Viktor Orban susține încă o dată cauza Rusiei agresoare, declarând în Parlamentul ungar că e de acord cu planul de pace propus de China comunistă


  • ACP
  • Feb 28, 2023 14:57
  • 745
Viktor Orban susține încă o dată cauza Rusiei agresoare, declarând în Parlamentul ungar că e de acord cu planul de pace propus de China comunistă

Premierul ungar Viktor Orbán continuă să își arate sprijinul pentru cauza Rusiei invadatoare, declarând că țara sa sprijină planul de pace al Chinei pentru Ucraina, ce fusese anunțat vineri.  

Deși planul în 12 puncte al Beijingului cere respectarea suveranității și integrității teritoriale a tuturor țărilor, nu cere explicit retragerea trupelor invadatoare și include critici la adresa sancțiunilor internaționale impuse împotriva Rusiei.  

"Considerăm important planul de pace al Chinei și îl susținem", a spus luni liderul ungar în Parlament, adăugând că dorește ca Ungaria să rămână în afara războiului și să nu livreze arme Ucrainei.  

Fostul premier ungar și lider al opoziției, Ferenc Gyurcsány, nu a lăsat fără răspuns declarația lui Orbán, atacând dur poziția acestuia, care este explicit contrară celei a liderilor occidentali.

"De ce este Guvernul de partea ucigașului Putin? Este posibil ca premierul ungar să fie un agent al Rusiei?", a întrebat retoric acesta.  

Oficialii SUA și UE au respins propunerea de pace a Chinei imediat după lansarea sa, calificând-o drept o încercare de a distrage atenția de la poziția pro-Rusia a Beijingului, care "nu are prea multă credibilitate pentru că nu au fost în măsură să condamne invazia ilegală asupra Ucrainei", așa cum a spus secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg. 

În același timp ar fi ridicol să fie luată în seama o propunere de pace din partea discretei aliate a Rusiei, care ia în considerare să ofere Moscovei arme letale pentru a le folosi împotriva Ucrainei, după cum a avertizat secretarul de stat al SUA, Antony Blinken. (sursa: Politico)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.