VIDEO Situație aberantă la Ambasada Ucrainei la București: Deși a pledat ca puterea de la Kyiv să cedeze teritorii, Dîncu a fost decorat pe parcursul unei ceremonii


VIDEO Situație aberantă la Ambasada Ucrainei la București: Deși a pledat ca puterea de la Kyiv să cedeze teritorii, Dîncu a fost decorat pe parcursul unei ceremonii

O situație cel puțin spus aberantă a avut loc astăzi la Ambasada Ucrainei la București. Deși senatorul PSD Vasile Dîncu a propus în octombrie 2022, din funcția de ministru al Apărării, ca Ucraina să cedeze teritorii pentru a fi negociată pacea cu Rusia, acesta a fost decorat joi, 2 martie, în cadrul unei ceremonii desfășurate la Ambasada Ucrainei la București, cu Ordinul Prințului Iaroslav cel Înțelept gradul III. 

Vedeți video: 



Și mai strigător la cer este faptul că Dîncu a primit distincția inclusiv "pentru (...) susținerea suveranității de stat și a integrității teritoriale a Ucrainei", ceea ce este totalmente contrar celor declarate de acesta în luna octombrie 2022 pe parcursul emisiunii Insider Politic de la Prima TV. În cadrul interviului în cauză, Dîncu promova chiar ideea ca marile puteri să fie cele ce să negocieze pentru Ucraina termenii de pace, inclusiv concesiile teritoriale, asta întrucât puterea de la Kyiv nu-și poate asuma de una singură "pierderea de teritorii". 

Vasile Dîncu: Singura șansă a păcii poate să fie negocierea cu Rusia. 

Moderator: Asta ar însemna să cedeze acele teritorii. 

Vasile Dîncu: Sigur că e vorba de o negociere complexă. Ucrainenii au lansat în acest moment un document politic pentru toate țările europene și NATO, un document care încearcă să dea garanții de securitate pentru Ucraina pentru viitor. E vorba până la urmă de o negociere internațională, țările lumii, NATO, SUA să negocieze pentru Ucraina garanții de securitate și o pace cu Rusia. Singură Ucraina nu va putea să negocieze cu Rusia pentru că clasa politică din Ucraina în momentul acesta nu poate să-și permită, să-și asume pierderea de teritorii. Ar fi o sinucidere curată în politică să-și asume pierderea de teritorii, o pierdere injustă până la urmă de teritorii. Ar fi o înfrângere prea mare pentru politică. 

Vedeți video de la 15:40:



Declarațiile făcute de Dîncu în octombrie au atras critici din partea președintelui Klaus Iohannis, dar și din partea șefului PSD, Marcel Ciolacu. 

Ciolacu menționase, într-un podcast EVZ, că atunci când ești ministru al Apărării într-o țară care e într-o zonă de conflict nu poți să ai "păreri personale și crezuri", iar Vasile Dîncu ar fi trebuit să vorbească cu președintele și cu premierul înainte de a exprima o poziție.

"Ca părere personală, colegială, categoric da, a greșit", a continuat Marcel Ciolacu. 

Anterior, Klaus Iohannis declarase în acest context că poziția oficială a României este că doar Ucraina decide când, cum și ce negociază, iar unii demnitari ai statului ar trebui să citească revista presei pentru a afla asta. 

În urma acestor declarații, care au arătat o ruptură clară la vârful statului român într-un context regional marcat de războiul dus la scară largă de Rusia împotriva Ucrainei, Vasile Dîncu a fost nevoit să demisioneze. Însă, iată că s-a ales cu o decorație de la Kyiv, în pofida respectivelor declarații inacceptabile pentru lumea democratică. Chiar dacă ordinul privind acordarea decorației a fost semnat de președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, în luna august, înainte de declarațiile în cauză făcute de Dîncu, exista varianta retragerii distincției, ceea ce nu s-a întâmplat. 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.