9 Martie. Ziua deținuților politici anticomuniști este la fel de importantă precum cea care marchează, la 1 Decembrie, unitatea teritorială a Țării


9 Martie. Ziua deținuților politici anticomuniști este la fel de importantă precum cea care marchează, la 1 Decembrie, unitatea teritorială a Țării

Ziua deținuților politici anticomuniști, 9 martie, nu este o simplă dată în calendarul instituțional al României. Fără exagerare, această zi este la fel de importantă precum cea care marchează, la 1 decembrie, unitatea teritorială a Țării. Mai ales dacă ținem cont că, după instaurarea dictaturii comuniste, majoritatea celor care, acum un secol, au fost actori ai istoriei, la Marea Adunare Națională de la Alba Iulia, au sfârșit în temnițele noii puteri „populare”. 

De foarte puțini ani, România îi poate onora pe eroii anticomuniști la Monumentul „Aripi” din Capitală. Or să mai treacă alți ani, sper să nu fie prea mulți, până când elevii vor învăța despre adevăratul chip al dictaturii proletariatului parcurgând Muzeul Crimelor Comunismului în România (MCCR). Am nădejdea că, la trei decenii de la căderea simbolică a comunismului în majoritatea țărilor est-europene, noi fiind din păcate excepția sângeroasă, voința politică a României de mâine va permite înființarea acestui muzeu și va vota Legea memoriei recente prin care istoria, care până acum nu se învață la școală, va fi prezentată ca atare. 

La urma urmelor, prețul libertății de acum a fost plătit în avans de cei care, cunoscuți și necunoscuți, au murit pentru un ideal de care, la distanță de timp, beneficiem noi. A nu fi recunoscător înseamnă, în profunzime, a nu fi înțeles valoarea unui dar care, cum vedem în alte părți ale lumii, poate fi foarte ușor spart, deturnat. Memoria constitutivă a libertății îi face pe luptătorii, eroii și martirii anticomuniști contemporanii noștri cei mai prețioși.

(Foto deschidere: Fortul 13 Jilava / sursa: arhiva Podul.ro)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.