Într-un interviu acordat pentru Podul.ro la 1 an de la începutul războiului la scară largă al Rusiei împotriva Ucrainei, vicepreședintele partidului parlamentar Alternativa Dreaptă, Daniel Uncu, a reliefat că ceea ce se întâmplă reprezintă "un viol, violatorul se numește Kremlin și violatul, victima, se numește Ucraina, iar cei care aplaudă acest viol cu siguranță trebuie să se înscrie în fața ușii psihiatrului".
"În primul rând, trebuie să stabilim un lucru foarte clar. Ceea ce se întâmplă în momentul de față în Ucraina este abominabil. Noi asistăm de fapt la un viol militar garnisit cu iluzii revanșarde și expansioniste al unui grup politicianist cu vocație penală condus de Vladimir Putin. Pentru că se discută foarte mult în spațiul public despre claritatea morală, trebuie să punem punctul pe i: e vorba despre un viol, violatorul se numește Kremlin, iar violatul, victima, se numește Ucraina. Cei care aplaudă acest viol cu siguranță trebuie să se înscrie în fața ușii psihiatrului. Violatorul în sine, care vrea să transforme violul într-unul în grup, încercând să atragă de partea lui tot felul de dictatori, trebuie să ajungă după gratii, fie că sunt gratii fizice, fie că sunt gratii care presupun o izolare totală a acestui regim. Cam asta este ceea ce se întâmplă din punct de vedere moral în Ucraina, respectiv cum trebuie să fie privită această agresiune a Rusiei în Ucraina", a declarat Daniel Uncu.
Pe tema greșelilor comise de lumea occidentală, care au contribuit la încurajarea Rusiei de a declanșa războiul împotriva Ucrainei, Daniel Uncu a amintit episodul în care liderii europeni, mai ales cei germani, râdeau de Donald Trump, președinte al SUA în respectiva perioadă, când acesta îi avertiza că Europa este dependentă de gazul și petrolul rusesc.
"Din fericire, Occidentul s-a trezit, greu, dar s-a trezit până la urmă. Din nefericire, această trezire este în continuare grevată de vechi interese energetice pe relația cu Rusia. Atunci când fostul președinte al SUA, Donald Trump, atrăgea atenția că Europa e dependentă de gazul și petrolul rusesc, marea majoritate a liderilor europeni râdeau și își dădeau coate, plecând de la premisa că omul acela nu știa ce vorbește. Uite că Donald Trump știa foarte bine ce vorbește. Ca dovadă, suntem în situația în care Germania încearcă în continuare să joace dublu pe relația cu Rusia, ceea ce nu este doar trist, ci e grav. Dar da, Occidentul s-a trezit, face ceea ce trebuie să facă și putea să o facă mult mai bine. Așa cum spunea președintele Biden, Rusia nu va câștiga niciodată nimic în Ucraina. Rusia nu trebuie să câștige acest război. Dacă Rusia câștigă acest război, nu este unul pe care-l pierde Ucraina, ci e unul pe care-l pierde lumea civilizată, lumea care-și exprimă existența în libertate, în democrație, în capitalism. Uitați-vă cine sprijină Rusia și veți avea o listă întreagă de dictatori și uitați-vă cine sprijină Ucraina și veți avea întreaga lume occidentală, liberă, respectiv democrată", a punctat liderul AD.
De asemenea, Daniel Uncu a menționat că puterea de la București trebuie să reflecteze asupra scenei recente în care președintele SUA, Joe Biden, a cerut la Varșovia, pe parcursul unui discurs, ca președinta R.Moldova, Maia Sandu, să fie aplaudată la scenă deschisă. Mai mult, vicepreședintele Alternativa Dreaptă a subliniat că trebuie găsită de urgență soluția militaro-diplomatică la nivelul NATO pentru ca Rusia să se oprească, căci în caz contrar Kremlinul "va încerca, dacă nu chiar va produce, o mișcare militară în Transnistria".
"Bucureștiul cred că în al 12-lea ceas a înțeles că face parte din NATO, că face parte din lumea civilizată și că are un parteneriat cu SUA. În momentul în care Joe Biden o ridică în picioare pe Maia Sandu și o felicită pentru poziția ei, pentru modul în care apără principiile și valorile democrației, cred că Bucureștiul trebuie să înțeleagă, să audă și să internalizeze această informație. Cum va reacționa Bucureștiul în această privință? Nu știu. Cum ar trebui să reacționeze e o chestiune pe care ar trebui să o discutăm la nivelul CSAT. Categoric Rusia va încerca, dacă nu chiar va produce, o mișcare militară în Transnistria, pentru că aceasta este logica conflictelor înghețate. La fel a lucrat Rusia în Nagorno-Karabakh, respectiv în Osetia. Nu e o noutate pentru nimeni. Cum vor reacționa țările civilizate, printre care România? Exact ca și până acum. Pe de altă parte, România nu poate acționa de una singură, ci numai în cadrul NATO și UE. România nu poate să-și asume niciun fel de mișcare politico-militară de niciun fel, decât sub umbrela NATO. Eu consider că trebuie găsită soluția militaro-diplomatică pentru ca Rusia să se oprească. Medvedev a spus recent 'ar fi minunat să ajungem la granițele cu Polonia'. Ei, poate NATO o să înțeleagă până la urmă cum trebuie să susțină Ucraina și cum trebuie să susțină de data aceasta R.Moldova", a conchis Daniel Uncu.