Prim-vicepreședintele PNL Rareș Bogdan a declarat duminică seară la Prima News că Bogdan Aurescu ar trebui demis din funcția de ministru de Externe, reproșându-i acestuia că nu maximizează rolul pe care România l-ar putea juca în cadrul NATO inclusiv în contextul războiului la scară largă pe care Rusia îl duce împotriva Ucrainei. De asemenea, Rareș Bogdan i-a reproșat lui Bogdan Aurescu că nu a comunicat cum ar fi trebuit cu ambasadorul României la Viena, Emil Hurezeanu, pe tema obiectivului aderării țării noastre la Spațiul Schengen.
Rareș Bogdan: Cei cu care m-am întâlnit, congresmeni, senatori și exponenți de la Bruxelles îmi spun în felul următor: "Domnule Bogdan, înțelegeți că sunteți vitali pentru NATO? Pentru că sunteți cea mai sigură țară. Turcia are problemele ei, cu schimbări politice inerente și cu acces către zona de autocrație, Ungaria joacă dublu sau mai mult în zona eurasiatică decât în zona europeană, dar ia bani europeni, Polonia are jocul ei propriu. Singura țară pe care ne bazăm în mod real pe zona conflictului din Ucraina este România, unde bazele NATO, unde zona de ajutor umanitar, de transfer de cereale funcționează perfect". Și știți ce-mi mai spun oamenii aceștia?! Îmi spun: "Cereți! Voi nu cereți nimic...". "Cum adică nu cerem?" întreb eu. "Da domne, cereți! Cereți să vină 200 de miliarde investiții în România că nu vă poate refuza nimeni, cereți să luați armament pe care să-l plătiți în 100 de ani că nu vă poate refuza nimeni, cereți să intrați în Schengen, cereți vize!".
Moderator: Păi nu cerem, domnule Rareș Bogdan?
Rareș Bogdan: Nu, domne. Nu cerem.
Moderator: Păi cine să ceară?
Rareș Bogdan: Eu nu sunt ministru de Externe.
Moderator: Așadar Aurescu nu cere?
Rareș Bogdan: Eu v-am spus ce-mi zic oamenii respectivi.
Moderator: E Aurescu tot ce poate mai bun diplomația românească?
Rareș Bogdan: Diplomația română are oameni excepționali.
Moderator: Atunci de ce această mediocritate?
Rareș Bogdan: Nu eu decid, respectiv PNL. Nu noi l-am numit acolo.
Moderator: Dar cine?
Rareș Bogdan: Statul. Nu noi! De-a lungul istoriei, România a avut miniștri de Externe excepționali. Și istoric, dar și în ultimii 30 de ani. Aș spune unul, Cristi Diaconescu. Mai e unul pe care-l ador pentru limbajul lui și figura sa fabuloasă, domnul Pleșu. Am avut miniștri de Externe foarte buni.
Moderator: O greșeală recunoscută e pe jumătate iertată. Asumați-vă că ați greșit prin nominalizarea asta, respectiv prin menținerea, permanentizarea lui în funcție.
Rareș Bogdan: Nu eu l-am nominalizat. (...) Vreau să vă spun o chestiune care e dureroasă. Eu n-am ascuns niciodată că sunt prieten și admirator al unui ambasador român, fost jurnalist, un intelectual precum domnul Hurezeanu. Domnul Hurezeanu a făcut ce a putut, cât a putut și s-a întors la post, România a ales să își relege relațiile diplomatice. Domnul Hurezeanu a stat 72 de zile la București, 72 de zile. Domnul Hurezeanu nu a primit nici un telefon în cele 72 de zile de la MAE
Moderator: Haideți domnule... Nu s-a văzut cu Aurescu vreți să spuneți?
Rareș Bogdan: Rareș Bogdan: Eu v-am spus ceva. Nu a primit în 72 de zile cât s stat la București un telefon să facă o informare și verbală și nu doar scrisă ca un soldat disciplinat ce este. Haideți să trecem la alt subiect că numai mă enervez.
Moderator: Nu, nu, nu, că vreau să vă enervați.
Rareș Bogdan: Rareș Bogdan: Nu, nu vreau să mai..
Moderator: Că poate din nervi se naște ceva. Deci dumneavoastră vreți să spuneți că Hurezeanu a stat pe acasă 72 de zile și Aurescu nu l-a căutat la o discuție tete-a-tete?
Rareș Bogdan: Rareș Bogdan: Eu v-am spus ceva... Poate a fost ocupat că sunt multe subiecte pe ordinea de zi.
Moderator: Păi este prea ocupat să vorbească cu presa, e prea ocupat să vorbească cu ambasadorii a căror șef este, este prea ocupat să răspundă la întrebările partidului care îl susține în Guvern... Mă scuzați, dar înseamnă că e cam decuplat de la agenda interesului național. (...) Deci dacă ați fi șeful lui Aurescu l-ați mai ține în funcție?
Rareș Bogdan: Nu.
Moderator: L-ați da afară pe Aurescu?
Rareș Bogdan: Da.
Vedeți video de la 30:40: