Rareș Bogdan: Pentru propagandă, Putin folosește inclusiv vrăjitoare. Poporul rus este dornic de povești, se lasă sedus ca un școlar de 7 ani!


Rareș Bogdan: Pentru propagandă, Putin folosește inclusiv vrăjitoare. Poporul rus este dornic de povești, se lasă sedus ca un școlar de 7 ani!

Liderul delegației eurodeputaților români din cadrul PPE, Rareș Bogdan, atrage atenția, într-un editorial publicat pe Mediaflux, că "arsenalul folosit de Vladimir Putin pentru a-și duce războiul de propagandă conține inclusiv șamani siberieni, vrăjitoare, cugetători stelari, numerologi și 'paranormali patrioți' care interpretează predicțiile celebrei Baba Vanga".

Astfel, eurodeputatul PNL vorbește despre apetența Kremlinului de "a folosi practicile vrăjitorești pentru a atârna și mai tare poporul rus în pomul lăudat al lui Putin", subliniind în acest sens că "peste 60% din populația Rusiei crede într-o formă de magie".

"Poporul rus este dornic de povești, se lasă sedus ca un școlar de 7 ani, investește enorm în emoții puternice și fuge de realitate. Și dacă Putin îi servește vrăjitoare înseamnă că terenul este fertil", explică Rareș Bogdan. 

Redăm integral editorialul redactat de Rareș Bogdan: 

"Arsenalul folosit de Vladimir Putin pentru a-și duce războiul de propagandă conține nu doar politicieni, ziariști, fețe bisericești, ong-uri 'culturale' sau eprubete de afaceri plasate în zonele limitrofe Federației Ruse sau în epicentrul politic al UE, ci și șamani siberieni, vrăjitoare, cugetători stelari, numerologi și 'paranormali patrioți' care interpretează predicțiile celebrei Baba Vanga.

Multora li se pare o curiozitate de un exotism neserios, dar dacă artizanii propagandei ruse apelează la asemenea mijloace, e limpede că apreciază că este utilă. Mă întreb, însă, ce alte mijloace neconvenționale sunt lansate asupra populației îndoctrinate până la oase pentru a nu-și pierde Putin ciudata simpatie de care se bucură în ciuda sângelui pe care îl varsă.

Retorica liderilor ruși din prima linie a conținut mereu trimiteri la dezastrul dezmembrării URSS, fiind întreținută constant ideea unei nedreptăți istorice pe care o găsim la toate fostele imperii. Spre deosebire de alții, însă, rușii sunt un popor special. Și nu mă gândesc la catalogările dintr-o sinteză a descrierilor făcute de scriitori ruși propriilor concetățeni, care zugrăvesc un popor neevoluat, sângeros, hoț și beligerant, ci mai degrabă la o latură emoțională dizarmonioasă ușor de impresionat cu ajutorul unor simboluri copilărești. Poporul rus este dornic de povești, se lasă sedus ca un școlar de 7 ani, investește enorm în emoții puternice și fuge de realitate. Și dacă Putin îi servește vrăjitoare înseamnă că terenul este fertil.

Ca să sădească, însă, o sămânță trebuie udată. Și ce să vezi? Apetența cercetătorilor ruși către fenomenele paranormale nu sunt un secret. Telepatia, clarviziunea și alte aptitudini despre care se scrie de multișor că sunt vectori ai războiului psihotronic studiat de ruși încă din anii 50 par SF, dar Putin are altă părere.

N-ar fi primul. Stalin, care a abonat teologia pentru Marx, se dedulcea la rândul său cu psihotronică.

Nu am dovezi științifice să afirm că dictatorii ruși nu sunt sănătoși la cap (după mine, niciun dictator nu este), însă merită amintit că în ianuarie, o publicație rusă din exil a publicat un memoriu de la Kremlin în care se arată cum sunt pregătiți militarii ruși să reziste la eventuale atacuri paranormale. Asta pentru că ar exista în Occident 'generatoare psi' și atleți ai hipnozei în masă.

Din acest motiv, profesoara de jurnalism Lauren Wolfe, de la Universitatea din New York, afirmă că responsabilii Guvernului rus 'sunt mai țăcăniți decât am realizat mulți dintre noi'.

Euractiv scrie că peste 60% din populația Rusiei crede într-o formă de magie. Grevate pe un mental colectiv puternic impregnat de convingeri ortodoxe fundamentaliste, practicile vrăjitorești sunt folosite pentru a atârna și mai tare poporul rus în pomul lăudat al lui Putin. Că vrăjitoria nu este o componentă a puterii lui Dumnezeu, dimpotrivă, nu amintesc paranormalii lui Putin. Asta nu-i împiedică, însă, să vorbească despre 'de-satanizarea Ucrainei'. Cine să sesizeze contradicția? Oricum, poporul rus a fost îndoctrinat mereu cu ideea că Occidentul este Satana…

Ce arată utilizarea acestor simboluri puternic înrădăcinate în mentalul colectiv, fără ca Putin să sesizeze că și-a luminat singur fața? Se teme. Se teme teribil. Iar asta, după mine, este o informație prețioasă".

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.