Premierul ungar Viktor Orbán a rostit sâmbătă discursul său anual, în care jumătate de oră a dedicat-o războiului Rusiei împotriva Ucrainei și motivului pentru care Budapesta nu este de acord cu sancțiunile și ajutorul militar pentru Kiev.
Orbán a subliniat că dacă 2022 a fost cel mai dificil an, atunci 2023 va fi cel mai periculos an de la căderea comunismului, din cauza a două mari pericole – războiul și inflația.
„Trebuie să rămânem departe de războiul Rusia-Ucraina, iar asta nu va fi ușor” – a spus premierul ungar. „Își poate permite Ungaria să rămână de partea păcii în opoziție cu toți aliații săi actuali? Bineînțeles că putem”, a răspuns tot el.
„Facem parte din lumea occidentală, suntem membri ai NATO și ai Uniunii Europene și toată lumea de acolo este de partea războiului, sau cel puțin se pretinde a fi, cu excepția noastră”, a spus Orbán, adăugând că în Ucraina se duce un război „nu între armate ale binelui și răului, ci între trupele a două țări slave care duc un război limitat în timp și spațiu deocamdată”.
„Acesta nu este războiul nostru. Nu ar fi corect din punct de vedere moral să punem interesele Ucrainei înaintea celor ale Ungariei. De aceea ne vom menține relațiile economice cu Rusia”, a subliniat premierul.
„Este important să nu ne îngustăm viziunea și să vedem dincolo de Bruxelles. Viețile pot fi salvate doar printr-o încetare a focului și discuții de pace imediate. Să nu ne izolăm de partea lucidă a lumii” – a subliniat el.
Guvernul maghiar nu consideră viabil ca Rusia să amenințe Ungaria sau Europa, deoarece forțele ruse nu sunt în măsură să atace NATO. Orban a subliniat importanța unei Ucraine suverane, dar a considerat că acest lucru poate fi realizat doar printr-o încetare imediată a focului și negocieri. Cei care greșesc transformând NATO într-o alianță de război în loc să o mențină ca alianță de apărare sunt de obicei departe de realitățile devastatoare ale războiului, a opinat el. In același timp apartenența la NATO este vitală pentru Ungaria, deoarece țara e prea departe, la marginea de est a lumii occidentale.
„Ar fi mai ușor să mergem spre interior” și la fel ca Austria și Elveția, Ungaria ar putea juca și jocul neutralității. Dar „istoria nu ne-a oferit acest lux” a explicat premierul – sursa AICI.