O filmare scurtă care explică esența protestelor de la Chișinău


O filmare scurtă care explică esența protestelor de la Chișinău

Marina Tauber înțolită cu haine de sute de euro, în mână cu două telefoane ultimul model, se suie pe o scenă să țină un discurs. O babă prăpădită, vai de ea, se apropie și dă să pună mâna pe haina Marinei Tauber – s-o atingă? să-i atragă atenția? să-i spună ceva? Nu contează, ceea ce contează este gestul involuntar al Marinei Tauber care-și ferește haina de atingerea babei și expresia de scârbă care-i schimonosește fața preț de o fracțiune de secundă. Bodyguardul Marinei Tauber intervine și o îndepărtează pe baba deranjantă.

Aici vedem esența protestelor de la Chișinău, în doar câteva secunde filmate. Pe de o parte avem o femeie care abia își duce zilele, care nu poate face față scumpirilor declanșate în Republica Moldova de războiul din Ucraina, cel mai probabil bolnavă și fără nici un fel de plasă de siguranță – o victimă mai pe scurt. O victimă care din disperare și-a plasat ultimele speranțe în Marina Tauber, primește câteva sute de lei moldovenești ca să iasă în stradă, nici nu înțelege bine de ce, dar o vede pe Marina Tauber tânără, frumoasă și înfocată și vrea s-o atingă, vrea să-i spună ceva.

Pe de cealaltă parte o avem pe Marina Tauber, care întruchipează succesul (așa cum este el) la Chișinău: deputată, bogată, cu toate nivelurile de protecție în jurul ei, de la avocați la bodyguarzi. Marina Tauber se folosește de nefericirea celor mai vulnerabili din societate pentru a-și construi încă un nivel de protecție – dar în realitate îi este scârbă de atingerea celor pe care se cocoață.

La toate acestea trebuie să adăugăm și interesul Moscovei în destabilizarea Republicii Moldova în contextul războiului din Ucraina. Rusia nu poate deschide un nou front în Transnistria, dar încearcă să facă zona neguvernabilă. Nu cred că scopul este aducerea la putere a lui Dodon sau a altor rusofili din Chișinău, scopul real este crearea unui haos total în Republica Moldova.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.