Politologul Radu Carp, profesor al Facultății de Științe Politice din cadrul Universității București, explică, într-o postare pe Facebook, motivele pentru care Curtea Penală Internațională a emis exact acum mandatul de arestare pe numele dictatorului sângeros Vladimir Putin, acesta fiind pus sub acuzare pentru crimele de război comise de Rusia în Ucraina odată cu începerea invaziei la scară largă. În acest sens, Radu Carp evidențiază faptul că Maria Alekseievna Lvova-Belova, care ocupă funcția de comisar pentru drepturile copilului în Federația Rusă, s-a autodenunțat în data de 16 februarie.
Redăm în cele ce urmează analiza politologului: "Vladimir Putin poate fi făcut răspunzător pentru crimele de război din Ucraina prin două modalități:
- un tribunal penal internațional ad hoc pentru Ucraina. Aceasta este varianta preferată de Ucraina. Înființarea unui astfel de tribunal necesită însă acordul Consiliului de Securitate al ONU, iar China și Federația Rusa se vor opune.
- Curtea Penala Internațională. Este ceea ce s-a întâmplat astăzi. Problema este că Federația Rusă nu a ratificat statutul Curții, deci nu are obligația punerii în executare a mandatului de arestare internațional emis astăzi. Cele 123 de țări parte a Statutului CPI au însă obligația arestării lui Vladimir Putin dacă acesta va fi prezent în aceste țări.
Ancheta CPI în Ucraina durează practic de la începutul războiului.
De ce s-a emis mandatul de arestare astăzi?
Comisarul pentru drepturile copilului din Federația Rusă s-a autodenunțat în direct pe data de 16 februarie când a afirmat că a adoptat un minor din Mariupol. Minor răpit. Mai mult, a afirmat că această adopție a fost posibilă datorită anexării regiunilor ucrainene la Federația Rusa în septembrie 2022. A apărut imediat legătura de cauzalitate la CPI: Putin - autor decret, doamna Belova - a acționat pe baza decretului și astfel a fost posibilă răpirea de minori, crima de război.
Toți cetățenii rusi care au procedat întocmai doamnei Belova vor fi incriminați pentru crime de război.
Ce înseamnă însă concret acest mandat de arestare?
Va fi un element puternic de negociere pentru a determina viitorul statut al regiunilor ucrainene anexate ilegal de Federația Rusă.
Putin s-a înarmat cu un referendum nerecunoscut de comunitatea internațională.
Comunitatea internațională s-a înarmat cu un mandat de arestare împotriva lui Putin".
De asemenea, Radu Carp scoate în relief importanța mandatului de arestare emis astăzi de CPI, precizând că această acțiune închide de fapt orice portiță de negociere la nivel internațional cu regimul Putin.
"De mai multe ori am fost întrebat: de ce anume se teme mai mult Vladimir Putin? Am răspuns întotdeauna, invariabil: de punerea sub acuzare de către CPI. Cu un criminal de război, chiar și cu un suspect, nu se negociază. Nimeni nu va negocia de acum înainte niciun plan de pace cu Vladimir Putin", spune Radu Carp într-o altă postare Facebook.