700 de proprietăți ucrainene din Crimeea ocupată, confiscate de ruși și vândute în folosul invadatorilor Ucrainei


700 de proprietăți ucrainene din Crimeea ocupată, confiscate de ruși și vândute în folosul invadatorilor Ucrainei

În Crimeea, aproximativ 700 de proprietăți ale unor politicieni și oameni de afaceri ucraineni au fost confiscate de către Rusia și urmează a fi revândute, sumele obținute fiind destinate ”nevoilor armatei ruse” de ocupație. Anunțul a fost făcut azi Vladimir Konstantinov, șeful parlamentului din Crimeea ocupată, acesta folosind termenii de ”naționalizare” pentru a ascunde confiscarea bunurilor și de ”oligarhi” pentru a-i desemna generic pe toți cei care au fost expropriați.

Anterior, parlamentul Crimeei a decis să ”naționalizeze” toate proprietățile unui număr de oameni de afaceri ucraineni asociați cu autoritățile de la Kiev, motivând că acest lucru este o consecință a faptului că respectivi ar fi comis ”acțiuni neprietenoase” împotriva Rusiei. Printre cei vizați se numără Rinat Akhmetov, Igor Kolomoisky, Arseniy Yatsenyuk, Nestor Shufrich, Sergey Taruta și alții. 

La rândul său, șeful administrativ al Crimeei ocupate, Serghei Aksyonov, a confirmat faptul că toate veniturile obținute din vânzarea proprietăților confiscate vor fi alocate pentru nevoile participanților la războiul de agresiune din Ucraina.

"Pe toată perioada de lucru a comisiei antiteroriste din Crimeea, am naționalizat circa 700 de bunuri mobile și imobile. Acestea sunt terenuri, diverse clădiri și spații, construcții în curs, depozite și multe altele", a spus Konstantinov, adăugând: „Încă nu s-au stabilit termene concrete, întrucât volumul lucrărilor de evaluare a obiectelor preluate în proprietatea republicii (n.r – Crimeea ocupată) este semnificativ. De îndată ce această lucrare va fi finalizată, vom transfera proprietățile celor interesați de a le exploata și dezvolta în beneficiul țării noastre și al poporului nostru”, a subliniat Konstantinov.

„Cei care câștigă bani în Crimeea și îi direcționează împotriva cetățenilor noștri, a soldaților noștri, nu au principii și nici simțul conștiinței. Dar este, de asemenea, important ca oligarhii care își desfășoară afacerile în acest fel să fie conștienți că ei activează într-un teritoriu care nu mai aparține Ucrainei iar economia nu mai există, au îngropat-o. Aici este o regiune rusă în curs de dezvoltare”, a mai declarat pompos Konstantinov, reoferindu-se-se la regiunea ocupată abuziv de Rusia, în 2014.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.