Sfidare și ipocrizie: cum susține Ungaria ”pacea” în Belarus, cea mai apropiată aliată a Rusiei agresoare în războiul din Ucraina


  • ACP
  • Feb 13, 2023 19:30
  • 1625
Sfidare și ipocrizie: cum susține Ungaria ”pacea” în Belarus, cea mai apropiată aliată a Rusiei agresoare în războiul din Ucraina

Ministrul maghiar al Externelor, Péter Szijjártó, a fost luni la Minsk, capitala Belarusului, pentru a se întâlni cu omologul său, Serghei Aleinik, cu care ar fi discutat susținerea unor poziții comune în promovarea păcii în Ucraina, ca și cum această țară ar fi altceva decât cea mai apropiată aliată a Rusiei agresoare în războiul din Ucraina. 

Szijjártó a spus la conferința de presă ținută cu omologul său din Belarus că este necesară o încetare imediată a focului și începerea discuțiilor de pace, dar și că este conștient de contextul internațional și că știe că mulți îl vor ataca pentru că a fost astăzi la Minsk. 

„Colegii mei politicieni din Occident și presa internațională liberală vă vor spune cu toții cât de rău este că am fost astăzi aici și am avut discuții cu omologul meu din Belarus. Aș vrea să spun un lucru - poziția maghiară a fost întotdeauna clară: canalele de comunicare trebuie menținute deschise”, a spus el, adăugând că dacă aceste canalele de comunicare sunt închise, speranța de pace este abandonată.

Ministrul ungar nu a pomenit de celelate canale de comunicare deja deschise, cum ar fi canalul de mediere oferit de Ankara de la începutul războiului, dar a spus că regretă ceea ce a numit „retorica de război în creștere”, acuzând astfel țările europene și nu numai, care ajută Ucraina în războiul de apărare și eliberare. 

După ce a vorbit despre ajutoarele oferite refugiaților care au părăsit Ucraina, Szijjártó a acuzat politica de sancțiuni a Uniunii Europene, care ar fi vătămat economia europeană prin creșterea vertiginoasă a prețurilor la energie. 

În final, Szijjártó a spus că a discutat în capitala țării celei apropiate de Rusia, condusă tot de un regim autoritar și care se afla la rândul ei sub sancțiuni europene, despre „dezvoltarea cooperării în domenii neafectate de sancțiuni, precum agricultura, alimentația și produsele farmaceutice, sectoare în care exporturile maghiare ar fi deja semnificative”

Pe lângă acestea, cele două părți au făcut schimb de licențe de transport, eliminând astfel obstacolele legale pentru companiile maghiare și belaruse de a exporta fiecare în țara cealaltă – sursa AICI

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.