Un raport parlamentar din Marea Britanie dezvăluie o situație înspăimântătoare din sistemul de sănătate britanic: Diagnostice greșite și îngrijire necorespunzătoare, ceea ce a dus la moartea mai multor pacienți


  • ACP
  • Mar 7, 2023 20:11
  • 1587
Un raport parlamentar din Marea Britanie dezvăluie o situație înspăimântătoare din sistemul de sănătate britanic: Diagnostice greșite și îngrijire necorespunzătoare, ceea ce a dus la moartea mai multor pacienți

Un raport parlamentar recent din Marea Britanie, privind starea îngrijirii la sfârșitul vieții, aduce la lumină o situație absolut revoltătoare din sistemul de sănătate britanic - mulți pacienți vulnerabili sunt supuși unui "tratament inuman" și unei "morți premature și inutile".

"Când îngrijirea la sfârșitul vieții merge prost" este numele raportului pregătit de către Lords and Commons Family and Child Protection Group (LCFCPG), care conține 17 studii de caz evaluate medical, extrase din 600 de plângeri privind standardele de îngrijire la sfârșitul vieții.

Raportul arată că unii pacienți au fost supuși total nejustificat unor planuri de îngrijire pentru sfârșitul vieții, în ciuda faptului că au fost internați la spital pentru afecțiuni aparent banale, cum ar fi constipația, respectiv operația de înlocuire a genunchiului.

Alți pacienți, despre care se știa că se aflau la sfârșitul vieții, au fost admiși în ospicii doar pentru a primi "un tratament nedemn și insensibil" care "nu ține cont de dorințele sau preocupările lor sau ale familiilor lor"

"După cum arată acest raport, diagnosticele și evaluările greșite cu privire la calitatea vieții sunt prea frecvente. Acest lucru, împreună cu eșecul de a aprecia respectul și grija cerute pentru cei care se apropie de ultimele lor zile este, în toate sensurile, o combinație fatală. Utilizarea excesivă și inadecvată a midazolamului și a morfinei pentru a aduce pacientul în comă, împreună cu retragerea alimentelor și a hidratării, s-au coroborat în a impune o condamnare la moarte care, în climatul actual, este extrem de greu de contestat", se spune în raportul parlamentar.

"Poate că cel mai înfricoșător studiu de caz se referă la o tânără de 21 de ani cu dizabilități fizice și de învățare, care a intrat într-un spital didactic cunoscut pentru o operație minoră planificată și care a murit trei săptămâni mai târziu, fiind în esență înfometată, potrivit anchetei legistului", a spus Sam H Ahmedzai, profesor emerit de medicină paliativă care a analizat studiile de caz prezentate în raport.

Lynda Rose, pastor anglican care a studiat de asemeni raportul, a spus că descoperirile au fost "îngrozitoare"

"Raportul arată prea clar că diagnosticele și evaluările greșite în ceea ce privește calitatea vieții și apropierea de moarte sunt îngrijorător de frecvente", a mai zis Lynda. 

O membră a Parlamentului care a studiat raportul, Carla Lockhart, a spus că acesta expune 'oroarea" experiențelor unor pacienți la sfârșitul vieții, care includ intervenții precum retragerea hidratării orale chiar și atunci când pacientul cere să bea ceva, sau administrarea de sedative puternice, prescrise cu singura intenție de a face pacientul inconștient, grăbindu-i astfel moartea.

Standardele privind îngrijirea pacienților ar fi trebuit să se schimbe radical cu mai mulți ani în urmă, în 2015, când programul Liverpool Care Pathway a fost înlocuit din cauza numărului mare de plângeri și a articolelor din presă care indicau faptul că, practic, sistemul ducea la abuzuri grave, precum în cazul celor semnalate în actualul raport parlamentar. Situația persistă așadar de mai mulți ani, cu plângeri care arată situații ce variază de la eșecuri clinice la "abuz flagrant", conform Lords and Commons Family and Child Protection Group. Mai mult, datele raportului actual ar fi doar "vârful unui aisberg foarte mare" conform celor care au pregătit raportul. (sursa: AICI)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.