Maia Sandu: ”Ucraina asigură securitatea Moldovei în fața amenințărilor Federației Ruse!”


Maia Sandu: ”Ucraina asigură securitatea Moldovei în fața amenințărilor Federației Ruse!”

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, consideră că discuția despre apartenența Republicii Moldova la NATO nu are, în acest moment, perspective reale de dezvoltare, din cauza influenței pe termen lung a propagandei rusești, care a distrus sprijinul public pentru acest demers.

Maia Sandu a făcut această declarație la Conferința de Securitate de la München, comentând și condamnând războiul de agresiune rusesc. 

Președintele Moldovei a subliniat chiar că riscul invadării ș ocupării republicii de către armata rusă a scăzut semnificativ datorită acțiunilor de succes ale Forțelor Armate Ucrainene. „Nu există în prezent nicio amenințare militară directă pentru Moldova, Ucraina ne asigură securitatea”, a subliniat președintele.

Maia Sandu a comentat separat și posibilitatea ca Moldova să adere la NATO. Potrivit Președintelui Moldovei, Chișinăul înțelege urgența renunțării la statutul de neutralitate, dar nu are sprijin public: "Când vedem ce face Rusia, devine clar că neutralitatea nu ne protejează. Cu toate acestea, în prezent nu există sprijin public pentru schimbarea acestui statut. Având în vedere acest fapt, posibilitatea la care facem referire nu este acum un subiect de discuție în Moldova".

Maia Sandu a mai acuzat și Federația Rusă că răspândește narațiuni false ce subminează imaginea NATO.

„Este posibil să discutăm despre ceea ce influențează această stare de fapt, și unul dintre motive este propaganda rusă de lungă durată. Și acum propaganda rusă încearcă să demonstreze că neutralitatea înseamnă că Moldova nu ar trebui să-și consolideze forțele de securitate, ceea ce este o prostie absolută", a mai spus Maia Sandu. 

În aceeași perioadă, Alianța Nord Atlantică, prin vocea secretarului general adjunct, Mircea Geoană, a asigurat Republica Moldova de faptul că NATO va acorda un ajutor permanent Chișinăului, pentru a nu face pași înapoi în fața ofensivei hibride a Rusiei.

“Republica Moldova este un partener al NATO. De trei decenii ajutăm deja Republica Moldova în multe privinţe. Desigur, ştim că Republica Moldova este o ţară neutră, potrivit Constituţiei, şi respectăm asta. Dar vedem o intensificare a parteneriatului dintre Republica Moldova şi NATO. Răspundem la solicitări pe care guvernul şi preşedintele Republicii Moldova ni le adresează, atât NATO ca organizaţie, cât şi aliaţilor individuali. Preşedinta Maia Sandu are dreptate: a fi neutru nu înseamnă a fi slab în materie de apărare. În privinţa Republicii Moldova există un aspect important: ţara este un partener atât al NATO cât şi al Uniunii Europene. Faptul că UE a oferit Ucrainei, dar şi Republicii Moldova, perspectiva de a deveni membre ale blocului comunitar, a ajutat într-un fel Republica Moldova să reziste uriaşelor presiuni ale Rusiei. Fiindcă împotriva Republicii Moldova Rusia şi-a desfăşurat întreg arsenalul de război hibrid. Nu este un război deschis ca în Ucraina, dar cu toate acestea presiunile împotriva Republicii Moldova sunt uriaşe, la fel şi în Georgia şi Bosnia-Herţegovina. De aceea îi ajutăm chiar mai mult pe aceşti parteneri care se confruntă cu presiuni imense din partea Rusiei”, a declarat Secretarul General adjunct al NATO.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.