Liderul SUA, Joe Biden, a precizat că mandatul de arestare emis, vineri, 17 martie, de Curtea Penală Internațională pe numele președintelui rus Vladimir Putin este justificat.
„În mod clar a comis crime de război", a adăugat Biden.
Anterior acestei precizări, purtătorul de cuvânt al Casei Albe, John Kirby, refuzase să răspundă dacă Putin ar fi arestat în cazul unei călătorii în SUA.
Decizia Curții Penale Internaționale de Justiție obligă 123 de țări care sunt membre ale CPI să îl aresteze pe Putin și să îl trimită la Haga dacă acesta ajunge pe teritoriul lor.
Statele Unite nu sunt membre ale CPI. Nici Rusia nu este membră. PODUL A arătat AICI ce țări sunt membre ale CPI și ce obligații au acestea din momentul emiterii mandatului.
Kirby a precizat doar că SUA vor continua să sprijine Ucraina în documentarea și înregistrarea crimelor de război.
„Rămânem angajați în ajutorul acordat Ucrainei în documentarea, analizarea și păstrarea dovezilor privind crimele de război, atrocitățile, crimele împotriva umanității care au fost comise, în interiorul Ucrainei, de către forțele rusești", a declarat Kirby, citat de CNN.
La 17 martie, CPI a emis mandate de arestare pentru Putin și Maria Lvova-Belova, oficialul rus care ar fi supravegheat și chiar s-ar fi implicat personal în deportările forțate de copii ucraineni în Rusia. PODUL a relatat AICI
Comisarul rus pentru „drepturile” copiilor, Maria Lvova-Belova - care a primit, de asemenea, un mandat de arestare - ar fi răspuns cu un mesaj sarcastic. „Este minunat că comunitatea internațională a apreciat ajutorul pe care îl acordăm copiilor din țara noastră: că nu îi lăsăm în zone de război", a spus ea, potrivit Ria Novosti, agenția de presă controlată de Kremlin.
Lvova-Belova - care este uneori numită Mama Rusia în relatările din mass-media - este comisar pentru drepturile copilului în Federația Rusă, funcție în care a fost instalată de Putin în 2021.
Individa a ajuns recent pe prima pagină a ziarelor după ce a împărtășit pe canalul său de Telegram informația că „ajută” la adoptarea copiilor ucraineni de către cupluri de ruși. Situația a scandalizat Kievul. Ea însăși ar fi adoptat, în primăvara anului 2022, un adolescent ucrainean. Copilul provenea din Mariupol, care se afla în acel moment sub un devastator atac rusesc, fiind ulterior ocupat de către forțele Moscovei. Ea ar fi folosit exemplul personal ca pe o tranziție necesară pentru copiii ucraineni care, după câteva luni de adaptare, încep să „iubească" Rusia.
„Când i-am adus în regiunea Moscovei, ca să se refacă puțin și să treacă peste șocul războiului, vorbeau negativ despre Putin, spuneau lucruri urâte, cântau imnul Ucrainei, spuneau 'Glorie Ucrainei' și toate cele. Da, există acest tip de negativism, poate la început, dar apoi se transformă în dragoste pentru Rusia" , spunea Lvova-Belova, potrivit unui raport BBC.
CNN a relatat, chiar în luna februarie, că Lvova-Belova continua să viziteze teritoriile ocupate de Rusia în Ucraina și să treacă peste graniță copii ucraineni care urmau să fie adoptați de familii rusești. Potrivit raportului Curții Penale Internaționale, Putin i-a acordat personal lui Lvova-Belova permisiunea de a lua „măsuri suplimentare" pentru preluarea copiilor lipsiți de îngrijire părintească în teritoriile ucrainene anexate ilegal de Rusia (Zaporojie, Herson, Luhansk și Donețk).
Într-o imagine din 7 octombrie 2022, publicată chiar pe siteul Kremlinului, Lvova-Belova apare în mijlocul unor copii despre care spune că au vârste cuprinse între 1 și 5 ani și provin din trei orfelinate din Regiunea Donețk. În total, mai spune acolita lui Putin, ar fi vorba despre 53 de orfani cu probleme de sănătate care urmau să fie evaluați medical și să fie „transferați” unor familii din Rusia, așa cum se întâmplase și cu cei 234 care sosiseră cu o săptămâna înainte. Lvova-Belova mai spune că Denis Pușilin, liderul așa-zisei republici Donețk, i-ar fi solicitat evacuarea copiilor către zone mai sigure din Rusia.
Precizare pe siteul Kremlinului, la aceeași dată (7.10.2022): „Eforturile de a plasa orfanii din republicile din Donbass în familii adoptive au început în primăvara anului trecut, la inițiativa Mariei Lvova-Belova. În total, 350 de copii au fost deja trimiși la părinți adoptivi în diferite regiuni ale Federației Ruse. Vladimir Putin susține această activitate”. Mai clar de atât și mai incriminator de atât ce poate fi?
PODUL a mai scris și AICI despre Maria Lvova-Belova.
Reacții Ucrainei
Președintele ucrainean Volodimi Zelenski a calificat mandatul de arestare emis de CPI împotriva președintelui rus Vladimir Putin drept „o decizie istorică, care va determina o responsabilitate istorică".
El spune că Putin și comisarul pentru copii, Maria Lvova-Belova, „au devenit oficial suspecți într-o crimă de război", opinând că o „deportare” de asemenea amploare „ar fi imposibil să se desfășoare fără ordinul liderului suprem al statului terorist".
„Este începutul sfârșitului Federației Ruse în forma sa actuală pe scena mondială", a apreciat consilierul președintelui ucrainean, Mykhailo Podolyak, după emiterea mandatelor de arestare.
Ministrul ucrainean de externe Dmitro Kuleba a declarat că „roțile justiției se învârt", opinând că „criminalii internaționali vor fi trași la răspundere pentru că au furat copii".
Demersul CPI este un „pas istoric", dar „doar începutul unui drum lung pentru repararea justiției", a opinat procurorul general ucrainean Andriy Kostin.
Ambasadorul Ucrainei la ONU, Sergiy Kyslytsya, a calificat decizia tribunalului drept un pas de „importanță istorică și un semnal puternic pentru întreaga lume că tragerea la răspundere nu poate fi evitată".
Pedeapsa este „inevitabilă pentru fiecare criminal", a insistat el, adăugând că într-o zi, „Putin și complicii săi se vor regăsi în boxa acuzațiilor".
BBC l-a întrebat dacă are un mesaj pentru statele neutre.
Kyslytsya a spus că, dacă acestea vor lua atitudine pentru Ucraina, copiii și nepoții oficialilor din aceste țări vor deschide într-o zi manualele școlare și vor afla că părinții și bunicii lor au fost de "partea bună a istoriei".
Întrucât este puțin probabil ca Rusia să predea suspecții, mai mulți comentatori au sugerat că mandatele de arestare emise de CPI ar avea mai mult valoare simbolică.
Nu trebuie însă să le fie subestimate importanța, spune Sir Geoffrey Nice, procurorul principal în cadrul procesului pentru crime de război al fostului lider sârb Slobodan Milosevic.
Este un pas important din partea CPI, spune Nice, deoarece arată că există suficiente dovezi că Putin „este criminal și că războiul în sine este și a fost unul criminal".
Dar Nice atrage ateția că Putin trebuie să fie tratat de restul lumii ca un criminal: „Acest aspect este foarte, foarte important".
Dacă eforturile Ucrainei de a suspenda dreptul de veto al Rusiei în Consiliul de Securitate al ONU vor avea succes, atunci ar putea fi adoptate moțiuni de investigare a crimelor de agresiune, spune Nice, iar acest lucru ar putea duce la un proces în cadrul CPI.