În timp ce se întețește discuția despre posibila susținere cu arme a Rusiei de către China, un înalt oficial al Departamentului de Stat al SUA a spus marți pentru presa americană că țara comunistă "a sprijinit în mare măsură războiul Rusiei împotriva Ucrainei de la bun început", chiar dacă nu a furnizat direct arme letale.
De aceea Washingtonul a avertizat Beijingul cu privire la consecințele cooperării cu Federația Rusă, iar treisprezece entități chineze au fost adăugate la "Lista de entități care oferă sprijin Rusiei" pentru a fi sancționate. Printre acestea figurează o entitate "care furniza piese pentru programul de drone iranian", drone folosite de armata rusă pentru bombardarea Ucrainei.
"Le-am explicat foarte clar chinezilor. Secretarul de stat a făcut-o cu siguranță la München și, bineînțeles, președintele și consilierul pentru securitate națională au făcut-o direct în ocazii anterioare", a declarat Daniel Kritenbrink, secretar de stat adjunct pentru afacerile din Asia de Est și Pacific.
"Nu vom ezita să punem companiile chineze pe Lista de Entități de îndată ce vom avea date că acestea furnizează echipamente Rusiei. Și ne uităm la toate părțile terțe, dar în special la China, în acest sens", a spus subsecretarul pentru Comerț, Industrie și Securitate de la Departamentul de Comerț, Alan Estevez.
Așa cum s-a relatat anterior, conducerea comunistă de la Beijing ia în considerare furnizarea de drone și muniție armatei ruse, pentru a fi folosite în războiul cu Ucraina. Surse familiare cu serviciile de informații americane susțin că încă nu a fost luată o decizie finală la Beijing, dar discuțiile dintre Moscova și Beijing privind furnizarea de arme și echipamente de luptă sunt încă în desfășurare. Rusia a solicitat în mod repetat drone și muniție din China, dar conducerea chineză a dezbătut în special în ultimele câteva luni dacă să trimită sau nu ajutorul letal, în condițiile în care reacția Washingtonului nu îi este deloc indiferentă Chinei. (sursa: CNN)