Teheranul susține că a descoperit un zăcământ masiv de litiu, Iranul având acum cea de-a doua mare rezervă cunoscută de litiu din lume, după cea din Chile


  • ACP
  • Mar 7, 2023 10:33
  • 1739
Teheranul susține că a descoperit un zăcământ masiv de litiu, Iranul având acum cea de-a doua mare rezervă cunoscută de litiu din lume, după cea din Chile

Televiziunea de stat iraniană a anunțat că a fost descoperit în vestul Iranului un zăcământ masiv de litiu, un metal alcalin numit adesea „aur alb”, esențial pentru bateriile litiu-ion din vehiculele electrice și din telefoanele mobile. 

Informația a venit de la un înalt oficial al Ministerului Industriei, Minelor și Comerțului de la Teheran, care a specificat că zăcământul descoperit în Hamedan, o provincie muntoasă din vestul țării, ar avea 8,5 milioane de tone de litiu. 

Dacă cifra susținută este exactă, Iranul ar avea acum cea de a doua mare rezervă cunoscută de litiu din lume, după cea din Chile, care are 9,2 milioane tone, potrivit U.S. Geological Survey. 

Astfel, Teheranul ar putea să își fi găsit o resursă capitală pentru susținerea bugetului național în condițiile în care economia iraniană suferă grav din cauza sancțiunilor internaționale iar moneda națională a atins punctul cel mai scăzut față de dolar la sfârșitul lunii februarie. 

Pe lângă toate acestea, inundarea Asiei cu petrolul rusesc, dupa încetarea importurilor acestuia în Uniunea Europeana și Statele Unite anul trecut, a redus pe mai departe veniturile și așa micșorate ale Iranului. 

Deși prețul metalului a mai scăzut puțin în ultima perioadă, asta a venit după o creștere vertiginoasă în 2022, pe fondul vânzărilor din ce în ce mai mari de mașini electrice. Exporturile din zăcământul iranian ar duce mai departe scăderea ușoară a prețului la litiu, dar și așa Iranul ar beneficia foarte mult de pe urma capacității de a exporta o resursă atât de valoroasă, chiar dacă partenerii săi comerciali ar fi probabil limitați din cauza sancțiunilor internaționale și a faptului că Iranul rămâne una din cele mai nefrecventabile țări, mai ales după exportul de drone de luptă către Rusia – sursa AICI.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.