Gigantul ”Auchan” alimentează mașinăria criminală de război a Rusiei: țigări, brichete și șosete pentru invadatorii din Ucraina


Gigantul ”Auchan” alimentează mașinăria criminală de război a Rusiei: țigări, brichete și șosete pentru invadatorii din Ucraina

De la începutul invadării Ucrainei de către Putin, filiala rusă a companiei franceze Auchan a furnizat bunuri armatei ruse în teritoriile ucrainene ocupate, sub masca ajutorului umanitar pentru civili și a ajutat birourile de recrutare militară să mobilizeze oamenii, relevă o anchetă comună a jurnaliștilor de investigații de la ”The Insider”, ”Le Monde” și ”Bellingcat”.

Livrările în folosul armatei ruse de ocupație au constat atât din bunuri expediate din depozitele Auchan, cât și din bunuri colectate de voluntari în cadrul magazinelor Auchan din diferite regiuni ale țării agresoare.

Ancheta menționează o scrisoare care a fost trimisă angajaților magazinelor Auchan din Sankt Petersburg: „Dragi colegi, vă rugăm să puneți la punct o colectă pentru ajutor umanitar (pe baza listei din atașament) și să o trimiteți la magazinul Severny (Nord) în seara ast. Oferiți feedback, odată ce paleții sunt gata”.

Mărfurile din transportul menționat în mesaj nu aveau nimic de a face cu „ajutor umanitar”: șosete pentru bărbați de mărimea 40, țigări (care nu sunt niciodată furnizate ca ajutor umanitar), brichete, și aparate de ras, totul pentru uzul bărbaților, nimic pentru femei și copii. Cantitatea de mărfuri (1.000 de tuburi de pastă de dinți și 500 de brichete) indică faptul că produsele urmau să fie distribuite unuia sau chiar către două batalioane. 

„Ajutorul umanitar” la care face referire ancheta a fost ulterior oficializat ca achiziție de către 10 persoane juridice, companiile fiind interconectate. Toate deservesc St Petersburg Passazhiravtotrans, entitate care, la rândul său, face parte din Comitetul pentru transport al orașului. Unele dintre aceste persoane juridice, la întrebarea jurnaliștilor, nu au ascuns faptul că mărfurile au fost trimise către armata rusă.

Auchan nu s-a limitat la magazinele sale din Sankt Petersburg pentru aprovizionarea trupelor de ocupație. Acest lucru este dovedit de faptul că livrările au fost coordonate de către biroul din Moscova și că întreaga activitate de colectare a ajutoarelor în centrele comerciale deținute de Auchan a fost replicată și în alte regiuni. De exemplu, în Samara, Rybinsk și Vladimir puncte de colectare pentru „ajutor umanitar pentru Donbass” au fost înființate în magazinele Auchan.

Aparent, nu numai Auchan, ci și Leroy Merlin, care aparține aceluiași conglomerat de afaceri, a furnizat bunuri teritoriilor ocupate. În orice caz, un videoclip de la Mariupol, publicat în decembrie, arată membri ai Gărzii Tinere a Rusiei Unite care descarcă paleți identici cu marca Leroy Merlin.

Auchan a ajutat, de asemenea, autoritățile ruse în procesul de mobilizare: compania a colectat și a transmis date despre angajații săi către birourile militare de înrolare și, după anunțarea mobilizării, a ajutat birourile de înrolare să îndeplinească norma: angajaților li s-au transmis notificări legate de obligația lor de a se înrola la locul de muncă și au fost înștiințați că, în cazul în care nu își vor respecta această obligație, își vor pierde locul de muncă.

Lanțul de supermarketuri Auchan este una dintre cele mai mari 10 companii străine din Rusia. În Rusia, lanțul francez Auchan operează 241 de magazine și are aproximativ 30.000 de angajați. Piața țării agresoare generează 11% din venituri pentru compania-mamă, Auchan Holding, al cărui CEO-ul, Yves Claude, a declarat că lanțul va continua să funcționeze în Rusia, deoarece „acționează în interesul populației civile”.

Auchan respinge acuzațiile, pe motiv că ”nu bat” cu verificările interne: ”dăm de mâncare rușilor ca și ucrainenilor”

Reacția Auchan Retail, care gestionează activitatea de distribuţie a grupului francez, s-a concretizat vineri într-un comunicat de presă în care ”respingea categoric acuzațiile”. „Auchan Retail dezminte categoric faptele relatate în anchetă şi interpretarea lor. Aceste acuzaţii „nu sunt în niciun fel coroborate cu realitatea verificărilor (noastre) interne care confirmă, în schimb, respectarea strictă a reglementărilor în vigoare”, a reacţionat Auchan Retail, afirmând că magazinele sale ”rămase deschise în Rusia sunt acolo pentru a permite populaţiei ruse (aşa cum se întâmplă şi în Ucraina cu populaţia ucraineană) să se hrănească”. ”Magazinele nu oferă niciun ajutor voluntar şi activ niciunei aprovizionări a altor categorii de consumatori decât populaţia civilă rusă”, a mai menționat grupul.

Vineri, Kievul a acuzat Auchan că este o „armă deplină a agresiunii ruse”, ministrul de Externe ale Ucrainei, Dmitro Kuleba, anunţând într-o postare pe Twitter că vrea să discute chestiunea cu şefa diplomaţiei franceze Catherine Colonna.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.