Rusia criminală: un deputat din partidul lui Putin a propus reintroducerea pedepsei cu moartea pentru rușii care părăsesc și critică Rusia, numindu-i ”trădători de patrie”. Tot el a amenințat că aceștia ar putea fi uciși oriunde, indiferent de țările în care s-au stabilit


Rusia criminală: un deputat din partidul lui Putin a propus reintroducerea pedepsei cu moartea pentru rușii care părăsesc și critică Rusia, numindu-i ”trădători de patrie”. Tot el a amenințat că aceștia ar putea fi uciși oriunde, indiferent de țările în care s-au stabilit

Deputat în Duma de Stat din partea partidului ”Rusia Unită” al lui Putin, Andrei Kolesnik a propus introducerea pedepsei cu moartea pentru rușii care părăsesc și critică Rusia, întrucât, acuză el, astfel de alegeri individuale ar reprezenta niște ”acte de trădare”. 

Kolesnik a lansat această propunere într-un interviu pentru publicația Podmoskovje Segodnya, la 6 februarie. 

Comentând practica "condamnărilor în contumacie", în special în legătură cu jurnalistul rus Aleksandr Nevzorov și bloggerița rusoaică Veronika Belotserkovskaia, care se află în afara țării, deputatul Andrei Kolesnik a declarant următoarele: "Bine, tocmai au fugit din Rusia... Lasă-i să stea și să muncească. Dar atunci când se lucrează împotriva Rusiei, acest lucru se numește război informațional. Este mai grav decât o armă... Limbile rele sunt mai înfricoșătoare decât o armă”, a insistat Kolesnik, deranjat că există și ruși potrivnici regimului putinist, care nu sunt zombați de propaganda Kremlinului. 

Mai mult, deputatul amenință cu represalii persoanele incomode: "Personal, părerea mea - deși o pot exprima și în Parlament - dacă o persoană a comis unele crime grave împotriva Rusiei, atunci sentințele pot fi diferite. Și această sentință poate fi executată pe teritoriul unde se află". E vorba de o amenințare clară în sensul că Rusia s-ar putea răzbuna pe oricine, oriunde. 

Jurnalistul propagandist l-a întrebat pe Andrei Kolesnik dacă face referire la pedeapsa cu moartea, iar acesta a răspuns: 

"Pentru trădare poate fi folosită această pedeapsă excepțională. Acum avem un moratoriu asupra pedepsei cu moartea, deși aceasta există în legislația noastră. Decizia de ridicare a moratoriului nu este luată de Duma de Stat, ci de instanță. Deși mulți din Dumă sunt înclinați să susțină acest lucru".

Dmitri Medvedev – șeful adjunct al Consiliului de Securitate al Rusiei – a declarat, într-un interviu acordat în martie 2022 agenției de propagandă RIA Novosti, că “nu există restricții în ceea ce privește revenirea pedepsei cu moartea în Rusia, dar totul va depinde de situația din țară”. 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.