Dezvăluirile ministrului britanic al apărării: Rusia a avansat cu câțiva metri, nu cu kilometri...


Dezvăluirile ministrului britanic al apărării: Rusia a avansat cu câțiva metri, nu cu kilometri...

În ciuda temerilor că Federația Rusă ar putea lansa un atac de proporții pentru a marca un an de la începutul invaziei în Ucraina, în realitate nu există nicio dovadă a unei concentrări mari de forțe ruse similare cu cea din 24 februarie 2022, a declarat secretarul britanic al Apărării, Ben Wallace, în cadrul Conferinței de securitate de la München

Potrivit secretarului britanic al Apărării, cea mai mare realizare a Rusiei de până acum este o serie de atacuri-test de-a lungul liniei frontului, care implică forțe mobilizate, dar care s-au soldat și cu pierderi foarte mari în rândul forțelor de ocupație.

"Până în prezent, nu există nicio confirmare a unei ofensive rusești semnificative, majore. Ceea ce am văzut până acum este doar un avans minimal pe fronturi, obținut cu prețul a mii de vieți", a spus Wallace.

Conchizând că așa zisa „mare” ofensivă a Rusiei avansează „cu metri, nu cu kilometri”, ministrul a subliniat și faptul că armata rusă nu reușește să depășească paradigma tactică a „mașinii de tocat carne”, cel mai bun exemplu care ilustrează acest fapt fiind măcelul la care au fost supuși deținuții de drept comun încadrați în grupările paramilitare Wagner. 

Wallace a mai spus că aliații occidentali ai Ucrainei sunt „mai hotărâți ca niciodată” să o ajute să respingă invadatorii ruși.

Conform purtătorului de cuvânt al securității naționale a Casei Albe, John Kirby, de la începutul invaziei pe scară largă a Federației Ruse în Ucraina compania militară privată „Wagner” a pierdut peste 30.000 de mercenari răniți și morți.

Potrivit lui Kirby, din cei peste 30.000 de „wagneriți”, aproximativ 9.000 au murit, 50% dintre aceștia fiind uciși la jumătatea lunii decembrie.

Purtătorul de cuvânt al Casei Albe a subliniat că aproximativ 90% dintre „wagneriții” care au murit în decembrie au fost recrutați în închisorile rusești.

Potrivit lui Kirby, PMC „Wagner” se bazează foarte mult pe condamnați pentru a-și reînnoi rândurile, în ciuda anunțului lui Evgheni Prigojin de a opri recrutarea de oameni din închisori.

”Wagner îi tratează pe noii lor recruți, majoritatea condamnaților, ca pe carnea de tun, aruncându-i literalmente într-o mașină de tocat carne. Prigojin pur și simplu i-a scos din închisori și i-a aruncat pe câmpul de luptă fără antrenament, fără echipament, fără comandă organizațională, pur și simplu i-a aruncat în luptă", a declarat Kirby.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.