Vicepreședintele SUA: ”Rusia a comis crime împotriva umanității în Ucraina”


Vicepreședintele SUA: ”Rusia a comis crime împotriva umanității în Ucraina”

Vicepreședintele american Kamala Harris a declarat sâmbătă că Statele Unite au certitudinea comiterii de către Rusia a unor crime împotriva umanității și Moscova trebuind trasă la răspundere pentru acțiunile îngrozitoare care au fost descrise în rapoartele de informații și titlurile internaționale, inclusiv bombardarea unei maternități, relocarea forțată și „reeducarea” copiilor ucraineni și agresiunile sexuale împotriva copiilor.

„În cazul acțiunilor Rusiei în Ucraina, am examinat dovezile, cunoaștem standardele legale și nu există nicio îndoială: acestea sunt crime împotriva umanității”, a spus Harris.

Vorbind în termeni morali la un an după ce Rusia a invadat Ucraina, Harris le-a declarat liderilor reuniți la Conferința de securitate de la München că lumea are un interes umanitar și strategic în sprijinirea continuă a națiunii asediate.

Harris a subliniat că menținerea unei poziții ferme împotriva agresiunii ruse trimite un mesaj către „alte puteri autoritare care ar putea încerca să subjuge lumea prin constrângere, dezinformare și chiar prin forță brută”.

Cu o zi mai devreme, președintele ucrainean Volodimir Zelenski, vorbind în același interval orar, a cerut liderilor adunați să-și „accelereze” sprijinul pentru Kiev în lupta sa împotriva Rusiei, avertizând că Putin a început o ofensivă de primăvară, imperios necesar în a fi oprită încă de la acest nivel

„Trebuie să ne grăbim. Avem nevoie de viteză — viteza acordurilor noastre, rapiditatea livrării noastre, de rapiditatea deciziilor pentru a limita potențialul rusesc. Nu există nicio alternativă la viteză, deoarece viteza este cea de care depinde viața noastră”, le-a spus Zelensky liderilor reuniți la München. 

Ucrainei i s-a acordat anul trecut statutul de candidat în Uniunea Europeană și a aplicat pentru intrarea accelerată în NATO - alianțe care ar însemna mai mult ajutor economic și militar. Dar acceptarea este un proces anevoios, iar accederea către calitatea de membru deplin la oricare dintre organizații ar putea dura ani de zile.

În tot acest timp în care alianța occidentală a rezistat în ultimul an, pompând arme în Ucraina și impunând sancțiuni Rusiei, există semnele unor fisuri timpurii. În Statele Unite, republicanii au preluat Camera în noiembrie, iar mulți conservatori au promis că își vor retrage sprijinul față de Ucraina, avertizând împotriva unui cec în alb fără dată de expirare. În același timp, apetitul pe termen lung al Europei pentru finanțarea efortului de război rămâne neclar, mai ales că liderii națiunilor au invocat deseori efectul nefast al conflictului asupra economiei globale.

Între timp, mai multe sondaje arată că sprijinul americanilor pentru războiul din Ucraina s-a diminuat. Patruzeci și opt la sută dintre americani spun acum că sunt de acord ca SUA să furnizeze arme Ucrainei, potrivit unui sondaj Associated Press/NORC publicat în ziua în care Harris a aterizat în Europa. În mai 2022, la aproape trei luni de la începutul războiului, 60% dintre adulții americani au declarat că sunt în favoarea trimiterii de arme Ucrainei.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.