Rusia și China, puse pe jar de F-22 Raptor. Expertă americană în securitate națională: "E cel mai bun avion de luptă din lume! Sunt fericită să spun că piloții militari ruși au fost deja speriați de F-22!"


Rusia și China, puse pe jar de F-22 Raptor. Expertă americană în securitate națională: "E cel mai bun avion de luptă din lume! Sunt fericită să spun că piloții militari ruși au fost deja speriați de F-22!"

Rebecca Grant, expertă americană în probleme de securitate națională, scoate în relief, într-o analiză publicată pe Fox News, că F-22 Raptor reprezintă cel mai bun avion de luptă din lume, ceea ce pune pe jar țări precum Rusia și China. 

În acest sens, Rebecca Grant punctează o serie de caracteristici tehnice ale F-22 Raptor, care vor face China să se gândească de două ori înainte să decidă să atace militar Taiwanul. 

Redăm integral analiza realizată de Rebecca Grant: 

"Când avioanele de luptă F-22 ale Forțelor Aeriene ale SUA au eliminat în februarie atât un mare balon de spionaj chinezesc, cât și alte două obiecte, China lua notițe și fierbea de invidie.

Așa cum știe și China, F-22 reprezintă mult mai mult decât niște avioane de luptă capabile să distrugă astfel de baloane. F-22 Raptor este cel mai bun avion de luptă din lume. Și pentru a fi transparentă, trebuie să spun că forțele aeriene ale Chinei ar putea fi nevoite să înfrunte F-22 Raptor în cazul în care devin agresive în jurul Taiwanului sau al altor aliați.

F-22 face lucruri pe care niciun alt avion de luptă nu le poate face. În primul rând, este proiectat pentru a se ascunde, ceea ce înseamnă că radarele inamice nu îl pot urmări foarte bine. Puteți vedea totodată că F-22 își poartă rachetele aer-aer în interiorul compartimentelor de arme, nu sub aripi, pentru a păstra această ascundere. În partea frontală a F-22 se află un radar uriaș și sofisticat, care este util pentru urmărirea avioanelor inamice la distanțe lungi – ori pentru identificarea unor 'obiecte' intruse în spațiul aerian american. F-22 au o probabilitate scăzută de interceptare a conexiunilor de date în zbor, ceea ce înseamnă că piloții lor pot partaja ecranele, respectiv pot comunica fără a fi detectați.

Poate cele mai impresionante tehnologii secrete se află în motoare. Două motoare puternice cu turboventilator F119 fabricate de Pratt&Whitney din Connecticut produc mai multă tracțiune decât orice alt motor militar și conțin o tehnologie specială numită supercruise. Cu supercruise, F-22 poate depăși 1837 de km/h și poate susține zborul supersonic fără a utiliza un postcombustibil. 

Știi ce este post-combustia, nu? Motoarele militare cu reacție luminează portocaliu de la căldură, pe măsură ce piloții cresc viteza. F-22 este singurul avion de vânătoare din lume care poate atinge viteza maximă fără postcombustie. Amintește-ți asta, China! 

F-22 este, de asemenea, proiectat să zboare bine la altitudini mai mari, motiv pentru care a fost ales să elimine pe 4 februarie balonul chinez de spionaj. A urmări un balon – chiar și unul mare – este complicat. Este o situație asemănătoare cu cea în care goniți cu automobilul pe autostradă și vă e greu să priviți în detaliu un obiect mai lent. Trebuie spus că F-22 are comenzi de zbor superioare care îl fac foarte stabil la viteze mai mici, respectiv în atmosfera foarte rarefiată. Vectorul de tracțiune al motorului F-22 îi permite literalmente să stea pe coadă și să se rotească cu un efort minim. 

Însă, sarcina principală a F-22 este de a elimina avioanele inamice, respectiv orice alte ținte ce trebuie lovite cu mare viteză și precizie.

Sunt fericită să spun că piloții militari ruși au fost deja speriați de F-22. Avioanele F-22 au zburat în primele lor misiuni de luptă bombardând ținte ale ISIS în Siria în 2014. Raptors au fost desfășurate în Orientul Mijlociu ani de zile, patrulând pentru a ține avioanele de luptă siriene și rusești departe de avioanele SUA. Piloții de F-22 au descoperit că se pot strecura aproape de avioanele de luptă rusești și siriene înainte ca acești piloți să știe vreodată că Raptors sunt acolo. 

Desigur, piloții de F-22 cu sediul în Alaska au o experiență îndelungată în interceptarea bombardierelor rusești. Cea mai recentă interceptare s-a produs pe 17 februarie.

În ceea ce privește China, F-22-urile sunt au dotările necesare pentru a fi desfășurate rapid în Pacific. Directorul CIA, William Burns, a declarat că Xi Jinping a ordonat Armatei Chinei să fie gata să se lupte pentru Taiwan până în 2027. Ei bine, dacă Xi Jinping își ridică avioanele de război pentru a ataca Taiwanul, F-22 se poate furișa și pe lângă avioanele de război chineze.

Piloții Raptor știu că sunt cei mai buni. 'Cred că este cea mai impresionantă aeronavă pe care o avem în inventar și probabil va fi întotdeauna în ceea ce privește avioanele de luptă aer-aer', a declarat un pilot. 

Din păcate, linia de producție Lockheed Martin F-22 din Marietta, Georgia, a fost închisă la începutul anului 2012, deoarece președintele Barack Obama nu credea că China sau Rusia vor fi vreodată o amenințare. Oprirea producției a lăsat Forțelor Aeriene doar 187 de F-22, mai puțin de jumătate din necesarul lor.

Totuși, F-22-urile ar trebui să-i reamintească lui Xi Jinping că armata sa ambițioasă și prea încrezătoare nu poate depăși tehnologia și tactica americană".

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.