Șeful ucigașilor Wagner, demență fără limite: Prigojin, ”Bucătarul lui Putin”, anunță că va candida la președinția Ucrainei!


Șeful ucigașilor Wagner, demență fără limite: Prigojin, ”Bucătarul lui Putin”, anunță că va candida la președinția Ucrainei!

Evghenîi Prigojin, șeful trupelor paramilitare Wagner care mor pe capete în bătălia pentru Bakhmut, și-a enunțat, într-o recentă postare pe conturile de socializare pe care le controlează, o nouă serie de pretenții legate de viitoarea sa carieră politică și de aprovizionarea cu muniție a a unităților de pușcăriași aruncate în fața tancurilor și artileriei ucrainene. 

Potrivit solicitărilor imperative ale lui Prigojin, cel supranumit ”Bucătarul lui Putin” din cauza faptului că-i supraveghea personal meniurile dictatorului de la Kremlin, gustându-i chiar mâncarea, grupul de mercenari ruși Wagner are nevoie de 10.000 de tone de muniție pe lună pentru bătălia pe care o poartă în vederea cuceririi orașului Bakhmut din estul Ucrainei. Într-un videoclip, Prigojin a cerut cu insistență livrarea de obuze și cartușe de artilerie, imaginile înfățișând-ul pe acoperișul unei case din orașul în mare măsură distrus - la aproximativ 1,2 kilometri de centrul administrativ, care este deținut de trupele ucrainene. 

„Vom câștiga”, a anunțat cu emfază Prigojin în videoclipul plin de cadre cu case și străzi distruse ale orașului în care trăiau cândva 70.000 de locuitori. Șeful Wagner a dat asigurări că nimeni din Moscova nu ar trebui să-și facă griji în privința ambițiilor sale politice și, prin urmare, cantitățile necesare de muniție ar trebui să îi fie livrate imediat și fără rezerve. 

Indicând chiar către miliardarii Rusiei, cei care, în opinia lui Prigojin, ar trebui să suporte cheltuiala aprovizionării sale cu muniție, șeful Wagner a și estimat costurile lunare ale solicitărilor sale - jumătate de miliard de dolari SUA.

După ce a încheiat capitolul ”aprovizionare” Prigojin a a aberat câteva minute pe marginea proverbialei corupții care domnește în societatea moscovită, luând apoi o poziție teatral ceremonială pentru un așa zis „un anunț important”. Sub focurile de armă care de auzeau din vecinătatea locului filmării, ”Bucătarul lui Putin” a anunțat că va candida la alegerile prezidențiale de anul viitor, dar nu în Rusia, așa cum se presupune în media internațională, ci nici mai mult nici mai puțin decât „în Ucraina”, acolo unde spune că este pregătit să concureze împotriva actualului șef de stat Volodimîr Zelenski și a predecesorului său Petro Poroșenko. 

”Care este obiectivul nostru? De ce luptăm? Scopul este simplu. Să nu dezonorăm armele ruseşti, să nu facem de ruşine Rusia, să nu aducem Rusia în punctul în care să se prăbuşească singură”, a mai declarat Prigojin în mesajul video publicat pe Telegram. ”Cel mai probabil, acesta este obiectivul serviciilor de informaţii americane, britanice, care lucrează pe termen lung şi lucrează pentru a distruge Rusia, în care conducătorul trebuie să continue să piardă popularitatea, armata trebuie să devină din ce în ce mai slabă, până când ruşii vor spune: La naiba cu conştiinţa noastră! Să ne lăsăm conduşi”, a continuat el, preluând narativul Kremlinului - enunţat de Vladimir Putin la 21 februarie - potrivit căruia războiul din Ucraina este de fapt un război existenţial, pentru că SUA şi NATO şi-au propus să distrugă Rusia ca stat. 

Zelenski a făcut un obiectiv din apărarea cu orice preț a orașului Bakhmut tocmai din cauza dorinței disperate a lui Prigojin de a-și asigura câteva credite la nivel prezidențal, în Rusia, prin cucerirea obiectivului, după o perioadă de înfrângeri și retrageri repetate ale armatei regulate a Federației.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.