SONDAJ: Elvețienii nu vor să renunțe la neutralitate, dar jumătate din ei sunt de acord ca muniția fabricată în Elveția să fie transferată în Ucraina de țări terțe


  • ACP
  • Mar 1, 2023 17:37
  • 731
SONDAJ: Elvețienii nu vor să renunțe la neutralitate, dar jumătate din ei sunt de acord ca muniția fabricată în Elveția să fie transferată în Ucraina de țări terțe

Ukrinform relatează că un sondaj realizat pentru publicația elvețiană 20 Minuten arată că aproximativ 50% din elvețieni susțin transferul de muniție elvețiană către Ucraina de către țări terțe. 

Sondajul a făcut referire la o situație ca cea din toamna anului trecut, când ministrul Apărării din Germania a cerut omologului elvețian să permită reexportul în Ucraina a muniției fabricate în Elveția pentru tunurile antiaeriene Gepard, fără să primească însă aprobarea parții elvețiene pentru transferul muniției. 

Rezultatele sondajului online publicate miercuri arată că 50% dintre cei chestionați doresc să permită țărilor terțe să trimită în Ucraina muniție fabricată în Elveția, în timp ce 46% dintre respondenți s-au opus ideii, iar alți 4% nu au știut ce să răspundă.

Două treimi dintre respondenții de peste 65 de ani doresc să permită transferul de muniții și arme elvețiene în Ucraina, iar 58% dintre tinerii cu vârsta între 18 și 34 de ani susțin că nu doresc o relaxare a restricțiilor la exportul de arme. 

Potrivit sondajului, 43% dintre elvețieni susțin și ideea că Elveția ar trebui să transfere tancuri dezafectate altor națiuni europene, astfel încât acestea să poată trimite la rândul lor alte tancuri în Ucraina, însă 52% dintre respondenți s-au opus acestei mișcări. 

Sondajul a arătat și că 49% dintre respondenții elvețieni susțin confiscarea bunurilor aparținând oligarhilor ruși pentru folosirea acestora la reconstrucția Ucrainei, iar 46% dintre respondenți s-au exprimat împotriva acestei idei. Rezultatele sondajului arată că neutralitatea rămâne însă un concept popular în Elveția, unde aproximativ 68% dintre cetățenii țării consideră că nu trebuie schimbat nimic în această privință. Sondajul online a fost realizat de Institutul Leewas, în perioada 15-17 februarie, cu aproximativ 27.000 de respondenți, pentru publicația 20 Minuten, care face parte din cel mai mare grup media din Elveția – sursa AICI.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.