Curtea Internațională de la Haga a emis un mandat de arestare pentru Vladimir Putin și pentru Avocatul Poporului pentru Copii Maria Lvova-Belova, a anunțat serviciul de presă al instanței . „Deciziile Curții Penale Internaționale nu au nicio semnificație pentru țara noastră, inclusiv din punct de vedere juridic”, a spus Ministerul rus de Externe.
Putin este acuzat de responsabilitatea pentru deportarea ilegală a copiilor din teritoriile ocupate ale Ucrainei în Rusia. După cum a explicat instanța, există „motive rezonabile” pentru a crede că președintele Federației Ruse este personal responsabil pentru acest lucru. „Președintele nu a exercitat un control adecvat asupra subordonaților civili și militari care au comis sau au permis să fie comise aceste acte și care se aflau sub autoritatea și controlul său efectiv.”
Un mandat similar a fost emis împotriva Mariei Lvova-Belova (FOTO), comisarul pentru drepturile copilului din Federația Rusă. Crimele de care sunt acuzați oficialii ruși „se presupune că continuă”, susține Curtea Penală Internațională.
”Domnul Vladimir Vladimirovici Putin, născut la 7 octombrie 1952, președinte al Federației Ruse, este presupus responsabil pentru crima de război de deportare ilegală a populației (copii) și cea de transfer ilegal de populație (copii) din zonele ocupate ale Ucrainei în Rusia. Federație (în conformitate cu articolele 8(2)(a)(vii) și 8(2)(b)(viii) din Statutul de la Roma). Infracțiunile ar fi fost comise pe teritoriul ocupat ucrainean cel puțin începând cu 24 februarie 2022. Există motive întemeiate să se creadă că domnul Putin poartă răspundere penală individuală pentru infracțiunile menționate anterior, (i) pentru că a comis actele în mod direct, împreună cu alții și/sau prin alții (articolul 25 alineatul (3) litera (a) din Statutul de la Roma) și (ii) pentru incapacitatea sa de a exercita controlul în mod corespunzător asupra subordonaților civili și militari care au săvârșit actele; Doamna Maria Alekseyevna Lvova-Belova, născută la 25 octombrie 1984, comisar pentru drepturile copilului în biroul președintelui Federației Ruse, este responsabilă pentru crima de război de deportare ilegală a populației (copii) și cea de transfer ilegal de populație. (copii) din zonele ocupate ale Ucrainei către Federația Rusă (în conformitate cu articolele 8(2)(a)(vii) și 8(2)(b)(viii) din Statutul de la Roma). Infracțiunile ar fi fost comise pe teritoriul ocupat ucrainean cel puțin începând cu 24 februarie 2022. Există motive întemeiate să se creadă că doamna Lvova-Belova poartă răspundere penală individuală pentru infracțiunile menționate anterior, pentru că a comis faptele în mod direct, împreună cu alții și/sau prin altele (articolul 25 alineatul (3) litera (a) din Statutul de la Roma)”, se arată în decizia CPI.
Reprezentantul oficial al Ministerului rus de Externe, Maria Zakharova, a comentat emiterea unui mandat de arestare a lui Vladimir Putin.
„Rusia nu este parte la Statutul de la Roma al Curții Penale Internaționale și nu poartă obligații în temeiul acestuia. Rusia nu cooperează cu acest organism, iar posibilele „rețete” de arestare venite de la Curtea Internațională de Justiție vor fi nule din punct de vedere juridic pentru noi.”
Curtea Penală Internațională, înființată în 2002 în temeiul Statutului de la Roma, are jurisdicție asupra crimelor de război și crimelor împotriva umanității. Rusia nu este membră a Curții Penale Internaționale, iar în 2016 a încetat să mai participe la activitatea sa în calitate de observator. Statutul de la Roma nu a fost niciodată ratificat în Rusia.