Ministerul britanic al Apărării dezvăluie: Rusia a lansat baloane spion deasupra Moldovei, Ucrainei și României


Ministerul britanic al Apărării dezvăluie: Rusia a lansat baloane spion deasupra Moldovei, Ucrainei și României

Obiectele care au fost observate în spațiul aerian al Ucrainei și Moldovei în ultima săptămână sunt cel mai probabil parte din noile tactici ale Rusiei de a obține informații despre sistemele ucrainene de apărare și de uza apărarea antiaeriană ucraineană, se afirmă în revizuirea de duminică a serviciilor de informații ale Ministerului Apărării din Marea Britanie.

Reprezentanții Defense Intelligence amintesc că, pe data de 12 februarie, Forțele Aeriene ale Forțelor Armate ale Ucrainei au raportat prezența mai multor baloane spion în estul regiunii Dnipropetrovsk, iar trei zile mai târziu au doborât cel puțin șase baloane cu reflectoare radar suspendate sub ele deasupra Kievului.

„Este foarte probabil ca baloanele să fie rusești. Probabil că reprezintă o nouă tactică rusă menită să obțină informații despre sistemele ucrainene de apărare aeriană și să-i forțeze pe ucraineni să utilizeze provizii valoroase de rachete sol-aer și muniție pentru a le doborî”, spun serviciile secrete britanice.

În raport se mai menționează că, în data de 14 februarie, descoperirea unui obiect similar, în formă de balon meteorologic spion, a dus la închiderea spațiului aerian al Republicii Moldova pentru câteva ore. Ulterior s-a și comunicat public faptul că motivul închiderii temporare a spațiului aerian al Moldovei a fost o aeronavă necunoscută, asemănătoare unei sonde meteorologice .

„Există o posibilitate reală să putem vorbi tot despre un balon rusesc care a ieșit în derivă din spațiul aerian al Ucrainei”, cred analiștii Ministerului Britanic al Apărării, care creditează aceeași ipoteză a originii misterioaselor baloane și pentru incidentul consemnat în România.

În data de 14 februarie, la fel ca în Ucraina și Moldova, în spațiul aerian al României a fost descoperit un obiect neidentificat asemănător unei sonde meteo. Două avioane de luptă MIG au fost trimise să-l caute, ulterior echipajele aeronavei revenind la sol fără a confirma prezența unor ținte aeriene.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.