De mai bine de un an, Rusia recurge la terorizarea populației civile din Ucraina prin orice mijloace. Cea mai cumplită este teroarea rachetelor. Fără pic de scrupule, comandamentul militar rus lansează rachete și drone kamikaze cu scopul lovirii unor obiective civile – blocuri de locuințe, centre comerciale, gări și alte locuri în care se află mulți civili.
În pofida acestor orori săvârșite de ruși, ucrainenii nu se închid de frică prin subsoluri, așa cum se așteaptă criminalii de la Kremlin. Cu toate riscurile aferente, ucrainenii încearcă să-și trăiască viețile în conformitate cu realitățile războiului. Și asta e posibil datorită Forțelor de Apărare Aeriană, care se bucură de o încredere mare din partea populației. Pe internet circulă chiar și o glumă printre fete, care spun că au atât de multă încredere în Forțele de Apărare Aeriană încât fac baie în timpul alarmelor ce anunță bombardamentele rusești.
Am discutat cu adjunctul comandantului pentru sprijin moral și psihologic (MPS), care activează în cadrul apărării aeriene a Districtului de Nord. E militar voluntar, are 25 de ani și poartă indicativul ”Pilot”. Nu avem permisiunea de a-i face public numele. ”Pilot” ne-a detaliat specificul și mecanismul de lucru al Forțelor de Apărare Aeriană din regiunea Cernihiv. Așa cum veți remarca, discuția a atins mai multe aspecte: caracteristicile componentelor MPS, informarea și contracararea psihologică, asistența militară și socială, sprijinul psihologic și educația patriotică. Vă invităm să citiți și să distribuiți interviul.
Jurnalist: Cum ai intrat în cadrul Forțelor de Apărare Aeriană?
”Pilot”: De fapt, profesia mea este de pilot de aviație civilă. La secția militară, chiar și în timpul procesului de învățământ, specialitatea mea este pilotarea aviației militare de transport. Așa că am vrut să-mi ajut țara pe cer. Din păcate, nu mi s-a dat șansa asta, întrucât avem anumite probleme cu aviația și nu ne putem baza pe câte avioane ne-am dori. Prin urmare, acum fac ceea ce fac și alții în situația asta: dacă nu ni s-a permis să zburăm, vom doborî de la sol avioanele și rachetele inamice.
La începutul invaziei, nu am intrat imediat în cadrul Forțelor de Apărare Aeriană. De loc sunt din Cernihiv, dar pe 24 februarie 2022 mă aflam la Poltava. Mai întâi am ajutat la punctul de control din Poltava, apoi m-am alăturat apărării teritoriale de la Kiev. Prima lună a fost extrem de grea, haosul domnea pretutindeni, inclusiv în unitățile militare. Mai târziu, când luptele s-au îndepărtat de Kiev, am rămas să lupt pentru cauza comună, alăturându-mă efectivelor din regiunea Cernihiv, în cadrul Forțelor de Apărare Aeriană. Atunci când ești motivat, înveți foarte repede și câștigi experiență. Peste numai 5 luni am fost avansat la funcția de comandant-adjunct.
Jurnalist: Care sunt responsabilitățile pe care ți le asumi și cum arată programul tău zilnic?
”Pilot”: Munca aici e stresantă, pentru că trebuie să fii mereu atent. E multă muncă. Rachetele rusești pot lovi oricând. Trebuie să pregătesc oamenii pentru situații de acest gen. Îndatoririle mele includ menținerea stării morale și psihologice a armatei, precum și pregătirea de luptă. De fapt, nu m-aș fi gândit niciodată că mă voi trezi constant atât de devreme, în jurul orei 5.30 dimineața, după doar câteva ore de somn, dacă sunt și alea. Înainte de invazia rusească avem un program volubil. Studiam muzica. Puteam să adorm la 6.00 dimineața și să mă trezesc la 16.00. Însă te poți obișnui cu orice, mai ales când știi de ce faci asta.
Jurnalist: Cum sunt pregătiți moral și psihologic luptătorii?
”Pilot”: În primul rând punem un accent puternic pe protecția împotriva dezinformării. Campaniile de fake news sunt coordonate în special de serviciile secrete rusești. Scopul lor este destabilizarea din interior a Ucrainei și deturnarea unor percepții. Sarcina noastră este să identificăm și să respingem aceste falsuri. E important să explicăm într-un limbaj accesibil de ce diversele informații și scenarii sunt false. De asemenea, o altă sarcină este prevenirea răspândirii acestor minciuni rusești. Găsim și raportăm chat-urile și canalele așa-zise ”de informare” unde se propagă dezinformarea. E esențial ca oamenii să nu mai consume falsuri acolo.
În al doilea rând, accentul este pus pe pregătirea psihologică. Aproape fiecare departament are propriul psiholog. Când aceștia vorbesc cu luptătorii, realizează o serie de teste pentru a le determina personalitatea. Acest lucru ajută la identificarea comportamentului deviant la militari și are rolul de a preveni încălcarea disciplinei militare. Una dintre sarcinile principale este de a identifica militarii în așa fel încât aceștia să lucreze cât mai eficient în unitățile lor.
Al treilea punct al pregătirii este educația patriotică. Scopul este acela de a ne asigura că oamenii nu își uită istoria și că înțeleg pentru ce luptă. E vorba despre comunicări și prezentări, de regulă au loc cu prilejul unor date importante pentru Ucraina. Există și opțiunea de a participa la concerte și de a viziona filme relevante. Abia acum realizez că mulți ucraineni nu cunosc aspecte elementare din istoria Ucrainei. Desigur, acesta este rezultatul rusificării brutale, care ne-a distrus metodic istoria și identitatea. Astfel de cursuri oferă unele satisfacții, mai ales când le arăți oamenilor realitatea și le vezi încântarea de a-și extinde orizonturile.
Jurnalist: Ce presupune procesul doborârii unei rachete sau a unor avioane rusești? Care sunt pașii?
”Pilot”: Înainte ca un anumit obiect să zboare în spațiul aerian al Ucrainei, stațiile radar îl detectează. Prin urmare, putem înțelege traiectoria acestui obiect, unde va zbura și unde poate fi interceptat. Sarcina noastră este să urmărim ținta și să o interceptăm acolo unde raza noastră operațională o permite. În unitatea noastră există departamente care sunt direct angajate în interceptarea acestor rachete și avioane. Dificultatea este că nu dispunem de sisteme S-300 și ST-68, care au un nivel ridicat de detecție și presupun o eficiență mult mai mare decât cea a sistemelor cu care operăm în prezent. Unitățile noastre interceptează ținte aeriene cu ajutorul sistemelor portabile de apărare aeriană Stinger. Cu alte cuvinte, calculăm unde trebuie să luăm o poziție pentru a finaliza cu succes sarcina. Există și poziții/rute pe care le supraveghem în mod permanent. Factorul uman joacă un rol foarte important. Prin urmare, este sarcina mea să găsesc oamenii potriviți care să facă lansările ce vor distruge țintele cu succes. O altă provocare este identificarea vizuală a țintei la fața locului. La urma urmei, se poate înțelege aproximativ în ce zonă se află ținta, dar trebuie stabilit un contact vizual. Și în acest caz, însușirile și calitățile personale joacă un rol cel puțin la fel de important ca aspectele și condițiile meteorologice.
Jurnalist: Putem spune că Cernihiv protejează Kievul? Cât de eficienți sunteți?
”Pilot”: Da. Suntem eficienți, deși eficiența aceasta nu este evidentă întotdeauna. Pentru că, după cum știți, rachetele sunt lansate, adesea, din estul și sudul Ucrainei, iar distanța până la Kiev este foarte mică. Deseori, din Belarus și Rusia se fac lansări de la sisteme de rachete operaționale-tactice Iskander și S-300. Ca să lupți de la egal la egal împotriva unor astfel de tehnologii, ar trebui să ai cel mai recent sistem de apărare aeriană, or noi nu-l avem. Fiecare unitate are propria sa capacitate operațională, dincolo de care nu poate trece oricât și-ar dori asta. Așadar, suntem eficienți atunci când există ceva ce putem doborî. Îmi doresc enorm ca divizia noastră să dețină sisteme de apărare avansate, astfel încât să putem ajunge la o eficiență mai mare. Sistemele SAMP/T sau sistemele de artilerie antiaeriană Gepard ar fi ideale pentru așa ceva.