Ucraina, în NATO! Președintele PPE, mesaj ferm: Nu îmi pot imagina altă arhitectură de securitate pe termen lung a UE!


Ucraina, în NATO! Președintele PPE, mesaj ferm: Nu îmi pot imagina altă arhitectură de securitate pe termen lung a UE!

Europarlamentarul Manfred Weber, unul dintre cei mai influenți politicieni din Europa, fiind din 2022 președinte al Partidului Popular European (PPE), respectiv din 2014 lider al grupului PPE din Parlamentul European, a acordat un amplu interviu pentru publicația ucraineană European Pravda, pe parcursul căruia a reliefat că nu își poate imagina "vreo arhitectură de securitate pe termen lung a UE" fără apartenența Ucrainei la NATO. 

Weber a mai precizat în acest sens că decizia luată după Summit-ul Alianței Nord-Atlantice de la București din 2008, unde Ucrainei nu i s-a permis să înceapă să implementeze Planul de acțiune pentru aderarea la NATO, a fost o greșeală ce va trebui corectată.

Chestionat dacă este suficient să se termine războiul pentru ca Ucraina să adere la NATO ori dacă există și alte condiții preliminare de îndeplinit, Weber a dat de înțeles că ucrainenii sunt pregătiți: "Știți, unul dintre criteriile de aderare la NATO este consolidarea securității. Ucraina o face acum. Ucraina o arată literalmente în fiecare zi, stopând o oribilă mașinărie de război rusă. V-ați dovedit capacitatea de securitate. În plus, conformitatea voastră cu valorile NATO este mai mult decât evidentă. Deci, aceste condiții sunt îndeplinite".

De asemenea, liderul PPE a reliefat că izolarea Rusiei trebuie să continue și după terminarea războiului: "Nu-mi pot imagina că vom reveni la cooperarea cu sistemul lui Putin ca și cum e vorba de o nouă normalitate. Nu pot să-mi imaginez asta după Bucha. Trebuie să continuăm să izolăm economic această Rusie, acest sistem rusesc. Iar abordarea în cauză va dura atât timp cât va exista această Rusia".

Întrebare: Ați plănuit o călătorie în Ucraina în februarie 2022, cu câteva zile înainte de invazie.

Manfred Weber: Nu, a fost planificată, dar anulată cu câteva zile înainte din pricina situației de securitate. Eu eram dintre cei ce se așteptau că va începe ceva masiv. Ne-am propus de trei ori să venim în Ucraina, dar întotdeauna s-a întâmplat câte ceva și a trebuit să amânăm. Sunt fericit să fiu aici acum după un an din acest război oribil și teribil.

Am fost la Conferința de Securitate de la München chiar înainte de invazie. Am întâlnit o mulțime de politicieni acolo și toată lumea mi-a spus: "Nu, nu o va face". Eram destul de sigur că o va face pentru că nimeni nu ar investi atât de mult în trupele de la graniță. Istoria lui ne-a arătat că o poate face. Am văzut ce s-a întâmplat în 2014. Am văzut ce s-a întâmplat în Georgia. Am văzut ce s-a întâmplat în Siria. De aceea eram sigur de asta.

Angela Merkel a demisionat. Macron a avut alegeri. Putin a așteptat să fim slabi pentru a face ceea ce a făcut. Nu cred că se aștepta să fim atât de puternici. 

Recunosc, m-am întrebat după aceea: s-ar fi schimbat ceva dacă i-am fi impus toate aceste sancțiuni înainte de invazie, dacă am fi arătat că Europa a rămas puternică? Dar istoria nu știe răspunsul la întrebarea "dacă".

Întrebare: A fost suficientă reacția UE după invazie?

Manfred Weber: Nu cred că este suficientă. În primul rând, sprijinul pentru Ucraina, din partea mea, a partidului meu, este necondiționat. În special, cea mai importantă măsură este cea a livrării de arme ca să duceți lupta pe care doriți să o duceți. În acest sens, cred că toate deciziile au fost luate prea târziu și au fost insuficiente. De aceea, eu observ o adevărată lipsă de leadership, mai ales la Berlin și Paris, în a lua măsurile necesare. A doua dimensiune se referă la sancțiunile împotriva Rusiei. Sunt fericit că ne-am pus de acord asupra a zece pachete. Acest lucru este din nou mai bun decât ne așteptam, deoarece avem condiția prealabilă a unui vot unanim. Pe de altă parte, ceea ce s-a făcut nu este suficient pentru a fi puternici din punct de vedere economic împotriva Rusiei. Impactul există, dar nu este atât de puternic pe cât mi-aș dori să îl văd.

Întrebare: Ce lipsește?

Manfred Weber: Ei bine, văd cereri de la prietenii ucraineni. Ei sunt nevoiți să ne ceară nouă europenilor și americanilor muniție, respectiv sprijinul necesar. Cred că asta arată deja o slăbiciune, dacă s-a ajuns în situația în care să ne spună aceste lucruri în mod public. Totul trebuie pur și simplu să funcționeze. Am mai spus presei europene că Europa trebuie să se transforme, în special sectorul militar, într-un fel de industrie de război, pentru situația în care sunt achiziții extraordinare. Toate aceste chestiuni trebuie să se întâmple mai rapid pentru a oferi ceea ce este necesar.

Aud la Kyiv că e vorba și despre sistemele de rachete cu rază lungă de acțiune, sistemele de artilerie cu rază lungă de acțiune. Înțeleg bine acest lucru din punct de vedere logistic. Iar pentru ruși ar fi o mare problemă. De aceea hai să o facem. Ce așteptăm? Nu trebuie să luăm în considerare comportamentul irațional al Rusiei. Trebuie să facem ceea ce este necesar pentru a sprijini Ucraina.

Întrebare: Reprezentați alianța CDU/CSU, pe care mulți o acuză de un sprijin lent sau chiar de lipsa dorinței de a sprijini Ucraina înainte de acest război. Nu considerați că alianța din care faceți parte împărtășește responsabilitatea pentru greșelile Europei?

Manfred Weber: Adică, mai ales în sectorul apărării, achiziții și bunuri militare. Este o tragedie faptul că cancelarul Scholz a propus cheltuirea în Germania a 100 de miliarde de euro în urmă cu un an, însă nici acum nu sunt cheltuiți mulți din acești bani. Este o tragedie pentru Europa sau Germania. Nu suntem suficient de rapizi. 

În primul rând, sunt președintele Partidului Popular European. Am onoarea să vorbesc în numele partidului de centru-dreapta din Europa, cel mai mare partid al Uniunii Europene. Am fost mereu de partea Ucrainei. Am fost mereu de partea celor care au spus public că Nord Stream 2 nu a fost o idee bună.

Am spus asta personal încă din 2014, când a fost invazia Crimeei. 

Când te uiți la perspectiva germană, a fost naivă. Exista speranța că, dacă găsim acea cooperare, dacă facem o înțelegere cu Putin, îl putem mulțumi și îl putem aduce din nou le masă. Această abordare a fost probabil determinată de speranța de a evita escaladarea ulterioară. Aceasta este o perspectivă pozitivă.

Negativ este că a fost vorba de naivitate. De aceea ce avem nevoie acum este să învățăm din istorie. Pentru mine asta înseamnă că acum este momentul să construim Uniunea Europeană în domeniul Apărării pentru a fi puternică, capabilă să confrunte toate scenariile posibile pentru viitor.

De asemenea, noi europenii trebuie să scăpăm de naivitatea noastră față de China. Ne creștem dependența față de China, deși, în curând, același lucru care se întâmplă cu Ucraina s-ar putea întâmpla și cu Taiwan. Deci, toate deciziile europene cu privire la China ar trebui să se bazeze pe faptul că ar trebui să fim pregătiți pentru cel mai rău scenariu - un atac militar asupra Taiwanului.

Întrebare: Ce părere aveți despre aderarea Ucrainei la NATO? Au fost greșeli și în această situație? 

Manfred Weber: Desigur, cred că trebuie să corectăm greșeala de la București (Summit-ul NATO de la București ce s-a desfășurat în 2008 - n.red.). A fost o greșeală să nu garantăm Ucrainei o asigurare deplină de securitate. Dacă invităm Finlanda și Suedia în NATO, este clar că Ucraina are exact același drept! Finlanda are aproximativ 1.400 de kilometri de graniță cu Rusia, așa că îmi pare rău, dar nimeni nu poate spune acum că aderarea Ucrainei "va face Rusia mai aproape de NATO".

Dar este evident că Ucraina trebuie să supraviețuiască războiului pentru a se alătura NATO

Întrebare: Asta înseamnă că Putin (prin război - n.red.) își păstrează în prezent dreptul de veto privind aderarea Ucrainei la NATO?

Manfred Weber: Se discută politic. În rog pe politicienii europeni, le cer liderilor noștri să fie curajoși, să fie puternici, să dea dovadă de leadership acum! Suntem o Uniune puternică! Toți prietenii ucraineni știu că înainte de extindere avem nevoie de pace. Acest lucru este clar, întrucât o țară ce se află în război nu se poate alătura NATO. Acest lucru e de bază, dar nu îmi pot imagina vreo arhitectură de securitate pe termen lung a UE fără un pilon european NATO puternic, care să includă Ucraina.

Întrebare: Credeți că este suficient să se termine războiul pentru ca Ucraina să adere la NATO? Ori există și alte condiții preliminare de îndeplinit?

Manfred Weber: Știți, unul dintre criteriile de aderare la NATO este consolidarea securității. Ucraina o face acum. Ucraina o arată literalmente în fiecare zi, stopând o oribilă mașinărie de război rusă. V-ați dovedit capacitatea de securitate. În plus, conformitatea voastră cu valorile NATO este mai mult decât evidentă. Deci, aceste condiții sunt îndeplinite.

Întrebare: Să vorbim despre aderarea la UE. Partidul dumneavoastră PPE a sprijinit de multă vreme viitorul european al Ucrainei. Anul trecut, ați spus că Ucraina ar trebui să obțină imediat perspectiva de aderare. Acum o avem. Cum vedeți calea ulterioară către aderare?

Manfred Weber: A fost un moment extrem de emoționant pentru mine când anul trecut, la câteva zile după invazie, președintele Zelenski s-a adresat online Parlamentului European.

Întrebarea și mesajul lui principal au fost: "Rusia ne atacă. Vor să ocupe Ucraina și să ne distrugă țara. Vă rugăm să ne spuneți dacă câștigăm, suntem bineveniți? Putem fi europeni? Putem fi egali cu voi? Cu alte cuvinte, merită să lupți?".

Am avut onoarea să răspund în calitate de prim vorbitor, în calitate de purtător de cuvânt al PPE. Am spus: "Da, sunteți bineveniți!".

Răspunsul nostru este clar – așteptăm Ucraina!

Trebuie să învățăm din greșelile pe care le-am făcut în Balcanii de Vest în procesul de extindere. Trebuie să încetăm să vedem procesul de extindere doar ca pe un proces birocratic în care îndeplinim articol după articol.

Văd disponibilitatea autorităților din Ucraina de a schimba lucrurile. Chiar trebuie să vedem dimensiunea istorică și să folosim impulsul actual. Acum, în 2023, ar trebui să începem discuțiile pe subiecte concrete.

De exemplu, de ce să nu începem acum Erasmus sau cooperarea energetică într-un mod bazat pe diferitele capitole ale extinderii? Trebuie să fim practici. 

Întrebare: În același timp, auzim opinia că o nouă extindere a UE va fi posibilă numai după reforma UE, care este greu de realizat. Cum se rezolvă această problemă?

Manfred Weber: Acesta este momentul în care avem nevoie de leadership-ul istoric al liderilor europeni de top. Acest lucru este decisiv.

Am crescut când Helmut Kohl le-a spus germanilor să uite de marcă germană și să introducă euro. A fost extrem de nepopular.

Sau Adenauer, la câțiva ani după pierderea celui de-al Doilea Război Mondial, a stat în fața germanilor și a spus că avem nevoie din nou de o armată pentru a ne proteja împotriva comunismului.

Aproximativ 80% dintre germani ar fi spus "nu mai vrem arme, nu mai vrem armată". Liderul a trebuit să ia decizii dificile, uneori chiar împotriva opiniei publice.

Ne aflăm acum într-un moment istoric. Ucraina trebuie să-și facă temele, dar noi, la rândul nostru, trebuie să procedăm similar. Deci ambele părți au nevoie de reforme fundamentale. Este vorba de Macron și Scholz care trebuie să conducă în aceste momente istorice.

Întrebare: Doar Scholz și Macron?

Manfred Weber: Da. Există 27 de state membre, dar toată lumea din Europa știe că avem nevoie de Germania și Franța pentru a indica direcția procesului de integrare europeană. Ca să fiu foarte precis, ai nevoie în special de doi piloni. Primul este securitatea europeană comună, până la o armată comună a UE. Al doilea este de a scăpa de votul unanim pentru afaceri externe. Ar trebui să înființăm "Ministerul European de Externe" cu autoritatea de a vorbi în numele întregului continent în baza valorilor europene.

Da, aceste măsuri vor necesita modificarea tratatului UE.

Deci Scholz și Macron ar trebui să inițieze această reformă.

Întrebare: Putem spune că PPE sprijină pe deplin Ucraina?

Manfred Weber: Da, dar avem indivizi care au și păreri diferite. De exemplu, Silvio Berlusconi.

Întrebare: Asta era următoarea mea întrebare.

Manfred Weber: Am înțeles asta, așa că vreau să vă informez imediat: după binecunoscutele declarații ale lui Berlusconi, am anunțat că nu poate fi loc în partidul meu pentru o altă interpretare a războiului Rusiei.

Este clar ca PPE reprezintă Ucraina și sprijină Ucraina.

M-am bucurat că Forza Italia ne-a susținut pe noi și pe Ucraina. Este important ca Antonio Tajani, în calitate de ministru de Externe, și Giorgia Meloni, în calitate de prim-ministru, să asigure în mod clar sprijinul deplin pentru Ucraina. Asta este decisiv.

Întrebare: Să vorbim despre Rusia. Într-o zi, Ucraina va câștiga războiul...

Manfred Weber: Da, absolut.

Întrebare: Va exista o nouă realitate și arhitectură de securitate a lumii după aceea? Cum vedeți locul Rusiei în această lume? Ce se va întâmpla cu Rusia? Crede cineva că Rusia se poate prăbuși după înfrângere?

Manfred Weber: În mod realist, nu avem multe instrumente pentru a influența evoluția interioară a Rusiei. Sunt doi piloni.

Primul este ca Ucraina să facă parte din NATO și să fie complet integrată în sistemul de securitate de după război. Al doilea lucru este că nu-mi pot imagina că vom reveni la cooperarea cu sistemul lui Putin ca și cum e vorba de o nouă normalitate. Nu pot să-mi imaginez asta după Bucha. Trebuie să continuăm să izolăm economic această Rusie, acest sistem rusesc. Iar abordarea în cauză va dura atât timp cât va exista această Rusia.

Cred că mulți oameni din Rusia nu sunt proști și știu valoarea libertății. Esența întregului război este că Putin urăște cu adevărat modul în care trăim. Vrea să construiască un firewall, iar Crimeea a fost primul său firewall. Al doilea firewall este războiul pentru a opri democrația și libertatea care s-au extins în Est în ultimele decenii pe continentul european.

Sunt sigur că în Rusia există oameni care visează să trăiască în pace, libertate și democrație. De aceea nimeni nu poate prezice ce se va întâmpla acolo.

Întrebare: Mulți oameni din Ucraina cred că atunci când Putin va pierde, Rusia se va dezintegra din cauza acestei înfrângeri dure. Va încerca Occidentul să oprească acest proces?

Manfred Weber: În prezent nu avem multe mijloace sau modalități de a influența această evoluție. Îi putem sprijini pe toți cei care cred în valorile noastre. Asta putem face. 

Da, Rusia este o țară nucleară. Dar ar trebui să protejăm ceea ce ne reprezintă și să nu ne fie frică. Este o lecție pe care o putem învăța aici, la Kyiv. 

Întrebare: Vor fi încercări în Vest de a împiedica aderarea Ucrainei la NATO, UE, recuperarea Crimeei etc., doar pentru ca înfrângerea să nu fie prea dureroasă pentru Rusia?

Manfred Weber: Aceasta este o abordare foarte greșită.

Întrebare: Dar unii din Occident o aleg.

Manfred Weber: Cred că unii oameni chiar țin seama în mintea lor de ceea ce ar spune Putin. Asta nu este acceptabil. Viitorul Ucrainei va fi decis la Kyiv de liberul arbitru al poporului ucrainean. Punct! Nu la Moscova, Bruxelles, Paris, Berlin sau Washington. Kyivul trebuie să decidă viitorul! 

Cât de agresiv sau nu ar reacționa Putin dacă sprijinim Ucraina, de pildă? Apoi se joacă mereu cu opțiunea nucleară. Nu putem schimba ceea ce credem pe baza amenințărilor de la Moscova. E vorba de liberul nostru arbitru. Ar trebui să fim convinși de ceea ce facem și să nu stăm pe gânduri nici măcar dacă asta va deveni o provocare pentru Kremlin.

Pot să adaug un singur lucru aici: dezbaterea despre această chestiune este în desfășurare în Europa, iar Partidul Popular European va lupta pentru ca logica în cauză să prevaleze. 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.