Stalinistul Putin a început epurarea ultimilor istorici ruși ai represiunii sovietice, fabricându-le dosare penale pe bandă rulantă pentru o așa-zisă ”reabilitare a n@zismului”


Stalinistul Putin a început epurarea ultimilor istorici ruși ai represiunii sovietice, fabricându-le dosare penale pe bandă rulantă pentru o așa-zisă ”reabilitare a n@zismului”

Criminalul Putin, care susține din plin ștergerea memoriei colective și ascunderea politicilor sovietice și staliniste de genocid, a ordonat deschiderea unor dosare penale pe numele mai multor istorici din cadrul organizației “Memorial”.

Săptămâna trecută a devenit cunoscut faptul că așa-zisul Comitet de Investigații din Rusia (CI) a deschis un dosar penal împotriva angajaților organizației de istorie “Memorial" în temeiul unui articol privind o așa-zisă reabilitare a nazismului. "Ancheta consideră că o serie de membri ai personalului Memorial au asimilat colaboratorii cu victimele represiunilor politice și au difuzat cu bună știință informații false despre activitățile URSS în timpul celui de-al Doilea Război Mondial folosind mass-media", a explicat o sursă apropiată agenției de presă TASS. 

Articolul "Reabilitarea nazismului", pe bază cărora au fost fabricate dosarele penale, prevede o pedeapsă de până la cinci ani de închisoare. Potrivit TASS, cazul a fost deschis "împotriva unor angajați neidentificați ai organizației". În realitate este vorba despre istorici afiliați Asociației, care în cercetările efectuate, au popularizat și sensibilizat opinia publică asupra politicilor de genocid săvârșite de călăii sovietici: omoruri, deportări, deznaționalizări, exproprieri forțate, asimilări etnice etc. Acuzațiile de “reabilitare a nazismului” sunt niște minciuni crase menite să lichideze și ultimii cercetători ruși specializați pe politici represive ale statului sovietic. Asociația “Memorial” a declarat că nu a primit niciun document oficial privind ancheta și că nu știe nimic despre acest caz cu excepția relatărilor din mass-media.

Deși sursa TASS nu a oferit detalii despre acest caz, este probabil să fie vorba despre acuzațiile care au apărut pentru prima dată în 2021 și care au devenit baza criticilor aduse organizației, mai întâi de către presa de stat și apoi personal de către dictatorul Vladimir Putin.

În august 2021, fostul angajat al Yad Vashem, Aron Schneier, a observat mai multe erori în lista de victime ale terorii politice din URSS întocmită de Memorial. În această bază de date, istoricul a descoperit persoane care, potrivit lui, au fost de fapt colaboratori naziști în timpul ocupației Letoniei și au participat la împușcarea evreilor, pentru care au fost trimiși în lagărele sovietice.

Organizația "Memorial" a replicat că: "Erorile din bazele de date apar din cauza secretomaniei arhivelor ruse". Memorial a explicat apoi că erorile sunt inevitabil asociate cu o compilare a unor baze de date mari "chiar și în cele mai bune circumstanțe". "Dacă ne semnalați erori în baza noastră de date, vă suntem întotdeauna recunoscători și încercăm să le corectăm. Bineînțeles, erorile semnalate de Aron Schneer vor fi și ele corectate după ce informațiile trimise vor fi verificate", declara atunci Jan Rachinsky, președintele consiliului de administrație al Memorialului. Întrucât multe arhive din Rusia sunt încă clasificate, explică activiștii pentru drepturile omului, istoricii trebuie să folosească surse secundare, cum ar fi arhivele din lagăre. În cazul exemplelor citate de Schneier, acestea sunt dosarele Vorkutlag, care nu sunt întotdeauna disponibile pentru a evalua validitatea condamnărilor.

În decembrie 2021, în cadrul unei reuniuni a Consiliului prezidențial pentru drepturile omului, Vladimir Putin a indicat numele colaboratorilor naziști găsite în baza de date a Memorialului de către Schneer, ca răspuns la cererea activiștilor pentru drepturile omului de a retrage cererea procurorului de a închide organizația.

Două săptămâni mai târziu, Curtea Supremă a Federației Ruse a ordonat lichidarea Memorial International, invocând încălcarea de către aceasta a legii privind "agenții străini". Câteva săptămâni mai târziu, citând aceleași constatări ale lui Schneier, așa-zisa mișcare a veteranilor ruși a cerut procurorului general și șefului Comitetului rus de anchetă să aducă conducerea și personalul Memorial în fața justiției. Mai mult de un an mai târziu, s-a aflat că același Comitet de Investigații a deschis un dosar penal.

Aron Schneer însuși și-a exprimat în repetate rânduri regretul că eroarea pe care o descoperise a fost exploatată de propaganda rusă și a vorbit în termeni elogioși despre activitatea Memorialului. Însă, se pare că este prea târziu pentru istorici. Intraseră de mult timp în colimatorul lui Putin. 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.