Arabia Saudită sprijină cu 400 de milioane de dolari rezistența Ucrainei în fața războiului de agresiune al Rusiei


Arabia Saudită sprijină cu 400 de milioane de dolari rezistența Ucrainei în fața războiului de agresiune al Rusiei

Prințul Faisal bin Farhan Al Saud, ministrul Afacerilor Externe al Arabiei Saudite, a sosit astăzi la Kiev, în cadrul vizitei de parafare a sprijinului diplomatic și umanitar pe care cea mai mare economie din Orientul Mijlociu a decis să îl acorde Ucrainei.

Potrivit serviciului de presă al președintelui ucrainean, aceasta este prima vizită oficială a șefului Ministerului Afacerilor Externe al Arabiei Saudite în Ucraina de la stabilirea relațiilor diplomatice dintre cele două țări, în data de 14 aprilie 1993. 

Zelensky a mulțumit guvernului Arabiei Saudite pentru sprijinul tangibil oferit Ucrainei în fața agresiunii armate a Rusiei, Arabia Saudită susținând rezoluția ONU privind pacea durabilă în Ucraina. Zelensky a invitat Regatul Arabiei Saudite să participe la procesul diplomatic de pace relevant inițiat, în special să se alăture anumitor clauze ale formulei, Ucraina sperând, de asemenea, să implice Arabia Saudită în inițiativa de a furniza cereale țărilor africane care suferă de foame.

La întâlnire a avut loc și un schimb de opinii cu privire la participarea părții saudite la reconstrucția postbelică a Ucrainei, precum și implicarea în proiecte promițătoare în sfera investițională, agroindustrială și energetică.

Șeful Ministerului Afacerilor Externe al Ucrainei, Dmytro Kuleba, a declarat că astăzi au fost semnate două documente care pun bazele dezvoltării cooperării. Unul dintre aceste documente vizează reconstrucția Ucrainei, cel de-al doilea având relevanță în domeniul energetic.

"Apar zone specifice și direcții specifice în care vor fi construite noi proiecte puternice. Vom căuta împreună modalități și ne vom consolida pozițiile în sudul global. În primul rând în Africa. Și vom purta negocieri pe această temă. Vedem interacțiunea cu Arabia Saudită nu doar bilateral, ci și multilateral, în contextul ONU și al altor organizații internaționale. Ne vom coordona eforturile", a adăugat Kuleba.

Ministrul Afacerilor Externe al Regatului Arabiei Saudite, Prințul Faisal bin Farhan Al Saud, a declarat că au fost purtate discuții foarte fructuoase care au atins diverse domenii de cooperare, dar s-au concentrat pe problemele războiului.

„Am discutat și despre nevoile umanitare ale poporului ucrainean. Inclusiv despre furnizarea a două pachete de ajutor umanitar cu un cost total de 400 de milioane de dolari. Sper că acest ajutor va ajuta atât persoanele strămutate în interiorul țării, cât și pe acelea care au fost silite să se refugieze în străinătate”, a spus Prințul Faisal

Șeful Cancelariei Prezidențiale a Ucrainei, Andriy Yermak a precizat că în timpul vizitei ministrului Regatului la Kiev au fost semnate două documente privind acordarea de ajutor Ucrainei în valoare totală de 400 de milioane de dolari: un ajutor umanitar în valoare de 100 de milioane de dolari și un al doilea acord de sprijin cu produse petroliere în valoare de 300 de milioane de dolari.

Andriy Yermak a adăugat că Ucraina și Arabia Saudită au provocări comune și experiență în abordarea lor. Vorbim despre dronele iraniene, care au efectuat atacuri asupra instalațiilor petroliere din Arabia Saudită, iar acum, în mâinile armatei ruse, atacă infrastructura energetică ucraineană. "Prin urmare, împărtășim și experiența luptei cu teroriști. Vom continua să lucrăm împreună", a scris Andriy Yermak.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.