Un maghiar din Ucraina îl spulberă pe Viktor Orban: NU a existat niciodată o discriminare sau o hărțuire a comunității maghiare din Ucraina. Orban acuză UE de toate relele posibile, însă Ungaria primește cel mai mare ajutor pe cap de locuitor din întreaga Uniune


Un maghiar din Ucraina îl spulberă pe Viktor Orban: NU a existat niciodată o discriminare sau o hărțuire a comunității maghiare din Ucraina. Orban acuză UE de toate relele posibile, însă Ungaria primește cel mai mare ajutor pe cap de locuitor din întreaga Uniune

De mai mulți ani, Ungaria este percepută în Ucraina ca fiind cel mai neprietenos stat membru al Uniunii Europene, și asta din pricina acțiunilor autorităților de la Budapesta și ale premierului Viktor Orban, care deseori sare calul prin gesturi și declarații belicoase. Pe plan internațional, Ucraina poziționează Ungaria alături de Rusia și Belarus. Despre toate aceste probleme, portalul eurointegration.com.ua l-a intervievat pe Tibor Tompa, un membru activ al comunității maghiare din Ucraina.

"Eu sunt cetățean ucrainean, născut în Ucraina, în Transcarpatia, deci șeful statului meu este Zelenski, nu Orban. Dar sunt maghiar prin naștere, părinții și bunicii mei sunt maghiari", a punctat Tibor, în interviul citat. Podul.ro vă prezintă o parte dintre comentariile și explicațiile acestuia: 

“Viktor Orban subliniază că este pe deplin în favoarea integrității teritoriale a Ucrainei. Budapesta nu pune la îndoială faptul că Rusia a atacat Ucraina. Adevărul este că Orban și actualul guvern ungar nu sunt atât pro-ruși, cât pro-egoiști. Acest lucru, din păcate, privește și o mare parte a societății maghiare. Rezistența lui Orban la embargoul petrolier este legată de acest lucru. Deși mă aștept ca Orban să fie totuși forțat să fie de acord cu aceste sancțiuni sub presiunea UE. Pentru că Ungaria pur și simplu nu poate supraviețui fără UE. Dar persistă, de asemenea, sentimentul că există într-adevăr o legătură puternică între autoritățile maghiare și Federația Rusă. De exemplu, Ungaria a fost de acord ca Rosatom să construiască două unități ale centralei nucleare de la Paks. Nu este foarte clar cum anume este finanțat acest proiect, dar sunt implicați bani rusești.

Când eram în drum spre interviu, prietenii mei maghiari mi-au spus: "Tibor, când vorbești, ai grijă să spui că nu toți maghiarii sunt susținători ai lui Orban și ai actualului guvern maghiar". 

Acest lucru este cât se poate de clar, în ciuda faptului că Orban are mult sprijin astăzi. Dar maghiarii nu sunt doar Viktor Orban. Cu toate acestea, cea mai mare problemă din Ungaria este lipsa unei opoziții normale. În ceea ce îi privește pe maghiarii de rând, printre ei există 25% de oameni "de neînduplecat", pe care nu îi poți convinge deloc. Ei sunt monolingvi, sunt complet sub influența propagandei guvernului central. Ei sunt interesați să aibă un frigider plin și prețuri mici pentru serviciile comunale – asta promite Orban. Și ei cred că Orban îi salvează prin interzicerea livrărilor militare către Ucraina și altele asemenea. Adevărul este că, din păcate, presa maghiară nu prezintă Ucraina în lumina pozitivă pe care o merită. Și sunt unii în Ungaria care cred acest lucru. Deci există și cei care cred că Ucraina este vinovată de război. Din păcate, autoritățile impun acest lucru în mod centralizat. Autoritățile maghiare găsesc foarte des "dușmani". Apoi migranții au fost problema, apoi Soros, toate acestea sunt "o problemă eternă". De asemenea, ei cred că toate problemele vin de la Bruxelles. Și uită că Ungaria primește anual 6 miliarde și 250 de milioane de euro sub formă de subvenții, cel mai mare ajutor pe cap de locuitor din întreaga UE.

Despre diferența dintre guvernul maghiar și maghiarii din Transcarpatia

În noul guvern, ministrul afacerilor Externe și comerțului rămâne Peter Szijjártó, care este prost văzut în Ucraina, iar ucrainenii au tot dreptul să îl vadă într-o asemenea lumină. Modul în care comunică este, cred eu, inacceptabil pentru un diplomat și un ministru al unui stat, al cărui vecin este Ucraina pașnică, unde există, după cum spune el, 150.000 de etnici maghiari. 

Dar mai există și o altă latură a acestei situații. Recent, el a declarat că Ungaria "va sprijini, desigur, aderarea Ucrainei la UE și va sprijini, de asemenea, aderarea la NATO". Și apoi a adăugat: "În ciuda faptului că a existat o opresiune asupra comunității maghiare din Ucraina".

În calitate de maghiar, vreau să-i răspund domnului Szijjártó că nu a existat niciodată opresiune asupra comunității maghiare din Ucraina. Dimpotrivă, a existat o așa-numită discriminare pozitivă împotriva maghiarilor din Ucraina. Am fost tratați cu înțelegerea faptului că nu cunoaștem atât de bine limba ucraineană. Iar poveștile despre "hărțuirea" maghiarilor sunt PR ieftin. Marea majoritate a maghiarilor care trăiesc în Ucraina, inclusiv în Transcarpatia, sunt pro-ucraineni. Mulți maghiari apără Ucraina deja de opt ani slujind în armată. De la începutul războiului (2014) și până la 24 februarie, 20 de maghiari au fost uciși. Iar de la 24 februarie, de la începutul invaziei pe scară largă, patru maghiari au murit luptând în diferite părți ale Ucrainei pentru a ne apăra țara.

Legea marțială de urgență

Deși Orban spune că Ungaria ar trebui să rămână în afara războiului din Ucraina, de fapt, fie că vrea sau nu, este deja parte a războiului, întrucât Ungaria este membră a NATO. Între timp, Orban a introdus recent o prevedere legală care se traduce prin "o stare de urgență legată de un război într-o țară vecină”, deși nicio altă țară europeană nu a impus-o. Dar vreau să vă asigur imediat: acesta nu este și nu poate fi vorba de un atac. Ungaria, în general, este foarte slabă din punct de vedere militar.

De asemenea, din punct de vedere economic, este atât de slabă încât este practic dependentă de subvențiile europene. O problemă uriașă pentru Orban este că Europa nu a mai transferat bani pentru Ungaria de mai bine de un an. Există probleme bugetare semnificative. Așadar, introducerea acestei prevederi extreme se datorează tocmai acestor dificultăți economice la care Ungaria se așteaptă. Guvernul a introdus chiar și postul de ministru pentru primirea banilor de la Europa, numindu-l în această funcție pe fostul comisar european Tibor Navracsic.

Despre "trauma Trianonului"

Societatea maghiară este foarte pasionată de "istoricism" și are o așa-numită "traumă a Trianonului".Foarte pe scurt, este vorba despre faptul că, în 1920, în temeiul Acordului de la Trianon, regatul maghiar a pierdut 2/3 din teritoriul său și s-a format statul maghiar modern. Mulți consideră că Ungaria a pierdut aceste teritorii în mod nedrept. Cu toate acestea, problema este că acest lucru s-a întâmplat în trecut. S-a întâmplat în urmă cu 100 de ani și chiar și ceea ce a fost negativ atunci trebuie să fie folosit în mod pozitiv acum. Maghiarii, ca și alte naționalități, trebuie să facă parte din societatea ucraineană. Și pentru asta au nevoie de o stăpânire ideală a limbii ucrainene, de o cunoaștere ideală a culturii ucrainene, de o percepție ideală a celorlalți oameni printre care trăiesc. Dar guvernul a făcut din acest subiect un subiect de relații publice. O campanie de PR pentru a crea o "națiune maghiară unită în ciuda granițelor". Pentru a-i uni pe toți maghiarii din Ungaria și din afara ei într-o singură națiune - iar asta include și votul pentru Orban. A devenit, de asemenea, o problemă de absorbție a banilor, fonduri substanțiale fiind alocate maghiarilor din străinătate.

Despre cum se pot reface relațiile cu Ungaria

Comunitatea maghiară care trăiește în Ucraina este, cred eu, puntea care poate stabili aceste relații pozitive. Comunitatea maghiară înțelege amploarea provocărilor cu care se confruntă Ucraina și poate explica acest lucru maghiarilor care trăiesc în Ungaria. De asemenea, încerc să explic la televiziunea ungară că noi, în Ucraina, avem astăzi o întrebare "a fi sau a nu fi", iar voi aveți o întrebare despre cât veți plăti pentru serviciile publice. Să dea Dumnezeu ca pentru Ungaria să nu se pună niciodată întrebarea "a fi sau a nu fi", dar nu putem fi siguri de acest lucru. Pentru că Putin nu se va opri la Chop și Zahony. Pentru a împiedica acest lucru să se întâmple - trebuie ca maghiarii să înțeleagă că Ucraina are nevoie de mai mult decât de ajutor umanitar. Cu toate acestea, sunt sigur că Ucraina va câștiga oricum. Iar Ucraina trebuie acum să mențină legături mai strânse cu Marea Britanie și cu țările europene. Cred că, sub presiunea lor generală, Orban va fi forțat să facă concesii”.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.