Rusia se află ilegal în CS al ONU! Kuleba: "Simpla schimbare a plăcuței sovietice cu cea rusă a fost cea mai mare fraudă diplomatică a secolului XX!"


Rusia se află ilegal în CS al ONU! Kuleba: "Simpla schimbare a plăcuței sovietice cu cea rusă a fost cea mai mare fraudă diplomatică a secolului XX!"

Într-un editorial scris pentru publicația The Hill, ministrul ucrainean de Externe, Dmytro Kuleba, reiterează că Rusia ocupă ilegal poziția de membru permanent al Consiliului de Securitate al ONU. 

"Reprezentanții ruși au uzurpat în mod ilegal scaunul URSS în Consiliul de Securitate al ONU în decembrie 1991. Nicio singură procedură legală definită de Carta ONU nu a fost respectată. Simpla schimbare a plăcuței sovietice cu cea rusă a fost cea mai mare fraudă diplomatică a secolului al XX", subliniază șeful diplomației ucrainene. 

În contextul în care putem considera că țările ce se află permanent în Consiliul de Securitate al ONU ar trebui considerate a fi "judecătorii lumii" care au responsabilitatea solemnă de a asigura pacea și cooperarea, Kuleba pune întrebarea-cheie "are lumea nevoie de un 'judecător' ca acesta?!", amintind de altfel că "Rusia s-a plasat deasupra regulilor cu mult timp în urmă — atacând Georgia în 2008, amenințând Moldova, anexând ilegal Crimeea ucraineană în 2014, amestecându-se în politica internă a Statelor Unite, folosind ca armă energia și informațiile, inoculând propria populație cu ideologia militarismului și imperialismului, folosind sistematic drogurile ilegale în sporturile internaționale, respectiv trimițând mercenarii săi Wagner pentru a destabiliza și exploata Africa".

Redăm integral editorialul scris de Dmytro Kuleba: 

"Războiul barbar și neprovocat al Rusiei asupra Ucrainei a forțat lumea să se confrunte cu multe întrebări neliniștitoare. Una dintre cele mai importante este următoarea: Unde este diplomația multilaterală atunci când e nevoie de ea?

Care este scopul de a avea o serie de organizații și forumuri internaționale destul de costisitoare atunci când acestea nu își îndeplinesc două dintre sarcinile-cheie - prevenirea războaielor și oprirea lor odată ce acestea izbucnesc? Nu este prima dată când omenirea își pune aceste întrebări.

Poate supraviețui lumea bazată pe reguli dacă o țară care ocupă un loc de membru permanent al Consiliului de Securitate al Organizației Națiunilor Unite (adică una dintre cele cinci țări însărcinate cu protejarea lumii) o călcă în picioare în modul cel mai demonstrativ și scandalos?

În ultimul an, Rusia a invadat o țară vecină, a încercat să-i anexeze teritoriul, a bombardat sistematic zone rezidențiale, a distrus orașe și sate întregi, a violat, jefuit, a comis genocid și a desfășurat probabil cea mai mare campanie de transfer forțat de copii din istoria modernă.

Rusia nu doar că a încălcat pacea, ci a făcut-o bucăți.

Acum, hai să mergem înapoi în timp. În 1945, când cea mai mare parte a Europei și multe alte părți ale lumii erau în ruine, omenirea s-a unit pentru a crea ONU, o organizație a cărei misiune include protejarea regulilor comune care să asigure că țările mai mari și mai puternice nu le invadează pe cele mai mici și nu le anexează teritoriul. 

Statul de drept trebuia să înlocuiască principiul 'puterea face dreptatea'. Pentru ca acest lucru să se întâmple, națiunile lumii au convenit să acorde către cinci națiuni puternice o responsabilitate specială de a menține pacea și securitatea internațională. Acestea au fost Statele Unite, Uniunea Sovietică, Regatul Unit, Franța și China.

Aceste națiuni au devenit, ca să spunem așa, 'judecătorii lumii' care aveau responsabilitatea solemnă de a asigura pacea și cooperarea. Odată cu războiul Rusiei împotriva Ucrainei, vedem că unul dintre judecători a devenit necinstit. În loc să salveze pacea internațională, Rusia contestă însăși existența lumii. În loc să fie un protector, a devenit un agresor. În loc să fie un leac, a devenit o boală.

Acesta nu este un caz izolat. Rusia s-a plasat deasupra regulilor cu mult timp în urmă — atacând Georgia în 2008, amenințând Moldova, anexând ilegal Crimeea ucraineană în 2014, amestecându-se în politica internă a Statelor Unite, folosind ca armă energia și informațiile, inoculând propria populație cu ideologia militarismului și imperialismului, folosind sistematic drogurile ilegale în sporturile internaționale, respectiv trimițând mercenarii săi Wagner pentru a destabiliza și exploata Africa.

Are lumea nevoie de un 'judecător' ca acesta? Amploarea atrocităților Rusiei în Ucraina, cruzimea și disprețul față de umanitate fac din aceasta una dintre cele mai presante întrebări cu care se confruntă omenirea. A încercat să înghețe până la moarte întreaga națiune ucraineană atacând infrastructura energetică în timpul iernii 2022-2023. Mai mult, amenință cu folosirea armelor nucleare, iar mass-media de stat predică comiterea genocidului asupra poporului ucrainean.

Am ajuns în acest punct întunecat pentru că Rusiei i s-a permis să creadă că are impunitate totală. Acest lucru a început cu reprezentanții ruși care au uzurpat în mod ilegal scaunul URSS în Consiliul de Securitate al ONU în decembrie 1991. Nicio singură procedură legală definită de Carta ONU nu a fost respectată.

Simpla schimbare a plăcuței sovietice cu cea rusă a fost cea mai mare fraudă diplomatică a secolului al XX. Permiteți-mi să reiterez ceea ce am spus la Consiliul de Securitate al ONU în luna februarie: Rusia a transformat scaunul unui membru permanent într-un tron al impunității. Acum avem de-a face cu consecințele încălcării regulilor care au avut loc acum 32 de ani.

Astăzi, Rusia nu este nici judecător, nici soluția pentru niciuna dintre problemele lumii. Războiul Rusiei trebuie să se încheie cu înfrângerea clară a președintelui rus Vladimir Putin. Dar trebuie să aducă și o regândire fundamentală a sistemului de securitate globală și o reformă a organismelor internaționale însărcinate cu menținerea și restabilirea păcii.

Rusia nu și-a dobândit niciodată statutul de membru permanent al Consiliului de Securitate al ONU și trebuie să-și piardă locul în acest for apreciat. Până atunci, criminalul ce stă pe scaunul de judecător va continua să pună la îndoială legitimitatea întregului sistem al ONU".

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.