Scandalos: Rusia va prezida Consiliul de Securitate al ONU. Reacția Kyivului: "Voi ați lăsa un criminal de carieră să prezideze Curtea Supremă?!"


Scandalos: Rusia va prezida Consiliul de Securitate al ONU. Reacția Kyivului: "Voi ați lăsa un criminal de carieră să prezideze Curtea Supremă?!"

Reprezentantul Permanent al Ucrainei la ONU, Sergiy Kyslytsya, se opune ferm președinției ruse a Consiliului de Securitate al ONU. El și-a exprimat indignarea într-o serie de mesaje pe Twitter, postate în mai multe limbi, cu privire la președinția rusă a Consiliului de Securitate al ONU, ce se va întinde pe perioada de o lună, în aprilie 2023. 

În engleză, Kyslytsya a întrebat: "Dacă rachetele rusești vă lovesc orașele, îi veți lăsa să prezideze Consiliul de Securitate al ONU?". 

Oficialul ucrainean a fost și mai direct în tweet-ul publicat în poloneză. 

"Va prezida ambasadorul rus Vasily Nebenzia Consiliul de Securitate al ONU? Voi ați lăsa un criminal de carieră să prezideze Curtea Supremă (de Justiție din Polonia - n.red.)?!", a scris acesta pe Twitter. 

Încă de la începutul invaziei ruse asupra Ucrainei, autoritățile de la Kyiv au pus sub semnul întrebării în mod repetat dreptul Rusiei de a face parte din Consiliu.

"Rusia este un uzurpator al locului Uniunii Sovietice în Consiliul de Securitate al ONU. Ucraina a inițiat un proces de excludere a Rusiei din Consiliul de Securitate al ONU și din ONU însăși", a declarat ministrul de Externe al Ucrainei, Dmytro Kuleba, pe 26 decembrie 2022. 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.