O replică contemporană hibridă a ”iluștrilor” săi predecesori Adolf Hitler și I.V. Stalin, Vladimir Putin, dictatorul responsabil de moartea a sute de mii de oameni în Ucraina, a dat ordin pentru crearea a nu mai puțin de 43 de instituții menită să reeduce ideologic, în spiritul ”Marii Rusii”, mii și mii de copiii ucraineni. Aceștia sunt deportați în lagărele din Rusia și din Crimeea ocupată, pentru ”pregătire cultural - patriotică și militară” și sunt ținuți luni de zile, cu forța, în aceste închisori ale sufletului și spiritului, potrivit raportului Proiectului ”Observatorul Conflictelor”, derulat de Universitatea Yale. ”Conflict Observatory” este un program de investigare a crimelor de război rusești din Ucraina, inițiat de Departamentul de Stat al SUA în mai 2022, și care se bazează pe mărturiile părinților, ale victimelor, pe postările pe rețelele de socializare și pe imaginile preluate din satelit. Experții prestigioasei instituții americane de educație sugerează chiar că amploarea acestei crime ideologice și identitare pusă la cale de Putin este cu mult mai mare decât ceea ce este cunoscut și dovedit în mod cuantificabil în acest moment.
Trimiterea copiilor ucraineni în lagărele de reeducare din Rusia a început chiar cu câteva săptămâni înainte de invazie. La începutul lunii februarie 2022, autoritățile ruse au scos aproximativ 500 de orfani din autointitulata și anexata Republică Populară Donețk, sub pretextul unei ”situații nesigure”, se arată în raport. După cum au descoperit ulterior cercetătorii americani, peste 6 mii de copii cu vârste cuprinse între patru luni și 17 ani au trecut prin taberele de reeducare ideologică ale lui Putin, nu numai orfani, ci și copii care au fost smulși pur și simplu din familiile lor, pentru simplul fapt că erau ucraineni.
Unde sunt amplasate gulagurile rusești ”rezervate” copiilor Ucrainei
Lagărele de reeducare sunt amplasate în toată Rusia: din Crimeea ocupată (cele mai multe) și până în Orientul Îndepărtat, spun autorii investigațiilor, care au identificat tabere lângă Moscova, Kazan, Ekaterinburg, precum și în Magadan, regiunile de coastă ale Mării Negre și în Siberia.
Din cele 43 de instituții, 41 funcționează pe baza infrastructurilor taberelor de vară pentru copii, dar anchetatorii sugerează că de fapt există mult mai multe locații de reeducare decât cele care au fost documentate până la eliminarea oricărui dubiu. În două cazuri, taberele au fost deschise în incinta unui spital de psihiatrie din regiunea Simferopol, după cum s-a anunțat în noiembrie de către Comisarul ucrainean pentru Drepturile Omului, și în cea a unui Cămin pentru Familiști, aflat în regiunea Moscovei, acolo fiind aduși spre adopție copii ucraineni în aprilie 2022.
În majoritatea cazurilor, copiii din Ucraina care locuiau în aceeași regiune au fost trimiși în lagărele de reeducare într-un singur grup. Adesea, destinația a fost determinată de numele regiunii rusești care „a luat patronajul” asupra regiunii ucrainene ocupate .
Istorie, ideologie și propagandă rusă pentru spălarea creierului copilului ucrainean
Autoritățile Federației Ruse explică deportarea copiilor din Ucraina pentru reeducare din perspectiva pretinsei preocupări a ”Mamei Rusii” pentru sănătatea celor internați în lagăre, pentru punerea lor la adăpost din fața ostilităților sau pur și simplu ca efect al preparativelor pentru adopția orfanilor ucraineni de către familiile rusești.
Cercetătorii de la Yale au descoperit faptul că în cel puțin 32 de lagăre identificate s-a desfășurat intense activități de dopaj ideologic cu copiii, adevărate operațiuni de spălare a creierului, deportaților impregnându-li-se opinii și convingeri culturale, politice și sociale pro - ruse. Copiii au fost duși în excursii în locuri cu rezonanță culturală și patriotică, participând cu forța la prelegeri ale veteranilor de război și istoricilor ruși.
Mai mult decât atât, în lagărele din Crimeea și Cecenia, ”gazdele” deportaților au pregătit pentru aceștia programe de pregătire militară, cei internați fiind învățați cum să manevreze armele de foc, echipamentul de război și cum să conducă vehicule militare. În apropiere de Groznîi, adolescenții au urmat cursuri de „tineri luptători” la Universitatea Rusă a Forțelor Speciale, iar în Crimeea au fost trimiși la Școala Viitorilor Comandanți, organizată de Yunarmiya, Mișcarea Națională pentru Cadeți a Armatei Ruse. Potrivit lui Vladimir Kovalenko, șeful Yunarmiya Sevastopol, programul a avut ca scop ”promovarea patriotismului și a iubirii pentru Rusia”.
Pe lângă educația culturală, patriotică și militară, copiilor li se predau în lagărele ideologice istorie și alte materii conform standardelor educaționale rusești, unele dintre tabere lucrând sub auspiciile universităților locale, care le-au oferit apoi cursanților locuri de studii gratuite, pentru a-i atrage întru desăvârșirea reeducării.
Cum pretextul invocat al deportării este, la nivel general, așa zisa situație de vulnerabilitate socială, nu doar orfanii ucraineni sunt duși în lagăre, ci și copiii care au părinți, aparținătorii fiind de cele mai multe ori forțați, prin presiune fizică, psihică, abuz și amenințare, să accepte despărțirea de cei mai mici membrii ai familiilor.
Deși, teoretic, unele tabere erau organizate pe o perioadă limitată pentru copiii ucraineni cu familii, nu de puține ori, în lagărele din Crimeea și Krasnodar de exemplu, copiii au fost ținuți săptămâni întregi și chiar luni de zile peste data limită anunțată inițial, soarta unora dintre cei deportați fiind încă necunoscută de vreme ce, potrivit directorului Eastern Human Rights Group, Vera Yastrebova, unii dintre cei deportați și-au schimbat între timp, ca efect al reeducării, prenumele, numele de familie și chiar data nașterii.
Într-unul dintre lagărele de reeducare, întoarcerea în Ucraina a peste 300 de copii a fost anulată după ce Kievul a recăpătat controlul asupra regiunii Harkov, în toamna lui 2022, iar cei internați au fost anunțați că se vor întoarce acasă doar dacă Rusia va recuceri orașul Izium. Într-o altă tabără, plecarea copiilor către Ucraina, planificată pentru luna noiembrie, a fost anulată pentru că Rusia pierduse orașul Herson.
Sute de mii de copii deportați în lagărele lui Putin
Numărul exact al copiilor deportați în lagărele rusești nu este cunoscut. În ianuarie 2023, Rusia a declarat că 728.000 de copii au ajuns în țară de la începutul războiului. Această estimare îi include probabil pe cei evacuați în Rusia împreună cu familiile lor. Autoritățile ucrainene au documentat doar 14.700 de cazuri de deportare a copiilor, dar estimează că numărul real al acestora este de ordinul sutelor de mii.
Autorii raportului au descoperit cel puțin două tabere în care copiii au fost adoptați în familiile rusești - 20 dintre ei locuiesc acum în regiunea Moscovei și învață în școlile locale. Potrivit directorului Eastern Human Rights Group, Vera Yastrebova, viitorii părinți adoptivi, ca și copiii, au fost și ei reeducați, urmând cursuri ideologice sub atenta îndrumare a educatorilor ruși.
În total, potrivit Avocatului Poporului – Deparatmentul Copii din Rusia, Maria Lvova - Belova, până în octombrie 2022, familiile rusești adoptaseră 350 de orfani din Ucraina și încă o mie de copii așteptau adopția la acel moment.
Cine sunt cei care se fac responsabili pentru „reeducare”
Potrivit anchetatorilor, „munca educațională” este coordonată de guvernul rus la toate nivelurile. Din raport rezultă că programul este realizat și promovat de câteva zeci de oficiali federali, regionali și locali, în special de ministrul Educației, Serghei Kravtsov, președintele Consiliului Federației, Valentina Matviyenko și prim-adjunctul șefului administrației prezidențiale, Serghei Kiriyenko. Munca responsabililor din liniile inferioare, de execuție a strategiei lui Putin, implică transportul copiilor, strângerea de fonduri, managementul unui lagăr și promovarea programului în Rusia și în teritoriile ocupate ale Ucrainei. Cel puțin 12 persoane care coordonează proiectul de anihilare identitar – ideologică a copiilor ucraineni nu sunt incluse în nicio listă de sancțiuni internaționale.
Programul este condus în primul rând de Avocatul Poporului – Departamentul pentru Copii, Maria Lvova-Belova (foto de propagandă). În septembrie, Belova a povestit cum, în cazul copiilor ucraineni deportați din Mariupol în regiunea Moscovei „ura s-a transformat în dragoste” pentru Rusia. În prezent Lvova - Belov se află sub sancțiunile SUA pentru participarea la deportarea copiilor .
Autoritățile ruse au confirmat în repetate rânduri că exportă și rusifică copii ucraineni, ceea ce este contrar principiilor de protecție a copiilor în timp de război, aprobate de ONU. Astfel, prim-ministrul Crimeei anexate, Aksyonov, comentând raportul, a recunoscut fără nicio problemă, ba chiar cu ironie, existența lagărelor de reeducare: „Da, aceștia suntem noi „rușii răi”. Torturăm copiii cu marea, cu soarele, cu clima sănătoasă, cu programele educaționale și de divertisment și, eventual, chiar cu desenele sovietice. Este groaznic pentru dușmanii noștri să-și imagineze că cetățenii liberi, sănătoși, educați și patrioți ai Marii Rusii vor crește din astfel de copii”.