Guvernul indian pune în vigoare o lege pentru creșterea masivă a producției de energie din cărbune. Până în ce an se bazează cea mai populată țară din lume pe această resursă energetică


  • ACP
  • Feb 21, 2023 14:40
  • 946
Guvernul indian pune în vigoare o lege pentru creșterea masivă a producției de energie din cărbune. Până în ce an se bazează cea mai populată țară din lume pe această resursă energetică

India a anunțat că va cere centralelor care funcționează cu cărbune importat să producă energie la capacitate maximă începând de pe 16 martie până pe 15 iunie, în condițiile în care se așteaptă la un consum record de energie în această vară, cu un vârf de cerere în aprilie de 229 gigawați.  

Citând Ministerul indian al Energiei, Reuters a relatat că Guvernul indian va utiliza în acest scop o lege de urgență care ajută centralele care funcționează cu cărbune importat mai scump atunci când întâmpină dificultăți să concureze rentabil cu centralele care pot funcționa cu cărbune intern mai ieftin.  

Centralele electrice care folosesc cărbune importat au fost simțitor afectate de prețurile crescute de interzicerea de către UE a importurilor de cărbune din Rusia, din august anul trecut, ceea ce a determinat creșterea prețurilor cărbunelui la nivel global, afectând astfel și India care se bazează în continuare pe cărbune pentru aproximativ 70% din producția sa de electricitate.  

În aceste condiții o bună parte din centralele electrice care folosesc cărbune importat, inclusiv cele deținute de Adani Power și Tata Power, nu au funcționat recent la capacitate maximă, deoarece le-a fost greu să concureze cu cele care generează energia din cărbunele mai ieftin din India.  

Acum Guvernul Indiei se așteaptă că odată punerea în vigoare a legii de urgență privind folosirea cărbunelui importat centralele electrice să utilizeze simțitor mai mult cărbune în următorul exercițiu financiar dintre martie 2023 și martie 2024, deoarece cererea va continua să crească datorită activității economice în creștere și a vremii imprevizibile. La sfârșitul anului trecut, ministrul cărbunelui din India, Pralhad Joshi, a spus că țara sa nu are nicio intenție să renunțe în scurt timp la cărbunele din mixul său energetic, susținând că cel puțin până în 2040 combustibilul fosil va continua să joace un rol important în India. (sursa: Reuters)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.