Ministrul de Externe al Estoniei, Urmas Reinsalu, consideră că aderarea Ucrainei la NATO reprezintă singura modalitate de a garanta securitatea acesteia. O altă opțiune, "imposibilă și nedorită", ar fi aceea de a furniza Ucrainei arme nucleare.
"Dacă spunem că, în practică, nu vom vedea Ucraina ca membru al Alianței Nord-Atlantice după acest război, ar însemna că ne este frică sau că prezicem că Rusia va ataca din nou, iar apoi țările NATO vor fi implicate într-un război mondial sau cel puțin într-un război pe continentul european. Acest lucru înseamnă deja admiterea că războiul pe scară largă se va repeta. Și asta este ceva ce consider că e foarte periculos din perspectiva noastră, că admitem deja că nu am ameliorat pericolul, ori că nu cunoaștem rezultatul războiului actual", a spus Reinsalu într-un interviu pentru Newsweek.
Reinsalu a respins orice alternativă de geranții de securitate, reliefând necesitatea aderării Ucrainei la NATO. Ministrul eston de Externe a respins în acest sens și planul unui pact de apărare încheiat de Ucraina cu NATO, cu condiția ca autoritățile de la Kyiv să fie deschise către a negocia cu Rusia. Se pare că planul prevede furnizarea Ucrainei de arme avansate NATO, dar nu oferirea Kyivului a unei protecții în temeiul clauzei de apărare colectivă conferite de Articolul 5 din Tratatul Alianței Nord-Atlantice.
"Nu pun botul la asta. Am avut deja o situație precum aceasta în cazul celebrului Memorandum de la Budapesta. Nu poți crea o copie a NATO. Ce rost are să încerci să copiezi NATO dacă spui clar că nu este NATO? Este precum o jumătate din NATO. Aș fi mai degrabă suspicios. Sincer, singura garanție, cu excepția NATO, ar fi furnizarea Ucrainei de arme nucleare", a precizat Reinsalu, subliniind că o astfel de mișcare este imposibilă și indezirabilă, având în vedere angajamentele antiproliferare ale puterilor nucleare ale NATO.
Potrivit lui Reinsalu, lăsarea Ucrainei în afara umbrelei de securitate a Occidentului ar plasa Kyivul în neant și ar submina reconstrucția țării.
"Imaginați-vă că nu oferim Ucrainei garanții bazate pe Articolul 5 după război. Așadar, vom încuraja apoi Ucraina să-și stabilească autoapărarea în 'baza unei strategii de arici', așa cum ar fi în Vestul Sălbatic, ucrainenii stând în fortul lor cu puști și așteptând Rusia. Cred că asta va crea o zonă gri în mijlocul Europei. Ar fi un mare semnal negativ asupra aspirațiilor lor față de Uniunea Europeană, din perspectiva securității, respectiv privitor la asigurările de investiții și orice altceva", a subliniat Reinsalu. (sursa: AICI)