Pe lângă săvârșirea unui amplu genocid și distrugerea a milioane de familii, Rusia distruge fauna și flora Ucrainei, ducând-o în fața unui dezastru ecologic de proporții / Anna Neplii


Pe lângă săvârșirea unui amplu genocid și distrugerea a milioane de familii, Rusia distruge fauna și flora Ucrainei, ducând-o în fața unui dezastru ecologic de proporții / Anna Neplii

Agresiunea rusească împotriva Ucrainei distruge totul în cale. Sute de mii de vieți nimicite, milioane de familii distruse, orașe și sate bombardate, locuințe făcute una cu pământul. E iadul pe pământ. Numeroase familii au pierdut tot ce au dobândit și au construit în cursul vieții, iar distrugerea asta continuă în fiecare zi. Rusia trebuie să răspundă pentru genocidul săvârșit. 

Dincolo de uriașele pierderi umane, trupele Moscovei distrug fără milă fauna și flora Ucrainei, iar acest fapt va comporta consecințe pe termen lung pentru mediu nu doar pe teritoriul ucrainean, ci și pentru sistemul ecologic al Europei. 

Însă autoritățile ruse nu-și fac griji nici când nenorocirile au loc la ele acasă, în Rusia putinistă. De exemplu, n-au luat nici cea mai mică măsură când au avut loc incendii uriașe în Siberia, în regiunile Krasnoyarsk, Irkutsk, Buriația, Transbaikalia și Iakutia. Numai în cursul anului 2019, în aceste regiuni au ars peste 3 milioane de hectare de pădure – vorbim despre un spațiu egal cu suprafața Belgiei. Autoritățile ruse nu au încercat să stingă incendiile, ci doar au introdus starea de urgență în zonele afectate. Dacă așa se comportă rușii la ei acasă, e clar că nu le pasă absolut deloc de distrugerea florei și faunei din alte țări.  

”Cu trecerea anilor, sunt din ce în ce mai multe probleme generate de pierderea biodiversității și poluarea mediului, probleme ce duc la intensificarea crizei climatice. Problemele s-au accentuat atunci când Rusia și-a început invazia la scară largă în Ucraina. Un număr mare de păduri, pășiuni și turbării sunt arse, zone întregi sunt minate, iar procesul deminării va presupune mult timp. În plus, există o problemă uriașă de poluare – multe stații de tratare a apei au fost bombardate”, a explicat Virginijus Sinkevicius, comisarul european pentru mediu, oceane și pescuit. 

Atacurile rusești asupra industriei critice – țintele sunt, în special, instalațiile energetice și instalațiile necesare depozitării produselor petroliere – contribuie, de asemenea, la eliberarea de substanțe toxice în aer, poluând mediul și afectând populația. Aceste particule toxice se depun mai apoi, rămân la suprafața solului și contaminează sursele de apă. 

Din cauza operațiunilor militare, nu mai există acces și nici electricitate în multe mine de cărbune din estul Ucrainei. Apa nu mai este pompată și minele sunt inundate. Se acumulează apă toxică de mină, fapt ce duce și la contaminarea surselor de apă potabilă, făcându-le inutilizabile. E posibil ca un număr mare de oameni să rămână fără acces la apă potabilă. 

Aceste probleme de mediu nu privesc doar Ucraina. Poluarea nu cunoaște granițe, la fel cum nici biodiversitatea nu are frontiere. Pagubele pe care le suferă mediul ecologic al Ucrainei se vor propaga, într-un fel sau altul, și în Europa, mai ales în țările vecine. Otrava care infestează apele din Ucraina poate ajunge și în alte țări, afectând cel puțin fauna acvatică. 

Întrucât, în ceea ce privește mediul, totul este conectat în ansamblu, cauzarea unei probleme va genera o altă problemă. Cine știe unde va duce lanțul de consecințe? Războiul Rusiei afectează Europa inclusiv în acest sens. 

Evident, pe teritoriul Ucrainei, în această etapă este dificil să se întreprindă acțiuni menite protejării și refacerii mediului, întrucât războiul e în plină desfășurare. De asemenea, refacerea diverselor ecosisteme – mediile acvatice, pădurile ș.a.m.d. –  necesită lungi perioade. 

”În prezent, cel mai important lucru este să asigurăm victoria militară a Ucrainei și instaurarea păcii. După aceea ne putem concentra pe eforturile de refacere a mediului. Încercăm să ajutăm la asta chiar și în acest moment, prin intermediul proiectului Phoenix, desfășurat în colaborare cu Ministerul Protecției Mediului și Resurselor Naturale al Ucrainei, proiect care vizează refacerea pădurilor în regiunile eliberate de sub ocupația rusească”, a punctat Virginijus Sinkevicius, comisarul european pentru mediu, oceane și pescuit. 

Întrucât protecția mediului e o etapă necesară în procesul aderării Ucrainei la Uniunea Europeană, Ministerul Protecției Mediului și Resurselor Naturale al Ucrainei cooperează cu responsabilii Comisiei Europene pentru a armoniza toate normele și legislațiile. 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.