E de-a dreptul uluitor că, deși trecem printr-un sângeros război la scară largă al Rusiei împotriva Ucrainei, unii politicieni ucraineni pro-ruși sunt menținuți în diverse funcții și poziții importate. Mai mult, sunt îndopați cu purcoaie de bani publici, din nou și din nou, deși e clar pentru toată lumea că avem de-a face cu niște colaboraționiști ai Rusiei.
În cele ce urmează vom vorbi despre primarul Odesei – Ghenady Trukhanov (foto sus) –, care deține această funcție încă din 2014. Pro-rusismul lui Trukhanov este o evidență pe care o poate verifica oricine îi citește declarațiile făcute de-a lungul anilor. În plus, edilul Odesei deține un pașaport eliberat de Federația Rusă. De altfel, în timpul scandalului ”Panama Offshore” (2016) au fost făcute publice mai multe copii ale documentelor rusești pe care le folosește familia lui Trukhanov. Cu același prilej s-a constat că primarul Odesei deținea nu mai puțin de 20 companii offshore.
Cu toate acestea, se pare că Serviciul de Securitate al Ucrainei (SSU) nu e pasionat de toate aceste evidențe. Trukhanov are numeroase legături cu Rusia, asta e incontestabil. De asemenea, există și videoclipuri în care primarul Odesei ridică osanale Rusiei. După începutul invaziei rusești la scară largă, a fost creată o petiție în care i se cerea lui Zelenski să nu ignore declarațiile și gesturile pro-rusești ale lui Trukhanov. În toamnă, Zelenski a anunțat public că SSU se ocupă de acest caz, însă până în acest moment nu există efecte vizibile și nici informații privind rezultatele unei astfel de anchete.
Trukhanov e pro-rus dintotdeauna
Potrivit informațiilor documentate dezvăluite de presă, în anii ‘90, Trukhanov era un obișnuit ale bandelor criminale asociate oligarhilor ruși. În 2000, îl regăsim în postura de asistent pe probleme de ”securitate” în cadrul reprezentanței companiei ruse Lukoil în Ucraina.
În 2010, același Trukhanov era președintele grupării rusofile ”Partidul regiunilor”, pentru ca în 2015 să devină șeful altei grupări pro-ruse – ”Doveriay Delam” (DD, ”Încrederea în afaceri”) –, al cărei principal aliat a devenit așa-zisul ”Bloc de opoziție” (care nu era altceva decât fostul Partid al regiunilor, după o recosmetizare). Un aspect care spune multe – Doveriay Delam (DD) e singurul partid din Ucraina înregistrat în limba rusă după 2014 (adică după Revoluția Demnității). Titulatura partidului e încă rusească.
Ulterior s-a aflat că Ghenady Trukhanov i-a dat o mită de jumătate de milion de dolari lui Pavlo Petrenko, pe atunci ministru al Justiției, iar președintele Petro Poroșenko ”a închis ochii”.
În timpul sângeroaselor evenimente din 2013-2014, Trukhanov nu a observat nimic ilegal în acțiunile autorităților pro-ruse de atunci, ba chiar a aprobat și a aplaudat acțiunile teroriste ale ”Berkut”. De asemenea, el s-a pretat să catalogheze Euromaidanul drept ”o grămadă de provocatori care vor să-și recapete puterea”.
La 2 mai 2014, în Odesa a avut loc episodul final al confruntării dintre activiștii pro-ucraineni și cei pro-ruși, soldat cu incendierea Casei Sindicatelor. Imediat după aceea, pro-rușii au plănuit să repete scenariul creării așa-ziselor ”republici populare” Lugansk și Donețk. La acel moment, Trukhanov a fost parte a acestui scenariu rusesc, la fel ca Serghei Kivalov, apropiatul său, care a fost șeful Comisiei Electorale Centrale în timpul alegerilor prezidențiale din 2004, în preludiul Revoluției Portocalii, când Kivalov l-a ajutat pe pro-rusul Viktor Ianukovici să devină, prin fraudă electorală, președinte al Ucrainei). De notat că Trukhanov întocmise proiectul pentru o viitoare Republică Populară Odesa.
Dincolo de asta, e bine de știut că, an după an, în ziua de 9 mai, împopoțonat cu panglica putinistă a Sf. Gheorghe, Genady Trukhanov depunea coroane de flori la memorialele sovietice, sărbătorind victoria rusească în așa-zisul ”Mare Război Patriotic”. Asta deși Germania capitulase pe 8 mai.
Să nu uităm nici că, în 2014, după ce Rusia a ocupat Crimeea, Trukhanov (pe atunci deja primar al Odesei) a declarat că Crimeea ar fi Rusia, insistând că așa-zisul referendum impus de Putin ar fi fost ”legal”.
În 2021, Trukhanov și-a făcut apariția în videoclipul piesei lui Leonid Uteșov (”La Marea Neagră”) împreună cu artiștii ruși Yuri Stoyanov și Nona Grishaeva, care au făcut turnee pe teritoriul ocupat de ruși în regiunile Donețk și Lugansk. De notat că, în 2014, Yuri Stoyanov a susținut cu frenezie ocuparea Crimeei, ba chiar a jucat în filmul rusesc de propagandă ”Podul Crimeei”, despre ”reunificarea” peninsulei cu Rusia. Filmul a fost făcut cu bani publici de o familie de propagandiști putiniști notorii – Margarita Simonyan și Tigran Keosayan.
De-a lungul întregii sale activități de primar, Trukhanov s-a opus cu vehemență decomunizării Odesei, în ciuda numeroaselor proteste ale cetățenilor. De trei ori a încercat să elimine denumirile date în cinstea soldaților din Regimentul Azov, pentru a le repune în uz pe cele din vremea regimului comunist. După începutul invaziei rusești la scară largă, Trukhanov s-a opus din răsputeri intenției demolării statuilor dedicate Ecaterinei a II-a și lui Pușkin.
În primele zile ale invaziei rusești la scară largă Trukhanov a făcut totul pentru a împiedica crearea unei apărări corespunzătoare în zona Odesei, dispersând protestele ucrainene și luând partea ”activiștilor” pro-ruși. Tot în primele zile, primarul a ținut o serie de discursuri lipsite de orice sens, fără a face nici cea mai mică mențiune privitoare la agresiunea militară a Federației Ruse împotriva Ucrainei.
Apoi, când s-a dovedit că Ucraina rezistă cu brio în fața invaziei, Trukhanov a început să rostogolească pe web alte teze rusești: că bieții soldați ruși ar fi fost înșelați de Kremlin, că războiul acesta ar fi unul fratricid și alte asemenea, declarându-se ”îngrijorat de ura față de tot ce este rusesc”. Trebuie menționat că astfel de narațiuni au fost promovate pe plan internațional chiar de Rusia, insistându-se că Putin ar fi singurul vinovat pentru acest război, însă nu și poporul rus sau militarii ruși, care ar fi fost înșelați și care cică nici nu ar vrea acest război, deși comit genocid în Ucraina de un an de zile, în văzut întregii planete.
Un exemplu izbitor al unei astfel de operațiuni rusești planificate a fost promovarea așa-zisei ”martire” Maria Ovsyannikova, care a intrat în direct pe canalul principal rusesc cu un afiș anti-război, pentru ca, imediat după aceea, să fie infiltrată în presa străină, unde a început să ceară ridicarea sancțiunilor împotriva Rusiei. Fiindcă ăsta e punctajul Kremlinului.
În august 2022, Trukhanov declara unui ziar italian (Rusia pompează mulți bani în propaganda din Italia) că ”Putin nu vrea să bombardeze Odesa” și că ”este necesar să se negocieze treptat cu ocupanții, să se caute compromisuri și să se evite confruntarea”. Asta în condițiile în care Odesa fusese lovită de rachete rusești, în mod repetat, încă din februarie 2022, rachetele năruind inclusiv clădiri rezidențiale. Pe acest fundal, Trukhanov îndemna la compromis, la acorduri și la evitarea confruntării cu Federația Rusă. Aceleași narațiuni fuseseră rostogolite de propaganda rusă încă din primele zile ale agresiunii la scară largă. Astfel, în timp ce autoritățile ucrainene declarau, de la cel mai înalt nivel, că nu vor fi negocieri cu privire la condițiile dorite de Rusia, primarul Odesei, oraș-port care se afla în atenția întregii lumi, tocmai din pricina pericolului rusesc, insista contrariul, lucrând în consonanță cu ocupanții ruși.
Un alt aspect relevant despre propaganda pro-rusă la care se dedă Trukhanov este faptul că acesta își promovează retorica rusofilă în special pe piața externă, adică în interviuri cu presa occidentală. Pe plan intern, după ce a văzut că Ucraina rezistă, primarul se menține la nivelul postărilor banale ”în cinstea memoriei apărătorilor Ucrainei”, uneori organizând ședințe foto îmbrăcat în uniformă militară sau purtând arme de foc.
Scandaluri de corupție și delapidări de bani publici
Inițial, au existat doi candidați pro-ruși pentru Primăria Odesei – Serghei Kivalov și Ghenady Trukhanov, precum și unul pro-european: Eduard Hurwits. Președintele de atunci al Ucrainei – Petro Poroșenko – și ministrul de Interne – Arsen Avakov – au contribuit la eliminarea candidaturii lui Hurwits.
Ulterior, tot sub Poroșenko, împotriva lui Trukhanov au fost deschise multe dosare penale cu percheziții, însă toate aceste investigații aveau să fie îngropate rapid chiar cu largul concurs al Procuraturii Generale.
În 2017, Biroul Național Anticorupție (NACB/NABU) a efectuat o percheziție în locuința lui Trukhanov, existând suspiciunea legitimă că acesta delapidase 185 de milioane de grivne din bugetul Odesei.
La 31 martie 2018, autoritățile anticorupție au finalizat ancheta, procurorii anunțând că dețineau suficiente probe pentru a întocmi un rechizitoriu împotriva lui Trukhanov și a altor persoane suspectate. Cu toate acestea, la 18 noiembrie 2020, Curtea Supremă Anticorupție (SACC/VAKS) a clasat dosarul, în acest sens fiind uzitate diverse tertipuri procedurale.
În octombrie 2021, Trukhanov a fost reținut și cercetat de către detectivii NACB și procurorii Parchetului Specializat Anticorupție (SACP/SAP). Potrivit procurorilor, Trukhanov este adânc implicat într-o serie de acțiuni penale care vizează confiscarea unor terenuri din Odesa în valoare de 689 de milioane de grivne. În pofida acestor acuzații, tot în octombrie, pe 11, s-a ales o măsură preventivă pentru Trukhanov, care a fost eliberat în schimbul unei cauțiuni de numai 30 de milioane de grivne.
Principalele scheme de furt se bazează pe scoaterea terenurilor dintr-o încadrare sau alta, apoi virarea acestora spre dezvoltatori imobiliari precum ”Budova”, ”Prostranstvo” și ”Hephaestus”, care vând repede apartamente în case neterminate, încasând astfel întregul teren.
În pofida tuturor celor de mai sus, Trukhanov nu pare a întâmpina probleme serioase. Dimpotrivă, manevrele lui financiare depășesc granițele Odesei. Companiile sale și firmele de construcții pe care le manevrează câștigă licitații pe bandă rulantă, în ciuda numeroaselor scandaluri și dosare în care a fost cercetat.
Aflat sub controlul lui Trukhanov, Grupul Rost a primit, numai în cursul anului 2015, fonduri de la buget care s-au ridicat la suma de 270 milioane de grivne, bani destinați reparațiilor de drumuri. Până în 2019 același Grup Rost câștigase peste 2 miliarde de grivne (adică peste 50 de milioane de dolari) din licitațiile de stat.
De ce s-a întâmplat asta? Pentru că Trukhanov a reușit să-și cumpere o verticală a puterii care i-a permis să facă tot ce voia. Corupția din mandatele lui Trukhanov a fost și este atât de mare, încât un detectiv NACB a spus că ”Odesa e o fereastră a corupției sub conducerea Consiliului Municipal”. Adică sub conducerea lui Trukhanov și a oamenilor săi.
Înainte de invazia rusească, NACB a deschis un dosar de mare corupție în care se acuză că un grup infracțional organizat controlează Odesa. Toți adjuncții lui Trukhanov au fost arestați în acel caz. Cu toate acestea, după începerea agresiunii rusești unul dintre deputații arestați a fost eliberat în baza unui angajament simbolic, acesta promițând că banii deturnați vor fi direcționați către armata ucraineană.
Cât despre Trukhanov, se pare că nimic și nimeni nu-l atinge. În prezent, primarul Odesei este un colaboraționist la vedere al ocupanților ruși. Împreună cu echipa sa, Trukhanov reprezintă un cal troian al rușilor, care va lovi din interior la momentul potrivit.