Navalnîi susține că Peninsula Crimeea aparține Ucrainei și prevestește o înfrângere militară de proporții a Rusiei, urmată de prăbușirea lui Putin. Apoi, Rusia va trebui să plătească depăgubiri gigantice Ucrainei pentru dezastrul săvârșit


  • ACP
  • Feb 20, 2023 19:18
  • 1684
Navalnîi susține că Peninsula Crimeea aparține Ucrainei și prevestește o înfrângere militară de proporții a Rusiei, urmată de prăbușirea lui Putin. Apoi, Rusia va trebui să plătească depăgubiri gigantice Ucrainei pentru dezastrul săvârșit

Cunoscutul opozant al lui Putin, Alexei Navalnîi, care se află în închisoare după o condamnare de 9 ani despre care se știe că ar fi motivată politic, a publicat luni, pe Tweeter, un plan în 15 puncte în care prezintă propunerile sale pentru viitorul Rusiei în perioada care va urma războiului. 

Intitulat „15 teze ale unui cetățean rus care dorește tot ce este mai bun pentru țara lui”, planul lui Navalnîi pleacă de la prezicerea înfrângerii militare a Rusiei în Ucraina, ceea ce va duce, în opinia sa, la plata unor despăgubiri de război pentru țara invadată de trupele ruse, despăgubiri care ar trebui plătite din veniturile obținute din hidrocarburi.

„Combinația de război agresiv, corupție, generali inepți, economie slabă contra eroismului și motivației ridicate a forțelor de apărare nu poate duce decât la înfrângere”, a scris Navalny pe Twitter. 

Granițele Ucrainei și ale Rusiei au fost „recunoscute și definite la nivel internațional în 1991”, a mai spus opozantul rus, adăugând că ”nu era nimic de discutat aici”

E interesant de observat faptul că Navalnii și-a schimbat opinia conform căreia Crimeea ar trebui să aparțină Rusiei, acesta afirmând acum, în planul său, că „Rusia este suficient de mare așa cum este. Obiectivul nostru ar trebui să fie să ne păstrăm oamenii și să dezvoltăm ceea ce avem din abundență”

Cât privește „regimul lui Putin”, Navalnii argumentează pentru dezmembrarea acestuia și stabilirea unei „republici parlamentare bazată pe alternanța puterii”. Navalnii vorbește apoi despre utilizarea unei părți din vastele venituri ale Rusiei obținute din hidrocarburi pentru plata despăgubirilor de război, ce urmează să trebuiască plătite Ucrainei după previzibila înfrângere a armatei ruse. 

În finalul mesajului din închisoare, opozantul rus își reafirmă poziția să conform căreia Rusia „trebuie să fie parte a Europei și să urmeze calea europeană de dezvoltare”

E neclar cum a reușit opozantul rus să își publice planul în condițiile în care este închis pentru 9 ani după o acuzație de fraudă, care ar fi în realitate o acuzație pentru opoziția făcută regimului Puitin, iar acum are de făcut față unor noi acuzații de terorism, care ar putea duce la condamnarea lui la încă 30 de ani de închisoare – sursa AICI.  

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.