Sângerosul război început de Rusia ține de mai bine de un an. Mulți străini n-au habar de cum arată viața de zi de zi a ucrainenilor. Unii cred că viața s-a oprit, însă ucrainenii s-au obișnuit să combine dramatismul realității cu viața obișnuită.
Pe unii poate că îi surprinde asta, dar industrii precum cultura rave continuă să se dezvolte în Ucraina. După ce s-au adaptat la bombardamente și pene de curent, cluburile continuă să funcționeze cu un alt program. De asemenea, cluburile organizează colectări de fonduri pentru a ajuta Forțele Armate ale Ucrainei și persoanele afectate de război.
”Evident, în societate există discuții în curs de desfășurare despre cât de moral este ca acum, în plin război, civilii să participe la petreceri. Însă te poți raporta la problemă dintr-un unghi diferit. Participi la colectarea unor fonduri necesare, te simți bine și, a doua zi de dimineață, când ai mai scăpat de stresul acumulat, te poți face util pe alte planuri, sprijinind, într-un fel sau altul, efortul de război al Ucrainei.
Pe de altă parte, menținerea deschisă a scenei electronice reprezintă o motivație pentru tinerii artiști. Pentru mine, cultura rave ucraineană este ca o rază strălucitoare în bezna tristeții. Precizez că am participat doar la petrecerile rave în cadrul cărora s-au strâns fonduri pentru Forțele Armate ale Ucrainei”, a explicat Valeriy, unul dintre participanții la petrecerea organizată de clubul Vognyk, pe 17 februarie.
Cultura rave presupune o negare a sistemului, în parte fiind și o reacție la evenimentele politice și sociale. Acest lucru este dovedit de dezvoltarea semnificativă a scenei electronice de la Kiev imediat după evenimentele din 2014.
”Oricât de greu ar părea, viața merge înainte. Desigur, cu toții reprezentăm o rotiță în angrenajul societății din care facem parte, dar în primul rând trebuie să ne trăim viețile și avem tot dreptul să o facem.
Ajut armata cu bani, sunt IT-ist. Duc un stil de viață destul de conștient, dar este dreptul meu să fac alegerile pe care le cred de cuviință. Prin urmare, cred că uneori îmi pot permite genul ăsta de relaxare pentru a mă detensiona psihic”, a precizat Dmytro, pentru Podul.ro, la petrecerea din clubul Sloi, organizată în 17 februarie.
”Particip la petreceri rave pentru că asta e un fel de eliberare. E o modalitate de a scăpa de stres. Atmosfera e prietenoasă, detașată. Două aspecte sunt esențiale: pe de-o parte, cluburile predau Armatei o parte din profit, lucrând ca niște fundații caritabile, iar pe de altă parte, această situație reprezintă o șansă pentru noile talente, care, înaintea invaziei rusești, nu erau atât de vizibile pe fundalul DJ-ilor veniți din Europa. Este grozav!”, ne-a spus Ivan, pe care l-am întâlnit pe 17 februarie, la petrecerea organizată de clubul Vognyk.
Activitatea fizică contribuie la menținerea sănătății și la întărirea psihicului, prevenind epuizarea sistemului nervos. De asemenea, crește nivelul de dopamină, norepinefrină și serotonină din creier. Psihologii ne sfătuiesc să facem exerciții fizice regulate pentru a preîntâmpina depresiile. În plus, activitatea fizică crește producția de endorfine – neurotransmițători care cresc senzația de plăcere. Așadar, dansul ne ajută.
”Este imposibil să uiți de război, dar trebuie să-ți trăiești viața. Este necesar să faci totul pentru a-ți susține țara aflată în război. Până la urmă însă, tensiunea se tot acumulează și se poate transforma în afecțiuni. Problemele de sănătate mintală afectează semnificativ performanța și sănătatea generală. Prin urmare, uneori trebuie să te descarci, să te relaxezi pentru a te întoarce cu forțe noi”, ne-a explicat Alina, la petrecerea pe care clubul Sloi a organizat-o în 17 februarie.
În plus, petrecerile fiind organizate în weekend-uri, la acestea participă și unii militari. Asta cu atât mai mult cu cât în trupele ucrainene activează mulți tineri și tinere sub 25 de ani, care înainte de invazia rusească se bucurau de toate farmecele și ispitele vârstei.
”Fiind militar, particip rar la petreceri. Când am vreun weekend liber, ceea ce se întâmplă rareori, fac ceva care să-mi amintească de viața lipsită de griji pe care o aveam înainte. Înainte vreme mergeam la multe petreceri rave, nu doar în Kiev sau prin alte părți ale Ucrainei, ci și la evenimente organizate în alte țări din Europa. Ce-i drept, cel mai mult îmi plăceau petrecerile de la Kiev, asta pentru diversitatea lor. Am fost vizitați de mulți DJ cunoscuți din Europa, au venit chiar și din Asia. Cultura rave s-a dezvoltat foarte rapid și vizibil în Ucraina ultimilor ani.
Acum vin la petreceri pentru că vreau să simt ce simțeam înaintea invaziei, dar nu mai pot avea stările acelea. Vreau, dar nu pot. Parcă nu este la fel. Nu știu dacă voi mai recupera vreodată ceva din seninătatea pierdută. Războiul nu s-a încheiat și e clar că și-a pus amprenta asupra psihicului meu”, ne-a spus Danylo, pe 17 februarie, la petrecerea din clubul Vognyk.