Primul RAPORT detaliat privind cauzele distrugerilor produse de cutremurele din Turcia a fost finalizat și făcut public. Concluziile


  • ACP
  • Feb 20, 2023 19:46
  • 1212
Primul RAPORT detaliat privind cauzele distrugerilor produse de cutremurele din Turcia a fost finalizat și făcut public. Concluziile

Un raport pregătit de mai mulți cercetători de la Universitatea Tehnică din Istanbul (İTÜ) pune în lumină cele cinci motive principale ale distrugerilor grave cauzate de cutremurul din 6 februarie – vechimea clădirilor, capacitatea portantă insuficientă a solului, nerespectarea reglementărilor privind construcțiile, calitatea proastă a materialelor și nepotrivirea etajelor clădirilor adiacente. 

În raport s-a menționat că în 10 provincii de pe linia de falie a Anatoliei de Est au fost și multe clădiri care, deși construite corect, din beton armat, s-au prăbușit în timpul cutremurelor. 

Vechimea clădirilor a fost însă primul factor decisiv menționat în raport, în special în zonele în care s-au rupt mai multe falii în același timp, apoi capacitatea portantă redusă a fundațiilor clădirilor – altfel spus proasta proiectare – a fost alt motiv major pentru distrugerile masive. 

Unul dintre cele mai cunoscute motive ale distrugerilor a fost însă calitatea foarte proastă a materialelor de construcții, cum ar fi calitatea betonului, care este vitală pentru supraviețuirea clădirilor. Folosirea materialelor care au fost mult sub standardele normale a și dus la deschiderea rapidă a unor anchete penale împotriva rechinilor imobiliari care și-au scăzut astfel cheltuielile de construcție.

Nerespectarea reglementărilor în timpul construcției clădirilor și incompatibilitatea dintre etajele clădirilor adiacente au fost enumerate de asemenea între motivele importante ale distrugerilor masive.

„Reglementările care legalizează stocurile de clădiri nesigure ce nu au avut servicii de inginerie, cum ar fi amnistia zonală, ar trebui să fie încheiate”, au avertizat oamenii de știință de la Universitatea Tehnică, evidențiind una dintre cele mai periculoase practici din Turcia. 

Raportul a arătat că se estimează că totalul cantității catastrofale de deșeuri produse de cutremur poate varia între 50 milioane și 110 milioane de tone. 

Rectorul İsmail Koyuncu a declarat că raportul detaliat de analiză a cutremurelor va fi publicat în perioada următoare, menționând că urmele de teren și hărțile fracturilor de suprafață ale acestor cutremure conțin informații mult mai noi privind cutremurele din țară – sursa AICI

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.