri au ajutat anumiți jucători de tenis, dar ca atare nu a existat nicio asistență din partea Federației de Tenis din Ucraina. Eu am avut norocul să-l cunosc pe Yuri Sapronov (producător de film – n. red.), care m-a ajutat să devin jucătoare profesionistă de tenis. 

Refacerea sportului se va face treptat. În prezent, obiectivul primordial este ajungerea la o victorie militară împotriva Rusiei invadatoare. 

În 2019 am înființat o fundație de caritate care oferă oportunități tinerilor sportivi. Dintotdeauna am visat să creez un centru sportiv destinat copiilor, unde să se poată antrena și studia, dedicându-se sportului de performanță. Însă acum ajutăm la evacuarea copiilor din Ucraina.  

Jurnalist: Câți tineri sportivi sunt în grija fundației dumneavoastră?

Elina Svitolina: Peste 200 de copii și familiile lor au trecut prin programele noastre. Le-am asigurat cheltuieli de transport, mâncare, cazare și formare pentru câteva luni. De asemenea, le asigurăm cheltuielile la unele turnee. Derulăm diverse programe care se schimbă la fiecare trei luni. 

De exemplu, în urmă cu o lună am lansat un program de asistență psihologică. În prezent, psihologul lucrează cu 20 de copii, dar ne vom extinde. 

În plus, intenționăm să organizăm mini-turnee. 

Jurnalist: Cum reușește fundația dumneavoastră să asigure fondurile necesare derulării acestor proiecte? 

Elina Svitolina: Avem colaborări cu sponsorii și partenerii mei, precum Nike și Vilson. Mulți parteneri fac donații, își manifestă susținerea. Organizăm și evenimente caritabile pentru strângere de fonduri. Facem și licitații. 

Jurnalist: Cum ați devenit ambasadoare United24? 

Elina Svitolina: În vara lui 2022, mi-a telefonat Andriy Shevchenko (fost jucător de fotbal, actualmente antrenor – n. red.), care mi-a spus că se întâlnise cu Volodimir Zelenski. Stabiliseră ca Andriy să devină primul ambasador. Voiau ca eu să fiu al doilea.  

Am fost șocată în cel mai pozitiv mod. Nu mă așteptam să îmi pot ajuta țara atât de mult la nivel internațional. Apoi am vorbit cu domnul președinte și cu echipa United24. 

Totul este foarte transparent pe platformă și este clar unde și câți bani sunt colectați. Puteți face o donație în doar 2 secunde de oriunde din lume. Este o mare onoare pentru mine să reprezint platforma United24. 

Jurnalist: Cum arată procesul de organizare? 

Elina Svitolina: Avem apeluri pe Zoom, unde ni se transmit sarcini pentru care trebuie să strângem fonduri în luna viitoare. De exemplu, în decembrie am strâns bani pentru generatoarele destinate spitalelor. 

În februarie, am fost însărcinați să strângem fonduri pentru restaurarea locuințelor din Irpin. United24 se ocupă de renovarea a 18 case, dintre care una o iau în sarcina mea. Fiecare sportiv în parte se ocupă de refacerea unei clădiri. De aceea organizăm evenimente și așa mai departe pentru a atrage mai mulți oameni și mai multe fonduri. 

Jurnalist: Ce dificultăți întâmpinați? 

Elina Svitolina: Nu sunt deloc probleme la nivel de organizare, totul decurge ușor și rapid. Dificultatea vine din faptul de a procura fondurile necesare. Pentru casa din Irpin am adăugat fonduri și din bugetul meu. Cred că vom închide colecta în aprilie. Încercăm să rezolvăm problema cât mai curând posibil, pentru că este vorba despre 390 de ucraineni care se vor întoarce în casele lor.  

Jurnalist: Cum sunt percepuți rușii în străinătate, în special la Monaco? 

Elina Svitolina: În general rușii nu sunt tratați bine. Și nu doar pentru că majoritatea oamenilor susțin Ucraina și vor să o ajute. Însă, din cauza războiului pe care Rusia l-a început în Europa, au crescut toate prețurile, inclusiv la benzină. Acest lucru generează disconfort străinilor, care înțeleg prea bine că situația li se datorează rușilor. Lumea e supărată pe ruși. 

Jurnalist: Cum sunt priviți sportivii ruși? Ce credeți, va reuși Ucraina să blocheze participarea sportivilor ruși și belaruși în diversele competiții, inclusiv în cele din tenis? 

Elina Svitolina: Încă nu am revenit în competiții, nu am văzut cum sunt tratați sportivii ruși și belaruși. Dar la nivel de competiții nu cred că se va schimba nimic, din păcate. Asta în primul rând pentru că asociațiile de tenis WTA și ATP le permit să joace sportivilor din Rusia și Belarus. Sper că vom reuși să schimbăm această situație. Sunt deja multe organizații care prezintă argumente și depun presiuni în această direcție. Nu este corect ce se întâmplă. Sportivilor ruși le este permis să joace și să se dezvolte, mulți dintre ei făcând propagandă rusească, în timp ce sportivii ucraineni mor pe front cu arma în mână, apărându-și țara în fața invadatorilor ruși. Am avut multe întâlniri cu diverși oficiali ai Comitetului Olimpic și ai organizațiilor de tenis. Sincer vă spun, simt că nu mai am putere morală să lupt. Pur și simplu nu vor să deschidă ochii și să înfrunte adevărul.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.