Ecologiștii radicali, cu Greta Thunberg în frunte, protestează acum inclusiv împotriva producerii energiei verzi, regenerabile, în Norvegia


  • ACP
  • Feb 27, 2023 14:24
  • 967
Ecologiștii radicali, cu Greta Thunberg în frunte, protestează acum inclusiv împotriva producerii energiei verzi, regenerabile, în Norvegia

Ecologiștii radicali care se folosesc de Greta Thunberg pentru a-și promova imaginea duc acum în Norvegia la un alt nivel al iraționalului lupta împotriva surselor de energie care susțin civilizația actuală, aceștia protestând inclusiv contra unor turbine eoliene care produc energie verde, curată.  

Astfel, Reuters relatează că activista de mediu Greta Thunberg, împreună cu alți zeci de activiști, protestează împotriva construirii unor parcuri de turbine eoliene pe terenurile folosite în mod tradițional de păstorii de reni indigeni sami, blocând intrările în clădirea Ministerului Energiei de la Oslo.

"Drepturile indigene, drepturile omului, trebuie să meargă mână în mână cu protecția climei și acțiunile climatice. Asta nu se poate întâmpla în detrimentul unor oameni. Nu asta reprezintă justiția climatică", a spus pentru presă cunoscuta susținătoare a încetării dependenței lumii de energia pe bază de carbon, în timp ce stătea în fața intrării în minister alături de ceilalți zeci de activiști care o însoțeau.  

Crescătorii de reni din țara nordică spun că imaginea și sunetul turbinelor gigantice ale parcurilor Roan Vind și Fosen Vind ar speria animalele și ar perturba cumva vechile tradiții indigene. 

"Suntem aici pentru a cere ca turbinele să fie dărâmate și ca drepturile legale să fie respectate", a spus cântăreața, actrița și activista Sami Ella Marie Haetta Isaksen.

Curtea Supremă a Norvegiei a decis în urmă cu doi ani că cele două parcuri eoliene construite în centrul Norvegiei ar fi încălcat drepturile indigenilor sami conform convențiilor internaționale, dar nu a dispus demontarea lor, astfel că turbinele care produc energie curată au rămas în continuare în funcțiune.  

Instanța nu a spus însă ce ar trebui să se întâmple cu cele 151 de turbine care pot alimenta aproximativ 100.000 de case, sau ce ar trebui să se întâmple cu zecile de kilometri de drumuri construite pentru a facilita construcția și întreținerea eolienelor.

Ministerul Energiei spune că situația parcurilor eoliene în discuție produce o dilemă juridică complexă, în ciuda hotărârii Curții Supreme și speră să găsească un compromis. 

"Înțelegem că acest caz este o povară pentru crescătorii de reni. Ministerul va face tot ce poate pentru a contribui la rezolvarea acestui caz și asta nu va dura mai mult decât este necesar", a declarat pentru Reuters ministrul Energiei și Petrolului, Terje Aasland.  

"Avem încredere că ministerul va găsi soluții bune care să ne permită să continuăm producția de energie regenerabilă, păstrând în același timp drepturile proprietarilor de reni", se spune într-un comunicat al Roan Vind, în timp ce firma elvețiană BKW, care a investit în parcurile eoliene, a comunicat că se așteaptă ca turbinele să rămână amplasate în acea zonă, dar să se acorde măsuri compensatorii pentru a se asigura că drepturile crescătorilor de reni sami sunt garantate. (sursa: AICI)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.